Κυρ. Μητσοτάκης: Σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης προφανώς το κράτος πρέπει να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς.

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης STATUS FM 107,7 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση

«Υπάρχει ένας δρόμος μόνο, και αυτός είναι ο δρόμος της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των συμπολιτών μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει το άνοιγμα της οικονομίας, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης STATUS FM 107,7 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση. «Καθώς αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσαμε την ένταση, θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μία νέα έξαρση της πανδημίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι «καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις θα είναι η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι φέτος «θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουν σχέση με Χριστούγεννα άλλων εποχών γιατί πολύ απλά έτσι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε δε ότι «τα Χριστούγεννα πρέπει να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό μπορώ να σας το πω. Θα επιτρέψουμε οικογένεια συν μια οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια. Είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος αυτή την στιγμή να υπάρχει μεταφορά του ιού από την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα».
Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα το κάνει πρώτος δημόσια, ο ίδιος και η οικογένειά του. «Ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε μαζί για να στείλουμε αυτό το μήνυμα της ενότητας του πολιτικού κόσμου σε ένα ζήτημα το οποίο είναι αμιγώς επιστημονικό» επισήμανε. Έδωσε μάλιστα κάποια στοιχεία για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: «Είναι μια περίπλοκη άσκηση αυτή. Ο εμβολιασμός θα γίνει με ραντεβού. Θα είναι διπλός. Θέλω να το τονίσω αυτό. Δηλαδή, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε όλοι μια φορά και μετά από ένα μήνα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε δεύτερη φορά. Άρα απαιτεί πολλή και σοβαρή τεχνοκρατική υποστήριξη όλη αυτή η προσπάθεια. Θα ξεκινήσουμε με τους πιο ευάλωτους και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια στην διάθεση μας θα εμβολιάσουμε -ελπίζουμε- το σύνολο ή τουλάχιστον, χρειαζόμαστε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί».

Αφηγήθηκε μάλιστα και μια προσωπική ιστορία για την μητέρα του. «Δεν το έχω ξαναπεί δημόσια. Η μητέρα μου ήταν θύμα πολιομυελίτιδας. Έμεινε σχεδόν παράλυτη. Έμεινε τρία χρόνια σε γύψο από χειρουργεία για να μπορέσουν να ανατάξουν την σπονδυλική της στήλη. Η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει πια ως ασθένεια. Και δεν υπάρχει επειδή βγήκε το εμβόλιο. Μην τα ξεχνάμε, λοιπόν, όλα αυτά για την τεράστια πρόοδο της ιατρικής. Κατά συνέπεια εμείς θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία. Η οποία θα πείσει πιστεύω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν το
Σε ερώτηση για το Σύστημα Υγείας είπε ότι «τα νοσοκομεία μας άντεξαν, αντέχουν και θα εξακολουθούν να αντέχουν μέχρι να περάσει και αυτό το δεύτερο κύμα». Υπογράμμισε δε ότι «καθ’ όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, η χώρα προμηθεύτηκε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, παρέθεσε «κάποια αρκετά ενθαρρυντικά νέα τις τελευταίες μέρες ως προς την μείωση των περιστατικών, τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου». 
Σε εποχές κρίσης το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει. Η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά για την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων 
Σε ερώτηση για το ρόλο του κράτους σε εποχές κρίσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι ασφαλώς πρέπει να παρεμβαίνει, όπως έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζόμενων κι επιχειρήσεων. «Σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης προφανώς το κράτος πρέπει να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς. Και πιστεύω ότι και εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στο ρόλο του κράτους και έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα από άλλες ιστορικές κρίσεις όπου το κράτος χρειάστηκε να παρέμβει για να αναπληρώσει ζήτηση, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Και αυτό κάναμε. Και το κάναμε με τόλμη, το κάναμε πάντα ρίχνοντας μια ματιά στη συνολική δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει -αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα το οποίο εγώ ακούω από την αγορά, αλλά νομίζω ότι καταγράφεται και αντικειμενικά- ότι ειδικά ως προς την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση αυτή έκανε πάρα πολλά. Και μακριά από εμένα οποιαδήποτε άποψη ότι όλα τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά και το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την πρόβλεψη ότι «πολύ γρήγορα μετά την κρίση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και θα αυξηθεί απότομα».
Στην κρατική μηχανή και στο Δημόσιο υπάρχουν δυο ταχύτητες.
Σε ερώτηση για την άρνηση των υπαλλήλων στις εφορίες να εργαστούν το απόγευμα για να εξυπηρετήσουν πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:  
«Και στην κρατική μηχανή και στο Δημόσιο υπάρχουν δυο ταχύτητες. Υπάρχουν όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν υπερβάλει εαυτόν χωρίς να ζητήσουν τίποτα. Από αίσθηση καθήκοντος συστρατεύονται σε όλη αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας. Και υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, λυπάμαι που θα το πω, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταβάλλουν την επιπρόσθετη προσπάθεια, να κάνουν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες».
Αναφερόμενος στο αν για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε: «Υπάρχει μία θεωρία η οποία λέει ότι φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό. Μα τότε γιατί πρώτον χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν καθόλου στον τουρισμό, βρέθηκαν αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα και δεύτερον, γιατί το δεύτερο κύμα χτύπησε την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, όταν πια ουσιαστικά τουρισμό  δεν είχαμε από τα τέλη Σεπτεμβρίου»;

 

29.11.2020

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 16:32

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online