Μπενουά Αμόν, η έκπληξη των Σοσιαλιστών

lifespeed.gr


Deutsche Welle

Αυτό που με τίποτα δεν περίμεναν oι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς έγινε τελικά πραγματικότητα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Ολάντ, Μπενουά Αμόν, «ο μικρός Μπεν» όπως τον αποκαλούσε η Μαρτίν Ομπρύ, ήταν αυτός που επικράτησε άνετα στον πρώτο γύρο της προκριματικής διαδικασίας των Σοσιαλιστών με στόχο την ανάδειξη του υποψηφίου τους για την προεδρία.

Για το δεύτερο γύρο ο Μπενουά Αμόν έχει ήδη εξασφαλίσει ένα σίγουρο πλεονέκτημα 18 μονάδων, το οποίο του προσφέρει ο Αρνό Μοντεμπούρ που αποσύρεται πλέον από την κούρσα των υποψηφίων. Έτσι τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τον Μανουέλ Βαλς.

Το χθεσινό αποτέλεσμα πάντως είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ευχηθεί ο «αουτσάιντερ» Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου με το νεοσύστατο πολιτικό κίνημα «En marche».

 

Αμόν εναντίον Βαλς και στο βάθος Μακρόν

 

Το πρόγραμμα Αμόν, ουτοπικό για πολλούς, στοχεύει περισσότερο σε μια στροφή προς στα αριστερά του κόμματος, παρά στην διεκδίκηση της προεδρίας, για την οποία δεν μπορεί να έχει την όποια ελπίδα.

Από την άλλη πλευρά, μια πετυχημένη εκστρατεία του Εμ. Μακρόν, προς τον οποίο στρέφονται ήδη πολλά στελέχη του γαλλικού κεντρώου χώρου καθώς και των Σοσιαλιστών, μπορεί τελικά να καταφέρει να πείσει περισσότερους ψηφοφόρους. Αντίθετα το πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα του Μανουέλ Βαλς, κινείται στα ίδια χωράφια με αυτά του Μακρόν, με αυξημένο έτσι τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης διάσπασης των εκλογέων που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και του κέντρου. 

Τέλος, στο δεύτερο γύρο της προκριματικής διαδικασίας την ερχόμενη Τετάρτη οι δύο σοσιαλιστές μονομάχοι, Αμόν και Βαλς, θα έχουν την ευκαιρία να αντιπαραθέσουν τα προγράμματά τους. Πάντως, ενώ ο λόγος του Αμόν μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων υπήρξε συμφιλιωτικός προς όλους, ο Βαλς δεν δίστασε να θυμηθεί τον παλιό σκληρό εαυτόν του, υψώνοντας τους τόνους κατά του Αμόν και εξηγώντας πόσο μη υλοποιήσιμο είναι το πρόγραμμά του.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι /Deutsche Welle

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online