Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

lifespeed.gr


Υβόνη

 

 

 

Ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι κατόπιν προσκλήσεως του Σέρβου ομολόγου του.

 

 Στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς. διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας τόνισε:

 

Αγαπητέ φίλε, είμαι πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι στο Βελιγράδι, απολαμβάνοντας τη θερμή φιλοξενία σας.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί μίας ευρείας θεματολογίας και να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των εξαιρετικών δεσμών μας. Δεσμών, οι οποίοι βασίζονται στην ισχυρή φιλία μεταξύ των λαών μας, στην κοινή θρησκευτική μας κληρονομιά και στην πολιτισμική εγγύτητα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η 3η Συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε μία νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις μας.

Συνεργασία, όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αλλά σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η διασυνδεσιμότητα σε επίπεδο οδικών αξόνων και σιδηροδρόμων, αλλά και στους τομείς της ενέργειας, των ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και το εμπόριο.

Έλληνες και Σέρβοι πάντοτε στήριζαν ο ένας τον άλλον. Σε καλές και σε δύσκολες στιγμές.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. Για εμάς, είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στην επίτευξη της ευρωπαϊκής τους πορείας.
Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι και αυτές θα ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να εκπληρώσουν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Με αυτό ως αφορμή, δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ τη Σερβία, το σερβικό λαό και τη σερβική κυβέρνηση για τις εντυπωσιακές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν πρόσφατα, οι οποίες έχουν ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Με τον ομόλογό μου συνομιλήσαμε, επίσης, πάνω σε σειρά περιφερειακών ζητημάτων.
Συζητήσαμε για τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σταθερή κλιμάκωση των παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και, ως εκ τούτου, εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Σερβίας προς την προώθηση της σταθερότητας στον δικό της περίγυρο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου θα παραμείνει αμετάβλητη έως ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, όπως εξ άλλου επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Vucic και την Πρωθυπουργό Brnabic.
Επίσης, συζητήσαμε για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, προς μια λύση που θα είναι βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση αρχής της Σερβίας πάνω στο Κυπριακό ζήτημα, όπως και τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, την UNFICYΡ.
Το σχήμα τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο [την Ελλάδα και τη Σερβία] - ζήτημα το οποίο έθεσε ο αγαπητός συνάδελφός μου- είναι κάτι που αποδεχόμαστε με χαρά και θα διευκολύνουμε την υλοποίησή του στο εγγύς μέλλον.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι, αγαπητέ συνάδελφε, για τον εποικοδομητικό διάλογο και τη φιλοξενία σας την οποία αναμένω να ανταποδώσω πολύ σύντομα στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τελευταία έχει κλονιστεί σοβαρά η εμπιστοσύνη των λαών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της απόρριψης του αιτήματος των Σκοπίων και των Τιράνων για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πώς μπορεί η Ελλάδα να παίξει πιο έντονο ρόλο με δεδομένο ότι η περιοχή των Βαλκανίων είναι ο φυσικός μας χώρος, τη γνωρίζουμε και νομίζω ότι τη γνωρίζουμε καλύτερα από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ευχαριστώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Εκτιμάται ιδιαίτερα. Όπως γνωρίζετε, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί βασικό άξονα, ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αποτελεί τη στρατηγική μας εδώ και χρόνια, όχι επειδή η στρατηγική αυτή βασίζεται στο εθνικό μας συμφέρον -όπως πράγματι συμβαίνει- αλλά επειδή πιστεύουμε ότι είναι συμβατή με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και κυρίως η Σερβία, ανήκουν στην ΕΕ. Είμαστε, συνεπώς, δεν μπορώ να πω έκπληκτοι, γιατί είχαμε συζητήσεις εκ των προτέρων, αλλά θα έλεγα ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι στις χώρες αυτές, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, δεν δόθηκε ημερομηνία [έναρξης διαπραγματεύσεων] στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε και αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου αυτές οι χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, να λάβουν ημερομηνία. Και θα διευκολύνουμε την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων εκ μέρους των χωρών αυτών. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν κάνουμε χάρες σε κανέναν. Προωθούμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, βασισμένο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό κάνουμε, γι’ αυτό είναι οι φίλοι, αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξανταρ Βούτσιτς. Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της σερβικής προεδρίας, κυριάρχησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. «Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι, όπου το 1798 βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τις οθωμανικές αρχές ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής και "σπορέας ελευθερίας", όπως έχει χαρακτηρισθεί. Η μνήμη του ενώνει και σήμερα Ελλάδα και Σερβία» έγραψε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο και θα δει Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

 

14/9/2019

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online