Δήλωση του Προέδρου της Βουλής για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης

Βάντα Βλασταρά

Bάντα Βλασταρά

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων με αφορμή δημοσιεύματα αλλά και πολιτικές αιτιάσεις που ακούσθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 


«Η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης. Ταυτόχρονα, με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα.


Κρατήσαμε τη Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της.


Θυμίζω ότι στις 12/3/2020 όταν στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσθηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο Κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, ακούσθηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 παρ. 2 του Συντάγματος, βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες. Όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της. Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Έργο.

 

Γνώμονας της λειτουργίας της θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

 

28.4.2020

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online