Αλ. Τσίπρας: Παραδίδεται ένα έργο που λίγοι πίστεψαν ότι θα τελειώσει

lifespeed.gr


Στα Τέμπη


Μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και θα υπερασπιστεί τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητόδρομου Μαλιακός- Κλειδί στα Τέμπη. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "κατόρθωμα" την ολοκλήρωση της παράκαμψης της κοιλάδας των Τεμπών και του Παντελεήμονα, το οποίο συμβολίζει το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης». 

«Έχουμε διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμου, είμαστε στα τελευταία μέτρα και θέλω να τονίσω πως δεν πρόκειται να κουραστούμε, ούτε και να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής», είπε ο κ. Τσίπρας και διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να παίζει παιγνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιγνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η δύσκολη αυτή συγκυρία το κλείσιμο της οποίας θα σηματοδοτηθεί και από το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης», επισήμανε και συνέχισε: «Το κλείσιμο της αξιολόγησης, που είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιγνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μια συνολική συμφωνία που της ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής επιτροπείας και παρά τις Κασσάνδρες ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις. Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα μπορέσει μέχρι το τέλος να μας εμποδίσει». 

Παραδίδοντας στην κυκλοφορία το τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός- Κλειδί, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία του έργου, του οποίου μοναδικός ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, αλλά διεκδικεί το ότι κατόρθωσε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να ολοκληρωθεί ένα έργο που εκκρεμούσε 40 και πλέον χρόνια.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του παρέλαβε το 2015 σταματημένα από τριετίας τα έργα στους οδικούς άξονες της χώρας και με τον κίνδυνο αν δεν κατάφερνε να τα ολοκληρώσει μέχρι την άνοιξη του 2017 να πρέπει να επιστρέψει τα κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πληρώσει ρήτρες σε κατασκευαστές και παραχωρησιούχους. Συνολικά θα έφευγαν από τα δημόσια ταμεία περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημείωσε. «Κι όμως, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να ολοκληρώσει τα έργα μέσα στην προθεσμία και μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση με κατασκευαστές και παραχωρησιούχους κατάφερε να μειώσει τις απαιτήσεις κατά 764 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε. 

Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στην κυκλοφορία η Ολυμπία οδός και σειρά έχει η Ιόνια οδός, προσέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Για το τμήμα που εγκαινίασε σήμερα τόνισε ότι έχει γίνει συμφωνία για ελεύθερη διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και θα μπει σε λειτουργία σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων για να μπει τέλος στην άδικη και υπερβολική χρέωση. Παράλληλα θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης στον παλιό δρόμο Ευαγγελισμού- Σκοτίνας για να τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς να πληρώνουν διόδια. 

Για τον παλιό δρόμο μέσα από τα στενά των Τεμπών είπε ότι σε αυτό "πληρώθηκε μεγάλος φόρος αίματος" και θύμισε το πολύνεκρο τροχαίο με θύματα μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας. 

Ευχαρίστησε την παριστάμενη επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετσού, η οποία είναι από τη Ρουμανία, και πρότεινε να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα με την αλλαγή του τονισμού από Κρετσού σε Κρέτσου.

«Σήμερα είναι η μέρα που ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας-Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών.

Τον Φεβρουάριο του 2015, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας, κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκλήρωνε τα βαλτωμένα μεγάλα έργα», τόνισε ο κ. Σπίρτζης. Είπε επίσης ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα αντιμετωπιστούν σε τόσο μικρό διάστημα εμπλοκές, ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα τελειώσουν τα έργα. Σημείωσε δε ότι το αποτέλεσμα είναι συλλογική κυβερνητική δουλειά. (αναλυτικά)Για έργο όχι μόνο του παρόντος αλλά και των επόμενων γενεών, για ηράκλειο άθλο που επιτεύχθηκε με τη συμβολή και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, μίλησε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.

Σημείωσε ότι το ταξίδι ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα πλέον γίνεται γρηγορότερο και πιο ασφαλές και πως οι δύο πόλεις έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους, αλλά και με την Ευρώπη.

Δήλωσε περήφανη ως Επίτροπος και σημείωσε ότι επισκέφθηκε πολλά έργα από αυτή τη θέση της και πως είναι σημαντικό να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Τόνισε ότι πρέπει επιδεικνύεται αλληλεγγύη και σε οικονομικούς όρους. Η συνοχή, είπε, είναι αυτό που μας κρατά ενωμένους ως Ευρωπαίους.

Είμαστε εδώ σήμερα για να αποδείξουμε ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Το είπε όχι μόνο ο Μπάρακ Ομπάμα, αλλά το έχει πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Αυτό που πετυχαίνουμε σήμερα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ευρώπη. 

Έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για την Ελλάδα, την ευκαιρία της αξιοποίησης τόσων πολλών πόρων που συγκεντρώνονται.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής.

 

Οι αγώνες της Εθνικής Αντίστασης εμπνέουν την κυβέρνηση στις μάχες που δίνει σήμερα για να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τίμησε τη μνήμη του διοικητή του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνος) που μαζί με τους συναγωνιστές του το 1944 ανατίναξαν αμαξοστοιχία των κατοχικών δυνάμεων στην κοιλάδα των Τεμπών. 

  ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online