Παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μ. Βαρβιτσιώτη, στην τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης

Βάντα Βλασταρά

Bάντα Βλασταρά

 

 

 

 

 

 

Στην ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη σε περίοδο πανδημίας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ). Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, τόνισε. Και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να διαφυλαχθεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια όσων εργάζονται και χρησιμοποιούν τα Δικαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τη σημερινή υιοθέτηση της Διακήρυξης από την Ολομέλεια, η οποία, όπως δήλωσε, αποτελεί τη βάση, για να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για τη λειτουργία των δικαστικών συστημάτων σε περίοδο κρίσης. Άλλωστε, όπως επισήμανε, η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών και αξιών που το Συμβούλιο της Ευρώπης πρεσβεύει.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η πανδημία μάς έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή κατάσταση, για τη διαχείριση της οποίας δεν υπήρχαν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει ως στόχο την καθιέρωση κανόνων και ενός κοινού συστήματος αξιών, που θα μας καθοδηγούν στη διασφάλιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίοδο υγειονομικής κρίσης ή οποιασδήποτε άλλης έκτακτης ανάγκης», επισήμανε. Και πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε, αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί, να μην βρεθούμε σε «αχαρτογράφητα νερά». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε ότι σχεδιάζεται να υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη τον Νοέμβριο, στην Αθήνα, κατά την 130η Διάσκεψη της Επιτροπής Υπουργών, που συμπίπτει με την επέτειο των 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Θα είναι η πρώτη φορά, που θα υιοθετηθεί ένα τέτοιο κείμενο», σημείωσε. 

 

10.6.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 17:09

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online