ΟΟΣΑ: Σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας

lifespeed.gr


Deutsche Welle

 

 

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, το 2016 επέτρεψε στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Σχετικά δε με το ΑΕΠ, προβλέπεται για το 2017 μια αύξηση 1,1% και 2,5% το 2018. Το δημόσιο χρέος έχει επίσης σταθεροποιηθεί, παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και απαιτείται η ελάφρυνσή του για να εξασφαλισθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, υποστηρίζει η έκθεση.

Η ελάφρυνση του χρέους θα επέτρεπε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.  Μια δε παράλληλη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη φορολογική προσαρμογή θα οδηγούσε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες με στόχο επενδύσεις σε ποιοτικά προγράμματα.

 

Βελτίωση και στην αγορά εργασίας

 

Σημάδια βελτίωσης και στην αγορά εργασίας «βλέπει» ο ΟΟΣΑ, με απόρροια την υποστήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ μια υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό συμβάλλει στην ώθηση των εξαγωγών.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που το 2016 άγγιξε το υψηλό ποσοστό του 3,8% του ΑΕΠ, προβλέπεται να μειωθεί κατά τη διετία 2017- 2018 παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 2,5%.

Με στόχο την παγιοποίηση των έως τα τώρα, δημοσιονομικών επιτευγμάτων προτείνεται μεταξύ άλλων, η περαιτέρω πρόοδος κατά της φοροδιαφυγής, ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης εισοδήματος των φυσικών πρόσωπων.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι / Deutsche Welle

 

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online