Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός: το ΕΚ ζητά να χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους / vigeo

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

 

 

 

 

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν ο μακροπρόθεσμος υπολογισμός να χρηματοδοτείται από τους ιδίους πόρους της ΕΕ αντί να βασίζεται στις συνεισφορές των κρατών μελών.

Στις 14 Μαρτίου, το Κοινοβούλιο ξεκίνησε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με πως θα πρέπει να διαμορφωθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, από την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα πακέτο που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης της ΕΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα σύστημα στο οποίο η ΕΕ θα διαθέτει περισσότερους ιδίους πόρους, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνεισφορές των κρατών μελών της.

«Εμείς ως Κοινοβούλιο δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε έναν νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό χωρίς ιδίους πόρους. Είμαστε αποφασισμένοι», τόνισε ο Ζεράρ Ντεπρέζ (Φιελεύθεροι, Βέλγιο) κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Σε συνεργασία με τον Ζανούζ Λεβαντόφκσι (ΕΛΚ, Πολωνία), ο Ντεπρέζ συνέταξε την έκθεση του Κοινοβουλίου για τους ιδίους πόρους στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμό. Η έκθεση προτείνει νέες πηγές εσόδων, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών και περιβαλλοντικών φόρων, φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικής φορολογίας για ψηφιακές εταιρείες και τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ.

Το υφιστάμενο σύστημα είναι υπερβολικά περίπλοκο

Ο Ντεπρέζ δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την αποφασιστική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η Συνθήκη της Ρώμης. Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα θα χρηματοδοτούταν από εισφορές των κρατών μελών μόνο για μια μεταβατική περίοδο και στη συνέχεια θα ακολουθούσε η μετάβαση σε ένα σύστημα ιδίων πόρων.

  

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής, το Κοινοβούλιο πιστεύει ότι το τρέχων σύστημα που βασίζεται στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) των κρατών μελών είναι «παράλογο και ακατανόητο» και «περίπλοκο επειδή είναι αντικείμενο εκπτώσεων και εξαιρέσεων».

Προς το παρόν, περίπου το 70% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των ΑΕΕ και το 12% από τον ΦΠΑ, ενώ το 13% προέρχεται από άλλα έσοδα όπως φόρους που καταβάλλει το προσωπικό της ΕΕ ή πρόστιμα που πληρώνουν οι εταιρείες που παραβιάζουν νομοθεσίες περί ανταγωνισμού.

Ο Λεβαντόφσκι δήλωσε ότι θα ήθελε το 1/3 τουλάχιστον του προϋπολογισμού να χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους. «Η φιλοσοφία μας είναι να μειώσουμε τις συνεισφορές των κρατών μελών μέσω των ιδίων πόρων ώστε να μην έχετε την εντύπωση ότι πληρώνετε εις διπλούν», εξήγησε ο Πολωνός ευρωβουλευτής.

Ανασκόπηση των εσόδων

Και οι δύο εισηγητές τονίζουν ωστόσο, ότι η εισαγωγή των ιδίων πόρων στον προϋπολογισμό πρέπει να γίνει «σταδιακά» και όχι εν μία νυκτί. Οι νέοι ιδίοι πόροι θα πρέπει να επανεξετάζονται συχνά, ιδίως εάν αποτελούν κίνητρο, υπογράμμισε ο κ. Λεβαντόφσκι.

Αν, για παράδειγμα, εισαγόταν φόρος για τις πλαστικές σακούλες, σε συμφωνία με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, θα οδηγούσε σε αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και σε μείωση του αριθμού των πλαστικών σακούλων που αγοράζουν. Για να αποφευχθεί λοιπόν η αστάθεια στον προϋπολογισμό, οι εισηγητές υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρχουν αρκετές ροές πόρων που ελέγχονται τακτικά και προσαρμόζονται.

Στις 2 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένεται να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο κ. Λεβαντόφσκι αναμένει η Επιτροπή να προτείνει 3 με 4 νέες πηγές ιδίων πόρων. «Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι, αλλά σίγουρα γίνεται μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εσόδων του προϋπολογισμού».

Κλιματική αλλαγή

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων το 2011, ο κ. Λεβαντόφσκι ήταν Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων πόρων, υπεύθυνος για την επίτευξη συμφωνίας για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Τότε είχε προτείνει και μερικές ιδέες για τους ιδίους πόρους της Ένωσης.

«Υπήρχε, ωστόσο, ένα δύσκολο κλίμα γύρω από τους ιδίους πόρους τότε. Την τελευταία φορά κυριαρχούσε ένα κλίμα λιτότητας».

Αυτή την φορά, ο ίδιος βλέπει μία «ευκαιρία για αλλαγή». Ο κ. Ντεπρέζ συμφωνεί πως πλέον κυριαρχεί ένα διαφορετικό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βελτιωμένα δημόσια οικονομικά σε πολλές χώρες και με την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην οικονομία να έχει επιστρέψει.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Απριλίου στο Στρασβούργο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε σε σχετική συζήτηση πως η Γαλλία επιθυμεί η Ένωση να διαθέτει μεγαλύτερο προϋπολογισμό και σκοπεύει να ασκήσει πίεση ώστε να συμπεριληφθούν οι ίδιοι πόροι στις προσεχείς διαπραγματεύσεις.

«Είναι η ιδανική στιγμή για την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού προγράμματος και να δηλώσουμε τις συλλογικές μας προθέσεις. Πρόκειται για μία νέα κατάσταση. Δεν είναι πάντα έτσι γι’ αυτό και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» δήλωσε ο Deprez.

 

 

 

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online