Συνάντηση Τσίπρα Γκάμπριελ στο Μαξίμου...

lifespeed.gr


 Να δουλέψουμε για να φτάσουμε σε λύση.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντικαγκελάριο και Γερμανό υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Κατά την υποδοχή του Γερμανού υπουργού ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επανακτήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις τόσο για το μέλλον των χωρών μας, όσο και της Ευρώπης συνολικά.

Σε λίγες μέρες στη Ρώμη θα συναντηθούμε για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως το κλίμα δεν είναι εορταστικό καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη. Από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε την εγκατάλειψη του κοινωνικού συμβολαίου και την άτυχη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ενώ νέες προκλήσεις σήμερα όπως η τρομοκρατία και οι προκλήσεις ασφαλείας μας εμποδίζουν να έχουμε πανηγυρικό χαρακτήρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στην επίθεση που σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Πριν λίγο πληροφορήθηκα την τυφλή επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου και θέλω να δηλώσω την αλληλεγγύη μου στους Βρετανούς πολίτες, τον Βρετανικό λαό.

Η άνοδος ακραίων δυνάμεων με ρατσιστική ρητορική στην Ευρώπη μας αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε ποσό σημαντικές ήταν οι κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 60 χρόνια και ποσό σημαντικό είναι να τις διατηρήσουμε και να μην τις χάσουμε γιατί τότε οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη διαιρεμένη και αδύναμη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι σαφές:

Ή θα διεκδικήσουμε ξανά το κοινωνικό κεκτημένο, το κοινωνικό συμβόλαιο ή θα αναπαράγουμε ρατσιστικά στερεότυπα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη στις μέρες μας. Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη εκδοχή - θέλουμε να δουλέψουμε για την πρώτη εκδοχή τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον Ζιγκμαρ Γκάμπριελ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη του στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στους Έλληνες πολιτικούς και στον ελληνικό λαό για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Γκάμπριελ μάλιστα είπε ότι όταν πριν από μερικά χρόνια η Γερμανία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, όχι βέβαια αυτού του μεγέθους, είχε προκληθεί δυσαρέσκεια στους πολίτες. Θα έλεγα όμως ότι σε σύγκριση με την Ελλάδα οι δικές μας ήταν ένα αεράκι. Ο κ. Γκάμπριελ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υποδοχή και είπε ότι είναι από τις πρώτες επισκέψεις του με τα νέα καθήκοντα. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, είπε, συμφωνώντας με τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι ακόμα και η Γερμανία που έχει δυνατή φωνή δεν θα μπορέσει μόνη της να ακουστεί. «Σε όσα είπατε για τα οικονομικά και την κοινωνία με βρίσκει απολύτως σύμφωνο» είπε στον Αλέξη Τσιπρα και συμπλήρωσε πως κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ή τις οικονομίες της Κίνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Εάν υπάρξει διαίρεση Βορρά - Νότου δεν θα παίζει κανένα ρόλο η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ. Τόνισε δε ότι η Ευρώπη όταν συστήθηκε δεν υποσχέθηκε μόνο ειρήνη αλλά και ευημερία, δικό μας είναι το ζήτημα να βρούμε τρόπο να οδηγήσουμε στην ανάπτυξη και την ασφάλεια.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του υπογράμμισε γνωρίζω ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα και μπροστά υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις αλλά δεν θέλουμε μια ιστορία χωρίς τέλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, μεταξύ άλλων πολεμικών συρράξεων και εμφυλίων όπως πχ στην Ουκρανία, τις ανησυχητικές εξελίξεις στα Δ.Βαλκάνια ενώ μίλησε και για την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Τέλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του και της Γερμανίας στα θύματα του τυφλού χτυπήματος και στον βρετανικό λαό.


Σήμερα το βράδυ ο κ. Γκάμπριελ θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί επίσης την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα στεγάσει την έκθεση DOCUMENTA που θα ξεκινήσει στην Αθήνα και θα συνεχιστεί στο γερμανικό Κάσελ.
 


Ανακοινώνοντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σήμερα και αύριο στην Αθήνα, τόνισε πως το γεγονός ότι πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι στην αρχή της θητείας του συνιστά ένα «θετικό μήνυμα» για τις διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη εκφράζει τόσο «τη δική του όσο και τη γερμανική αλληλεγγύη στους Έλληνες» που ζουν «από πολλές απόψεις όντως σε δύσκολες συνθήκες». «Σταθερή πρόθεση» της Γερμανίας είναι η «εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σέφερ υποδεικνύοντας την ατζέντα συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. 

Το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης είναι ένδειξη της πεποίθησης του κ. Γκάμπριελ «για το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα ως το λίκνο της δημοκρατίας αλλά και τη σημασία της στο μέλλον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Σέφερ, «η Ελλάδα είναι ένα αναντικατάστατο, σημαντικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.» 

Σήμερα το βράδυ ο κ. Γκάμπριελ θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί επίσης την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα στεγάσει την έκθεση DOCUMENTA που θα ξεκινήσει στην Αθήνα και θα συνεχιστεί στο γερμανικό Κάσελ.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online