Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Βορίδης: Εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 42%

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

Το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

 

Όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό το ποσοστό εκλογής από την πρώτη Κυριακή του πλειοψηφούντος συνδυασμού αναμένεται να κλειδώσει γύρω στο 42%, ενώ θα καθοριστεί και κατώτατο όριο για την εκπροσώπηση των συνδυασμών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε πάντως πως τα ποσοστά εκλογής δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ότι  πρόκειται να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο όπου και θα παρουσιαστεί το νομοθετικό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Αναφερόμενος στο ισχύον σύστημα της απλής αναλογικής  υπογράμμισε «τις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της» και έφερε ως παράδειγμα τον δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο» κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε δήμο που ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η δημοτική αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης. «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα  ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο υπουργός.

 

Αναφορικά με τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, ο Υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που αφορά στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό πρώτο βήμα για τη μεθοδική και οργανωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς «όχι με την έννοια την κατασταλτική αλλά με την προληπτική» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα, εξήγησε πως «εγκαθιδρύει ένα σύστημα που τυποποιεί και εντοπίζει σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά σχεδόν σε κάθε θέση και βάζει δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατεύονται και οι υπάλληλοι». Ειδικά δε, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των φορέων και των υπαλλήλων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο χρειάζεται μια πολύ καθαρή εγγραφή του σε όλα τα σημεία της διοικήσεως, χρειάζεται ψηφιακό οργανόγραμμα, το οποίο έχουμε ολοκληρώσει, ξέρουμε ο κάθε υπάλληλος τι δουλειά έχει να κάνει και που βρίσκεται» τόνισε ο κ. Βορίδης.

 

Ερωτηθείς σχετικά με την εξαίρεση των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων από την κινητικότητα επανέλαβε πως σύμφωνα με το άρθρο 74 του νόμου 4674/2020 οι υπάλληλοι της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ που προσελήφθησαν με τις συγκεκριμένες διαδικασίες δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν σε άλλη ειδικότητα πριν το πέρας της επταετίας.

 
22.1.2021

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr