Μέρκελ: «Αναγκαία και κατάλληλη» η επίθεση στη Συρία

Ευρωπαϊκή 'Ένωση

 Deutsche Welle

 

 

 

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη νυχτερινή αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. «Η στρατιωτική επιχείρηση ήταν αναγκαία και κατάλληλη προκειμένου να παραμείνει αποτελεσματική η διεθνής αποκήρυξη της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και ως προειδοποίηση προς το συριακό καθεστώς ώστε να μην προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το πρωί στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση «στηρίζει την ανάληψη ευθύνης κατ' αυτόν τον τρόπο από τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους συμμάχους μας ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζει η καγκελάριος σε γραπτή της ανακοίνωση. Την αναγκαιότητα της αεροπορικής επίθεσης η καγκελάριος την αιτιολογεί και με τη στάση της Μόσχας. «Για πολλοστή φορά η Ρωσία έχει παρεμποδίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας χημικών επιθέσεων στη Συρία», επισημαίνει η Άγκελα Μέρκελ.

Με ανάλογα επιχειρήματα δικαιολογούν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τόσο η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Παράλληλα όμως ο κ. Μάας επισημαίνει πως μόνο με μια «πολιτική λύση θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη» στη Συρία. Η Γερμανία θα στηρίξει «με όλες της τις δυνάμεις» τις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Γενεύης, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση του. Σε μια νέα ανακοίνωση ο Χάικο Μαας προανήγγειλε ειρηνευτική πρωτοβουλία. Είπε ότι Γερμανία και Γαλλία θα δημιουργήσουν ομάδα κρατών με επιρροή, κάτι δηλαδή σαν μια ομάδα επαφής, για να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία με πρώτο στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον εμφύλιο, και δεύτερο, να τεθεί η εκεχειρία υπό τον μανδύα των ΗΕ ως βάση διαπραγμάτευσης για μια μόνιμη λύση. 

Κριτική στην αεροπορική επιθεση

Έκκληση για διπλωματική λύση έκανε σήμερα και η επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφια για την προεδρία του SPD Αντρέα Νάλες. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση η κ. Νάλες, απευθυνόμενη στην Άγκελα Μέρκελ αλλά και στις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, κατέστησε σαφές πως η ειρήνευση στη Συρία θα επιτευχθεί μόνο με μια διπλωματική λύση μαζί με τη Ρωσία.

Κριτική στην επίθεση των τριών δυτικών δυνάμεων στη Συρία ασκούν οι γερμανοί Πράσινοι. Η πρόεδρος του κόμματος Ανναλένα Μπέρμποκ καταδικάζει μεν τις «βιαιοπραγίες του συριακού καθεστώτος», χαρακτηρίζει όμως «λάθος μια επιπλέον στρατιωτική κλιμάκωση». Το ζητούμενο δεν είναι η «εκδίκηση» αλλά μια «συνετή, όμως και αποφασιστική αντίδραση». Εκτός από οικονομικές κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ θα πρέπει ληφθούν ποινικά μέτρα ενάντια σε «εγκληματίες πολέμου», υπογράμμισε η κ. Μπέρμποκ, κάνοντας έκκληση στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι να καλέσει τους αρχηγούς και πρωθυπουργούς των κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική. Σε περίπτωση που η κ. Μογκερίνι δεν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, θα πρέπει να την αναλάβει η γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε η ίδια.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 Deutsche Welle

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online