Φοροδιαφυγή: Το ΕΚ κατηγορεί το συμβούλιο ότι υποβαθμίζει την αξιοπιστία της ΕΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

 

 

 

 

Μεγάλα χρηματικά ποσά χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής. 1 τρισεκατομμύριο, υπολογίζεται ότι είναι τα κέρδη που χάνει μόνο η ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να στηρίξουν την παιδεία, την υγεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές αντ’ αυτού όμως τα χρήματα αυτά πηγαίνουν σε φορολογικούς παραδείσους σε ολόκληρο τον κόσμο.  Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που φέρουν στο φως τα έγργαφα του Παναμά, θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας με τα χρήματα που χάθηκαν από τις εθνικές αρχές εξαιτίας της φοροδιαφυγής.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως το σκάνδαλο με τα έγγραφα του Παναμά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια από τις βασικές της συστάσεις, ήταν η δημιουργία μαύρης λίστας χωρών που αποτελούν φορολογικοί παράδεισοι.  

Παρόλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, αποφάσισαν στις 23 Ιανουαρίου να βγάλουν οκτώ χώρες από τη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, γιατί οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες στης ΕΕ. Οι χώρες που εξαιρέθηκαν είναι: ο Παναμάς, το Μπαρμπέιντος, η Γρενάδα, η Νότιος Κορέα, το Μακάο, η Μογγολία, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από τους επικεφαλής ευρωβουλευτές στους φακέλους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Βέρνερ Λάνγκεν, πρώην πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, δήλωσε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου  είναι απαράδεκτη. Το Συμβούλιο δεν πρέπει να αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψιν μη δεσμευτικές επιστολές και διαβεβαιώσεις αλλά μόνο δεδομένα στοιχεία, ποιες χώρες θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη μαύρη λίστα και επιτέλους πρέπει να σκεφτούν ποιες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτήν».

Η Άννα Γκόμεζ, μέλος των Σοσιαλιστών και πρώην αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ, ήταν επίσης επικριτική: «Πιστεύω ότι η απόφαση υποτιμάει την αξιοπιστία της ΕΕ, η οποία δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πειστική, καθώς μερικοί από τους πιο μεγάλους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο είναι κράτη μέλη της Ένωσης, η οποία συνεχώς σταματάει κάθε προσπάθεια για εσωτερική μεταρρύθμιση».

 

 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online