Κρίσιμη η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας

Ευρωπαϊκή 'Ένωση

Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη»

.

 

 

 

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και θα γίνει αποτίμηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία περιλαμβανομένου του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που παραμένουν ουσιώδεις στο πλαίσιο των προοπτικών των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και κοινών συμφερόντων, αλλά και περιφερειακά και διεθνή θέματα.

 

Τι ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας». 

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη»

Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι αναμένεται να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα. «Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της ΕΕ αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία», είπε ο Ντ. Τουσκ τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα» καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online