Αβραμόπουλος: «Η κοινωνική ενσωμάτωση δεν είναι τσιρότο σε πληγή»

Ευρωπαϊκή 'Ένωση

 δεν εκταμιεύονται για να προστεθούν στον τουρκικό προϋπολογισμό

 

 

Στόχος της Επιτροπής είναι να εξισορροπηθεί το σύστημα αίτησης ασύλου και ο ίσος διαμοιρασμός του βάρους της μετανάστευσης μεταξύ των κρατών-μελών. Στα πλαίσια του καινούριου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η Επιτροπή σκοπεύει να βελτιώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις, η οποία ακόμη φαίνεται πως είναι προβληματική για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Προκειμένου η Ευρώπη να περάσει στο επόμενο βήμα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση των αιτήσεων για την αναγνώριση του νομικού καθεστώτος κάθε μετανάστη, στην ένταξη στην κοινωνία, το σχολείο και την αγορά εργασίας, στην υγειονομική περίθαλψη και την εκμάθηση της γλώσσας, πάντοτε όμως σε συνάρτηση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτό ήταν του μήνυμα του Δημήτρη Καλογερόπουλου, μέλους της ΕτΠ, εισηγητή για την Υλοποίηση του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις 22 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, «ο λαϊκισμός, οι ξενοφοβικές δυνάμεις και ο εθνικισμός που τελευταία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος εντός της Ευρώπης, κλείνουν το δρόμο προς μια ελεύθερη κοινωνία», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια,

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις της Ένωσης στην Τουρκία, ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν εκταμιεύονται προκειμένου να προστεθούν στον τουρκικό προϋπολογισμό αλλά συνεισφέρουν απευθείας στη στήριξη των αναγκών των Σύρων προσφύγων.

Η πρόκληση που πλέον καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών και η αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης.

«Η ενσωμάτωση δεν ειναι τσιρότο σε πληγή. Είναι κοινωνική αναγκαιότητα, όχι απλώς επείγουσα προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Στον τομέα της εργασίας όμως, οι μετανάστες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια φθηνή λύση από τους εργοδότες. «Δεν θέλουμε φτηνό εργατικό δυναμικό. Στην πράξη οι μεν φοβούνται ακόμη τους δε και ειδικά οι γυναίκες έχουν μείνει πίσω», σημείωσε η Anila Noor, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη μετανάστευση.

«Πρέπει να περάσουμε από τη φάση της κρίσης και της απάντησης στα προβλήματα, στην αφομοίωση» πρόσθεσε η Laura Thompson, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Αναφορικά με την μελλοντική στρατηγική της Επιτροπής για τη μετανάστευση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός υπογράμμισε ότι το άσυλο θα πρέπει να χορηγείται σε ατομικό επίπεδο και να γίνεται διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού γίγνεσθαι, ωστόσο «όσοι ενεργούν με υπευθυνότητα και με γνώμονα την αλληλεγγύη έχουν συχνά τιμωρηθεί, και αυτό το βλέπουμε σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι πολιτικές μετανάστευσης, όπως είπε, συνέβαλαν στην αρνητική έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η επόμενη στρατηγική της Ένωσης θα πρέπει να δομείται στην θεμελίωση μιας δομημένης διαδικασίας ασύλου που θα εγγυάται μέσω κοινών κανόνων τη νομική υποχρέωση παροχής φροντίδας σε όσους δικαιούνται άσυλο, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και η νομική στήριξη στους ανηλίκους και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η εφαρμογή της αρχής της μετεγκατάστασης και ο μετριασμός εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη χώρα εισόδου πρέπει να είναι αυτή που θα επεξεργαστεί την αίτηση ασύλου, κρίνεται και αυτή απαραίτητη, πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

Επιπρόσθετα, η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει ιδιαίτερα στους μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς αλλά παράλληλα να φροντίσει να ενσωματώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην κοινωνία «προτού να τους στρατολογήσουν άλλοι με εξτρεμιστικές λογικές», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης του Μέχελεν, Bart Sommers.

Πάντως, αυτή την περίοδο οι παράτυπες ροές και οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί σημαντικά, αγγίζοντας επίπεδα προ κρίσης.

«Στην αρχή, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τα κράτη-μέλη ήταν έτοιμα για αυτό που συνέβη. Τώρα, πρέπει να υπερασπιστούμε την αλληλεγγύη, ως βασική αρχή πάνω στην οποία δομείται το ευρωπαϊκό εγχείρημα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Euractiv

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online