Ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με ομηλία του Α. Τσίπρα

lifespeed.gr


Υβόνη

 

 

 

 

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο 15 και αύριο Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Caravel. 

 

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση του σχεδίου απολογισμού από τους Γιάννη Δραγασάκη, Αριστείδη Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα, ενώ ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

 

Ιστορική και συμβολική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητείται ο απολογισμός στη βάση ενός κειμένου, εκκινεί από το 2012 και την πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση «απέναντι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος», διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 «και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του ‘19».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

Σημείωσε ότι ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη». «Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαινεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της». Σχολίασε ότi «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». Υπογράμμισε ότι «είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

«Είμαστε ένα κόμμα εξουσίας αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο διαφορετικό όραμα για την αλλαγή της κοινωνίας, για την ισότητα, την αλληλεγγύη,  την κοινωνική δικαιοσύνη.

Χωρίς εκείνη την σκληρή διαπραγμάτευση η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στην μέγγενη των μνημονίων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος στο καθοδικό υφεσιακό σπιράλ και σε μια δύσκολη συνθήκη έδωσε αγώνα και κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Και αυτό είναι ιστορικά αδιαμφισβήτητο», τόνισε, συμπληρώνοντας πως, «ακριβώς επειδή είναι αδιαμφισβήτητο, οι αντίπαλοι μας διαρκώς επιχειρούν να διαγράψουν την διακυβέρνηση 2015-2019 και εστιάζουν την κριτική τους αποκλειστικά στο πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης».

Συνεχίζοντας στα θετικά, ανέφερε πως «μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί σταθήκαμε από την σωστή πλευρά της Ιστορίας», κάνοντας αναφορά σε μια μεγάλη βεντάλια κοινωνικών παρεμβάσεων, από κοινωνικά δικαιώματα και καθημερινά προβλήματα των πολιτών μέχρι την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δύο κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να συζητηθούν στην ΚΕ:

 1. Πρώτο ερώτημα: Πως θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, ή των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας; 
 2. Και δεύτερον : Πως θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας την ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων και άρσης κυριαρχίας,  ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η αριστερά δε θέλει την εξουσία για την εξουσία

Επιπλέον τόνισε: «Αν θέλουμε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρακτικό αποτέλεσμα επωφελές για την επόμενη μέρα, όλη αυτή η σπουδαία διαδικασία του απολογισμού, θα πρέπει να απαντήσουμε ακόμα στα εξής:

 1. Μπορούμε, λοιπόν, να κυβερνήσουμε εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, μεγάλων τομών προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, όταν σε κρίσιμα ερωτήματα, που μας απασχολούν δεν έχουμε δώσει απαντήσεις και λύσεις ;
 2. Τι κάνουμε με τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, τη προστασία των δανειοληπτών;
 3. Τι κάνουμε με την ΕτΕ, όταν συστηματικά και με σχέδιο υπονομεύει την ίδια τη κυβέρνηση;
 4. Τι κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όταν αποτελούν οι ίδιες εστίες διαφθοράς και κράτος εν κράτη ;
 5. Τι κάνουμε με τη δημόσια διοίκηση και τους θύλακες δολιοφθοράς του κυβερνητικού έργου ; 
 6. Τι κάνουμε με τους εκπροσώπους της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος μέρα στις κρατικές δομές;
 7. Τι κάνουμε με του ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης;

Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο ένα κόμμα αλλά την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

«Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία», είναι το τρίπτυχο που προέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας ως αναγκαίο τον διάλογος για να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος.

Να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά - Να διευρυνθούμε πολιτικά - Να μετασχηματιστούμε κοινωνικά

«Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση μονοσήμαντα γύρω από οργανωτικά θέματα ή γύρω από λέξεις, που νομίζω μας αδικεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα, αλλά και αυτούς που βρίσκονται στο κόμμα πολλά χρόνια, ανέφερε σχετικά με τον εσωκομματικό διάλογο. Συμπλήρωσε πως η όποια ανησυχία ή προβληματισμός για τον χαρακτήρα του κομματος δε μπορεί να απαντηθεί παρά μόνο με κανόνες. «Μόνο με κανόνες που θα τους τηρούμε όλοι. Και βεβαίως με βάθεμα της εσωκομματικής δημοκρατίας».

Το κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά

Μήνυμα ενότητας εξέπεμψε λέγοντας πως «το κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά. Αυτό δεν αποτελεί πολιτική πρωτοβουλία αλλά ιστορική αναγκαιότητα και υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία του αριστερού και προοδευτικού κινήματος αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Να έρθουν, λοιπόν, όλοι ανεξαιρέτως όσοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Να έρθουν αλλά να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κανόνες λειτουργίας.  Και εδώ, επαναλαμβάνω, το πρόβλημα δεν είναι στους νέους συντρόφους αλλά σε όλους εμάς τους παλαιότερους».

Να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη διαδικτυακή πλατφόρμα και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας

«Να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη διαδικτυακή πλατφόρμα και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας», είπε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας, προτρέποντας να δούμε το παράδειγμα τον Μπέρνυ Σάντερς στις ΗΠΑ. «Είχε όλα τα συμβατικά μέσα εναντίον του. Τι έκανε; Από πολύ νωρίς καταφερε μέσω της αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να φέρει το κόσμο κοντά του. Να οικοδομήσει ένα κίνημα τόσο ισχυρό που κανείς δε μπορεί τώρα να αγνοήσει».

Ανοιχτό μυαλό και δημοκρατία

Όσον αφορά τα νέα μέλη, τόνισε: «Με δυο λόγια αν δεν τους δώσουμε χώρο δράσης, χρεώσεις δουλειάς αλλά και συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις, τότε θα τους απογοητεύσουμε. Άρα η απάντηση σε αυτό είναι μια: Ανοιχτό μυαλό και δημοκρατία. Εσωκομματική δημοκρατία. Και τόλμη να προχωρήσουμε μπροστά. Και σήμερα πιστεύω κάνουμε με τη συζήτηση για τον απολογισμό αλλά και με όσα θα αποφασίσουμε για τον οδικό μας χάρτη προς το Συνέδριο ένα πραγματικά πολύ τολμηρό βήμα προς τα εμπρός».

Τι εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή

Ειδικότερα, η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το κείμενο απολογισμού, αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΣ και τη ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα ακόλουθα:

 1. Να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.
 2. Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε, να προταθεί :

 1. Συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.
 2. Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.
 3. Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου. Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

ke-4.jpg

   15.2.2020

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online