Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μελέτη βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι  

lifespeed.gr


Κώστας Μαντάς

 

 

 

Δείτε μια περίληψη από την  μελέτη βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, που παρουσίασε  στους δημοσιογράφους η 

   Υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη  
 
 

Η Υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη παρουσίασε στους δημοσιογράφους  την μελέτη βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, την οποία παρουσίασε στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια τηλεδιάσκεψη με τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους υπουργούς, συναρμόδιους στο επίπεδο στο κτήματος και τους λεγόμενους Stakeholders δηλαδή φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται, είτε είναι οι δημοτικές αρχές είτε είναι η κοινωνία των πολιτών, έτσι όπως εκφράζεται από την Ελληνική εταιρία ή από τον Σύλλογο Φίλων του Τατοΐου.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον Πρωθυπουργό, παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δύο υφυπουργοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Ταγαράς και ο κ. Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός κ. Άκης Σκέρτσος που είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπυρίδων Βρεττός, όπως προανέφερα ο κ. Κουτσαβλής από τους Φίλους Κτήματος Τατοΐου και ο κ. Σταματόπουλος από την Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Οι συνεργάτες μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και όλη η ομάδα της KPMG, η οποία ασχολήθηκε με τη σύνταξη της μελέτης, η οποία περίπου εδώ και ένα χρόνο είναι σε εξέλιξη, ήταν σε πολύ στενή συνεργασία με εμάς, με τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως θα θυμάστε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενέταξε την αποκατάσταση και αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου στις εμβληματικές παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έλαβε την εντολή να συντονίσει όλο το έργο. Αυτό μου το ανέθεσε ο Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2019.

Τονίζω ότι από το 2003, οπότε η πρώην βασιλική περιουσία περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, είχαν γίνει κάποια πράγματα στο Τατόι αλλά ήταν αρκετά αποσπασματικά. Από τον Αύγουστο του 2019, εκτός από το σχέδιο το οποίο στο Υπουργείο Πολιτισμού εκπονήσαμε  με τις υπηρεσίες μας για το αντικείμενο που αφορά το Υπουργείο, δηλαδή την αποκατάσταση των κτηρίων μνημείων, τη συντήρηση, καταγραφή και τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων που βρίσκονταν στοιβαγμένα τα περισσότερα μέσα σε κούτες που δεν είχαν ανοίξει ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλά αυτή είναι η δουλειά που κάνει κατά την αρμοδιότητά του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το αντικείμενο μας σήμερα δεν είναι αυτό. Το αντικείμενό μας είναι ότι στο πλαίσιο του συντονιστικού μας ρόλου ξεκινήσαμε την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας, αναζητώντας καταρχήν για να κερδίζουμε χρόνο ένα χορηγό. Η μελέτη πράγματι είναι χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα, όχι απλώς διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και από μεικτή ιδιωτών και στελεχών του δημοσίου υπό την ευθύνη και εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας οριστικής πρότασης για την ανάπτυξη του κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό σε όλες τις ηλικίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και δραστηριότητες και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά του.

Η μελέτη αξιοποίησε αξιόλογες προτάσεις που είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν, είτε από ιδιωτικούς, είτε από δημόσιους φορείς. Το 2003, αμέσως δηλαδή μόλις η περιουσία δηλαδή η πρώην βασιλική περιουσία περιήλθε στο δημόσιο η τότε ΕΤΑΜ είχε εκπονήσει μία πρώτη μελέτη. Στη συνέχεια ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθήνας το 2012 και το 2015 εκπόνησε μία προμελέτη και στη συνέχεια μία μελέτη.

Και το 2014 η Ελληνική Εταιρεία συνέταξε τη δική της μελέτη. Επειδή λοιπόν αυτές οι μελέτες είχαν αξιόλογα και σημαντικά στοιχεία θεωρήσαμε ότι προφανώς πρέπει να συμπεριληφθούν μάλλον πρέπει να ληφθούν υπόψη  στη σύνταξη της παρούσας μελέτης.

Οι μελέτες λοιπόν αυτές επανεξετάστηκαν με σκοπό να προσαρμοστούν στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες και προοπτικές προωθώντας τα θετικά τους σημεία, εμπλουτίστηκαν με νέες ιδέες και δεδομένα που αντλήθηκαν αφενός από καλές πρακτικές παραδειγμάτων αντιστοίχων προγραμμάτων του εξωτερικού και αφετέρου από συζητήσεις με παράγοντες της αγοράς, με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων ανά θεματική περιοχή.

Οι νέες αυτές προτάσεις σέβονται το υφιστάμενο περιβαλλοντικό υπόβαθρο, την ταυτότητα του ακινήτου και το πολεοδομικό καθεστώς που αξιοποιούν τα σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία για την υλοποίηση του οράματος.

Σας κάνω μία συνοπτική παρουσίαση, διαφορετικά χρειαζόμαστε πάρα πολύ χρόνο, της συγκεκριμένης μελέτης.

Να δούμε τα γενικά στοιχεία και τον χωρικό περιορισμό του κτήματος. Μιλάμε για μία έκταση 42.000 περίπου στρεμμάτων, δασική έκταση. Εδώ περιλαμβάνεται ο ιστορικός πυρήνας που είναι περίπου 1.600 στρέμματα και περίπου 1.200 στρέμματα είναι οι καλλιέργειες.

Το κτήμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Απέχει 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και εντός του διέρχεται Λεωφόρος Δεκελείας Αγίου Μερκουρίου, είναι τμήμα της παλιάς οδού Αθηνών-Χαλκίδας που το συνδέει με την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Χαλκίδας.

Το κτήμα όπως ενδεχομένως  διαθέτει πολλά είδη κωνοφόρων και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.  Παρουσιάζονται ενδημικά και ξενικά είδη χλωρίδας αλλά και σπάνια απειλούμενα είδη πανίδας.

Στην πραγματικότητα είναι ένα περιαστικό πάρκο σε πλήρη γειτνίαση με την Αθήνα αλλά συγχρόνως είναι και ένας ιστορικός τόπος.

Στο κτήμα υπάρχει ένας συνολικός αριθμός κτηρίων, που αριθμούν 55. Το κτηριακό απόθεμα αυτό είναι περίπου 15.085 τ.μ. Από τα 55 αυτά κτήρια τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003 με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού.

Οι βασικές αρχές βάσει τις οποίες συντάχθηκε η μελέτη. Είναι η ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών. Είναι αυτό που πολλές φορές έχουμε πει ότι δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν παρόμοια κτήματα σε διεθνές επίπεδο τα οποία έχουν απολύτως αποκατασταθεί και αναδειχθεί.

Θέλουμε λοιπόν να αξιολογήσουμε και να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες μελέτες και πρακτικές.

Δεύτερον, αξιολόγηση και αξιοποίηση των προηγουμένων μελετών είναι αυτό που ήδη προανέφερα.

Και διαμόρφωση ενός σκεπτικού και σεναρίων ανάπτυξης βάσει συμφωνημένων αρχών. Ποιες είναι αυτές; Η διαμόρφωση προτάσεων αξιοποίησης βάσει των αρχών της οικονομικής βιωσιμότητας και του σεβασμού προς την ιστορία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Η αξιοποίηση του υφιστάμενου κτηριακού δυναμικού με πολύ περιορισμένες προσθήκες, ειδικά στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος και ανάδειξη του δάσους ως κυρίαρχου χαρακτηριστικού του κτήματος.

Υπάρχουν 18 κτήματα, κάποια από αυτά, τα περισσότερα έχουν ανακτορικά συγκροτήματα ενώ κάποια άλλα κτήματα αντίστοιχα είναι κτήματα χωρίς ανάκτορο.

Η στρατηγική κατεύθυνση την οποία εμείς δώσαμε στους μελετητές είναι το όραμά μας. Τι θέλουμε για το κτήμα του Τατοΐου; Θέλουμε να καταστεί ένας χώρος ελκυστικός για όλες τις ηλικίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων.

Η ανάπτυξη του κτήματος θα έπρεπε να ακολουθεί δύο βασικές αρχές. Όπως ήδη είπα είναι ο σεβασμός στην ιστορία, το περιβάλλον και την κοινωνία, πράγμα που σημαίνει διάσωση των κτηρίων, ανάδειξη όλων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος, ισορροπία μεταξύ της Πάρνηθος και του κτήματος, προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για όσο γίνεται περισσότερο.

Η δεύτερη αρχή είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Ένας ισχυρός χαρακτήρας με ταυτότητα και συνοχή που θα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες είτε είναι οι Αθηναίοι είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι. Αξιοποίηση του κτήματος σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση. Δυνατότητα εξασφάλισης πιθανών επιδοτήσεων και δωρεών για τη χρηματοδότηση. Βιωσιμότητα επιμέρους δράσεων και ανταποδοτικότητας προς το δημόσιο, Επάρκεια συνολικών χρηματοροών για τη συντήρηση ολόκληρου του κτήματος. Γιατί το μείζον δεν είναι να αποκατασταθεί το κτήμα. Ας πούμε ότι τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται βρίσκονται. Το πρόβλημα είναι πώς το ίδιο το κτήμα θα είναι από μόνο του βιώσιμο, πώς η βιωσιμότητά του θα εξασφαλίζεται με ίδια έσοδα και θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Οι θεματικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και οικονομικές δραστηριότητες.

Καταλήξαμε σε 5 θεματικές κατευθύνσεις, 5 δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν άνετα στο κτήμα. Ιστορία και πολιτισμός. Υπαίθρια άθληση και αναψυχή. Αγροτική οικονομία, έρευνα και γνώση, ευεξία και ηρεμία.

Οικονομικές δραστηριότητες. Εδώ μελετήθηκαν οι οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε μία από τις θεματικές περιοχές που βλέπετε στο αριστερό μέρος της διαφάνειας, αυτά που μόλις είπαμε.

Αυτές ποιες είναι; Είναι η παροχή υπηρεσιών, είναι καταστήματα και πωλήσεις αγαθών, είναι η αγροτική παραγωγή, είναι οι δυνατότητες φιλοξενίας, είναι η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων.

Το βασικό σκεπτικό της μελέτης, και με βάση αυτά τα οποία είπαμε προηγουμένως,  αναπτύσσονται θεματικά οι εξής δραστηριότητες: «Ιστορία και Πολιτισμός». Οι δραστηριότητες του Πολιτισμού θα αναπτυχθούν κυρίως στην ανακτορική κτηριακή ενότητα δημιουργώντας ένα πόλο έλξης με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και την ταυτότητα του κτήματος. Οι παρεμβάσεις οι οποίες προτείνονται εδώ είναι στην ουσία δουλειές, τα έργα, οι εργασίες τις οποίες έχουν δρομολογήσει, θα εκτελέσουν και θα συνεχίσουν να εκτελούν στο μέλλον οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ανακτορική ενότητα αποκαθίσταται και αξιοποιείται ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες. Επίσης, αποκαθίστανται και αξιοποιούνται οι κήποι και τα συνοδευτικά κτίρια για χρήση καφέ, εστιατορίων, εργαστηρίων και διαφόρων εκδηλώσεων.

«Υπαίθρια άθληση και αναψυχή». Οι δραστηριότητες της υπαίθριας αναψυχής θα αναπτυχθούν στις μεγάλες δασικές εκτάσεις του κτήματος, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση σε πολλά και διαφορετικά προφίλ των επισκεπτών.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες προβλέπονται είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δάσους να μπορεί να γίνει προσβάσιμο στους επισκέπτες με τη διαμόρφωση μονοπατιών, ποδήλατα, ιππασία, περπάτημα, με τις απαραίτητες υποδομές ασφάλειας.

Οι παρεμβάσεις, λοιπόν, όπως είπα, αποσκοπούν στο να γίνει προσβάσιμο στους επισκέπτες το δάσος, να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες όπως είναι το trekking,  τα βασικά παιχνίδια, η γνωριμία με το δάσος, παρατηρητήρια πανίδας και χλωρίδας, παιδικές κατασκηνώσεις, χώροι υπαίθριου αθλητισμού, και δημιουργία δασικού χωριού. Όλα αυτά είναι αναστρέψιμα.

Οι μελετητές πρότειναν και τη δημιουργία ενός γηπέδου golf με σχετική ακαδημία και ξενώνα. Αυτό ήδη χθες, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, αποκλείστηκε. Θέλει ιδιαίτερες μελέτες μία τέτοια δραστηριότητα, ιδιαίτερα το golf, το οποίο είναι πάρα πολύ απαιτητικό σε νερό, και ξέρουμε ότι η Αττική σε πάρα πολλές στιγμές αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα λειψυδρίας. Επομένως, το θέμα του golf, καταρχήν, δεν το αντιμετωπίζουμε θετικά.

«Η αγροτική οικονομία». Οι δραστηριότητες της αγροτικής οικονομίας θα αναπτυχθούν στις διαθέσιμες εκτάσεις στα κτίρια του κτήματος, αναβιώνοντας τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν κυρίως χαρακτήρα επιδεικτικό-αγροτουριστικό και θα αποτελέσουν έναν επιπρόσθετο πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Θα αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των υφισταμένων κτιρίων, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, για τις διάφορες αγροτικές-κτηνοτροφικές δραστηριότητες, το οινοποιείο, ο ελαιώνας, αρωματικά φυτά, δασική παραγωγή. Και βέβαια, στο κομμάτι της αγροτικής ανάδειξης θα περιληφθεί και η δημιουργία του ελληνικού αμπελώνα. Είναι κάποιες συζητήσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει σε πολύ πρώιμη μορφή από εμάς. Στην πραγματικά, αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα αναλάβει να το διαχειριστεί, με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου και Αμπέλου.

Ο τέταρτος τομέας είναι η έρευνα και η γνώση. Οι δραστηριότητες της έρευνας και εκπαίδευσης μπορούν να αναπτυχθούν σε υφιστάμενη και νέα δόμηση. Μιας που αναφέρω νέα δόμηση, σας επισημαίνω ότι αυτή θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά σε όλο το κτήμα τα 3.000τ.μ., προκειμένου να υποστηριχθούν βασικές λειτουργίες των υφισταμένων κτιρίων. Οι δραστηριότητες, λοιπόν, αυτές θα αναπτυχθούν σε υφιστάμενη και νέα δόμηση, σε συναφείς με τα αντικείμενα του κτήματος τομείς, αγροτικά-περιβαλλοντικά κ.λπ., προσδίδοντας μία μονιμότητα στη χρήση του κτήματος. Σε υφιστάμενα και νέα κτίρια, ανάλογα με το τι θα επιλεγεί τελικά, θα οργανωθούν όλες οι υπηρεσίες, καθώς και η φιλοξενία ερευνητικών δραστηριοτήτων, όπως start-up επιχειρήσεων κ.λπ..

Ο πέμπτος άξονας είναι η ευεξία και η ηρεμία. Οι δραστηριότητες που αφορούν την ευεξία και την ηρεμία ολοκληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη, με πιο σύνθετες παρεμβάσεις και συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και ταιριάζουν με τον συνολικό χαρακτήρα του κτήματος. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε υφιστάμενα κτίρια της υποστηρικτικής ενότητας των ανακτόρων. Θα αναπτυχθούν στα κτίρια αυτά χώροι ευεξίας, φιλοξενίας, πανδοχείο δηλαδή. Σας θυμίζω ότι μέσα στο κτήμα υπήρχε το Ξενοδοχείο «Τατόιον», το οποίο από τη στιγμή που μπορεί το ίδιο το κτίριο του Τατοΐου να αναπτυχθεί και στα γειτονικά κτίρια, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα, για παράδειγμα οι στρατώνες, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, χώρους εκδηλώσεων, καθώς και ένα υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο.

Οι παραπάνω θεματικές εντάσσονται σε ζώνες χρήσεων γης σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Οι γενικές κατηγορίες χρήσεων που προτείνονται αφορούν σε χρήσεις δασικής αναψυχής, ελεύθερων χώρων αστικού πρασίνου, τουρισμό αναψυχής και αγροτικής χρήσης, που είναι οι υφιστάμενες και σήμερα χρήσεις για το κτήμα.

Αυτό στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι η βιωσιμότητα του κτήματος θα μπορούσε και μπορεί να εξασφαλιστεί από τη στιγμή που υπάρχει, και αυτή είναι η γραμμή που υιοθετήσαμε, ένα μεικτό σύστημα υποδομών και επενδύσεων, τόσο από το Δημόσιο, όσο και από τους ιδιώτες. Εάν πάμε σε μία λογική αξιοποίησης μόνο από το Δημόσιο, τότε το κτήμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν πάμε σε μία λογική απόλυτης διαχείρισης από ιδιώτες, τότε δεν κρατάμε αυτό το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, δηλαδή τη μεγάλη προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους, και την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος. Επομένως, πηγαίνουμε σε ένα μέσο σενάριο, το οποίο είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον, απόλυτα φιλικό για το περιβάλλον, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα και στην προστασία του δάσους. Αυτή άλλωστε η εκδοχή, η μεικτή εκδοχή, είναι και αυτή την οποία το Υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε για χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ουσία, η πολλή δουλειά για όλους μας ξεκινά από τώρα. Είναι φανερό ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να αναλάβουν ο καθένας το κομμάτι του, και ήδη αυτό ξεκινήσαμε να το συζητάμε από χθες το βράδυ. Αυτό το οποίο θα είναι το επόμενο βήμα μας είναι η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, την οποία προτείνουν και οι μελετητές προκειμένου να υλοποιηθούν τα διάφορα προγράμματα, και μέσω αυτών θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα διοίκησης του κτήματος το οποίο είναι καθοριστικό για τη βιωσιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας του. Είναι φανερό ότι μέσα στο κτήμα θα πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένες υποδομές. Ήδη κάναμε μία μακρά συζήτηση χθες.

Η πρώτη μελέτη η οποία θα ανατεθεί, θα είναι μία συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή μελέτη, προκειμένου να διαμορφωθούν σωστά οι είσοδοι και χώροι στάθμευσης. Ήδη, όσοι έχουν κάνει μία βόλτα στο Τατόι Σαββατοκύριακα, βλέπουν άναρχη στάθμευση αυτοκινήτων, διότι συνεχώς οι επισκέπτες αυξάνονται, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι υποδομές. Επομένως, θα ξεκινήσει κανείς από εκεί διότι όλο τον χρόνο που θα γίνεται η ανάδειξη και η αποκατάσταση του κτήματος, το κτήμα θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, και φυσικά είναι και μία σειρά υποδομών που θα πρέπει να δημιουργηθούν εκτός κτήματος, και εδώ έχουμε την εμπλοκή και του Υπουργείου Υποδομών, διότι όσοι έχετε πάει στο Τατόι, έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος είναι πολύ στενός, επομένως πρέπει να γίνουν βασικές υποδομές πρόσβασης, προκειμένου η προσέγγιση και η προσβασιμότητα στο κτήμα να είναι εύκολη και να μην δημιουργεί προβλήματα ούτε στον επισκέπτη ούτε όμως και στην ίδια την περιοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 18:29

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr