Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών & Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Athens Democracy Forum

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

 

“H δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα ασταθές περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο προστασίας, όταν η απειλή του πολέμου είναι στην πόρτα μας“, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Athens Democracy Forum.

Το Athens Democracy Forum πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και κεντρικοί ομιλητές του ήταν ο κ. Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Marija Pejčinović Buric, Γενική Γραμματέας του Οργανισμού, η οποία ήρθε στην Αθήνα για το λόγο αυτό.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού υπενθύμισε τις επιπτώσεις του Λοιμού των Αθηνών πριν 2500 χρόνια, επισήμανε ότι κάθε πανδημία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει στο επίκεντρο των εργασιών της την προστασία αυτών των θεμελιωδών αξιών σε καιρό πανδημίας. «Η λύση στο πρόβλημα αυτό δεν είναι να επιστρέψουμε σε αυταρχικά μοντέλα, αλλά να προχωρήσουμε σε μια πιο λειτουργική μορφή δημοκρατίας», σχολίασε χαρακτηριστικά.


Ωστόσο, ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι σε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες περιλαμβάνεται επίσης η προάσπιση της σταθερότητας και της ασφάλειας, κάτι που γνωρίζουν καλά οι λαοί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ακόμη περισσότερο η Ελλάδα. «Συνεπώς, πρέπει όλοι οι παίκτες του διεθνούς συστήματος να απέχουν από δράσεις που μπορούν να διαταράξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια», δήλωσε και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο από την Τουρκία  τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και στη χρήση στρατιωτικών μέσων για την αλλαγή του status quo που επιχειρεί.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στη «Διακήρυξη των Αθηνών», την οποία η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να υιοθετηθεί με την ολοκλήρωσή της από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χαρακτήρισε τη Διακήρυξη ως μια πολιτική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, ένα νομικό κείμενο αναφοράς, μια πραγματική κοινότητα γνώσης.

 

Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είχε γεύμα εργασίας με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, M. Pejčinovic Buric. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους, βρέθηκαν το έργο και οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την προστασία της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου σε καιρό πανδημίας. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του μεταναστευτικού και των περιορισμών των ανθρωπίνων ελευθεριών λόγω της πανδημίας του COVID-19. Προηγουμένως, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε συνοδεύσει την κα. Buric στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Γενική Γραμματέας, μεταξύ άλλων, επαίνεσε το δύσκολο έργο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπό τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία, ενώ τονίστηκε επίσης ότι η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με τον εορτασμό της 70ης επετείου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

30.9.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 20:51

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online