Aλ. Τσίπρας: Χρησιμοποιείτε την πανδημία ως ευκαρία για να κάνετε πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία

lifespeed.gr


Κώστας Μεσηνέζης

 

 

 

 

«Μεγάλη αποτυχία» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνολική διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

 

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έκανε έκκληση για ένα κοινό πολιτικό μέτωπο. Σε αυτά τα πλαίσια ζήτησε τον διορισμό ενός υπ. Υγείας που να χρήζει κοινής αποδοχής, κάτι που η ΝΔ αρνήθηκε.

Επίσης αναφέρθηκε στην τακτική της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα πλιάτσικο το δημόσιο χρήμα και να επιτύχει απόλυτη μιντιακή κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις απευθείας αναθέσεις.

Το πιο χυδαίο απ' όλα σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας, είναι αυτό που γίνεται με τους εμβολιασμούς. Δίαφορα κομματικά στελέχη της ΝΔ εμβολιάζονται εκτός σειράς, όπως δείχνουν οι δεκάδες καταγγελίες. Αποκορύφωμα αποτελεί, αυτό που έγινε στο κέντρο πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη όπου κομματικά στελέχη της ΝΔ πήραν τη σειρά παιδιών με αναπηρία. Αυτό φανερώνει μια κουλτούρα και νοοτροπία εντός της κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πόσο σημαντικές ήταν τελικά οι ανακοινώσεις του κ. Κικίλια χτες για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων που εκείνος με μελανά χρώματα περιέγραψε. Είπε ότι η ένταξη του ΝΙΜΙΤΣ στη μάχη είναι σα να κάνει δώρο το δημόσιο στο δημόσιο, και ρώτησε πότε θα αγγίξουν τις ιδιωτικές κλινικές. Με αφορμή τα «έξυπνα μέτρα» που ανακοινώθηκαν χτες, σχολίασε πως όταν η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες που έχουν κουραστεί. Ειδικότερα, αναφερθείς στην απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο για άθληση, τόνισε ότι αυτό είχε επιτραπεί «όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα και για να μη συνομολογήσετε ότι δεν τήρησε τα μέτρα αποφασίσατε να αλλάξετε τα μέτρα». Αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη της δυνατότητας διαπίστωσης από αστυνομικούς για το αν λένε αλήθεια οι άνθρωποι που πηγαίνουν να βοηθήσουν άτομο με ανάγκη ή αν έχουν περάσει τα δύο χιλιόμετρα. Ανέφερε πως για το «γλέντι στην Ικαρία» του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός ΠΡΟΠΟ κ. Οικονόμου είπε «ψέματα» πως την επίμαχη περίοδο δεν υφίστατο σε ισχύ διάταξη που να απαγορεύει ρητά ή να ρυθμίζει ειδικότερα το ζήτημα των επισκέψεων σε οικίες. «Ζητάτε τώρα να πηγαίνει ο αστυνομικός δίπλα στον πολίτη να τον ρωτά αν λέει αλήθεια όταν ο υφυπουργός απαντά με ψέματα στην πιο καραμπινάτη παραβίαση περιοριστικών μέτρων σε ζωντανή σύνδεση που την έκανε ο πρωθυπουργός;», σχολίασε. 
  
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έρχεται πολύ δύσκολο 20ήμερο στα νοσοκομεία της Αττικής και ζήτησε απ' την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινών, σε κάλεσμα ιδιωτών γιατρών επ' αμοιβή για ανάληψη περιπτώσεων non covid περιστατικών. Είπε ότι το εμβόλιο αργεί γιατί τα έχει κάνει θάλασσα η ΕΕ, «όμως μέχρι τότε δεν θα σώσουμε τους ανθρώπους που μπαίνουν στις ΜΕΘ; Γιατί οι πειραματικές φαρμακευτικές αγωγές δεν είναι διαδεδομένες στα νοσοκομεία;». Θύμισε ότι είχε ζητήσει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το ζήτημα της πατέντας και αναζήτηση εναλλακτικών, και στοιχειώδη συνεννόηση για την πανδημία που «την αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα κάνει εξαιρετικά». 
  
Περνώντας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ως ευκαιρία την πανδημία «προκειμένου να οργανώσετε ένα πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία και ένα αυταρχικό πλαίσιο και στην ενημέρωση και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Μίλησε για «απίστευτη φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο». Είπε ότι βγαίνει χαμένη η διαφάνεια και η αξιοκρατία καθώς τα όρια των απευθείας αναθέσεων αυξάνονται σε 60.000 ευρώ και το όριο των δαπανών που δεν δημοσιοποιούνται ανεβαίνει απ' τα 1.000 στα 2.500 ευρώ. Βγαίνει χαμένη η κοινή λογική γιατί αυτός που αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο, θα προσλαμβάνει κάποιον για να ελέγχει την εκτέλεση της σύμβασης και του οποίου η αμοιβή, περιλαμβάνεται στη σύμβαση. Χαμένη είναι η δημόσια διοίκηση, είπε, γιατί «δίνετε στους ιδιώτες τη μελέτη και την επίβλεψη και δημιουργείτε τις συνθήκες να χαθεί η τεχνογνωσία της δημόσιας διοίκησης». Ηττημένο θα είναι το περιβάλλον, συνέχισε, κατηγορώντας τη ως «κυβέρνηση οικοπεδοφάγων» που βάζει στο στόχαστρο τις περιοχές Natura 2000 και αναστέλλει τις κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στον αιγιαλό έως το τέλος Οκτωβρίου, διερωτώμενος αν αυτό σχετίζεται με προεκλογική πρόθεση της.  
  
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τσουνάμι» απευθείας αναθέσεων. Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των «βάουτσερ Βρούτση», της «λίστας Πέτσα» και της 6η ΥΠΕ». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου για «σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο». Ανέφερε ότι  «έδωσε 500.000 για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρία η οποία διαχρονικά ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων, αλλά μία μέρα μετά την ανάθεση, καταχωρήθηκε η  ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης». «232.000 για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29/03/2020, καταθέτει προσφορά στις 30/03/2020 και αναλαμβάνει προμήθεια του ελληνικού δημοσίου και 300.000 για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας, σε εταιρία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά». Μεταξύ άλλων ότι «έδωσε 229.000, σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη και διακόσμησης σπιτιού» και «147 χιλιάδες ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,50 ευρώ, ενώ την  περίοδο άλλες υπηρεσίες του ΠΡΟΠΟ, προμηθεύονται το προϊόν με τιμή μονάδας 8,85».  
  
Αναφέρθηκε σε απευθείας ανάθεση απ' τη διοίκηση των ΕΛΤΑ σε εταιρία που συστάθηκε την προηγούμενη μέρα, έργο συνολικού ποσού 250.000Euro, για κατασκευή ηλεκτρονικής αγοράς, το διορισμό μετακλητού Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και κομματικού στέλεχος της ΝΔ, κ. Ματιάτου, «που ξεκίνησε τη διαδικασία ανάθεσης   έργου,  για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη ΜΑΛΑΚΑΣΑ,  ύψους 4.5 εκατ. ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης». Επίσης ανάθεση, απ΄το υπουργείο Μετανάστευσης, συνολικού ύψους 6,2 εκατ. για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις συμβάσεις κατασκευής δομών. Είπε ότι ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύεται rapid test σε 4πλάσιο κόστος από την τιμή που υπάρχει στην αγορά.  
  
Ως αποκορύφωμα της «ανηθικότητας» χαρακτήρισε τους εκτός σειράς εμβολιασμούς με εμπλοκή «γαλάζιων» στελεχών όπως είπε, με καταγγελίες τέτοιων περιστατικών σε σειρά νοσοκομείων και με «αποκορύφωμα του σκανδάλου το πρόσφατο και πιο προκλητικό κρούσμα παρατυπιών στο Κέντρο Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, όπου κομματικά στελέχη σας πήραν τη θέση παιδιών με αναπηρία». «Είναι άλλο να αποτύχει κανείς γιατί δεν μπόρεσε, άλλο να κάνεις λάθη στην προσπάθεια και άλλο να επιδεικνύεις αυτού του είδους την ανηθικότητα και γι' αυτό θα κριθείτε πάρα πολύ σύντομα», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο λαός παρακολουθεί».  

 

5.3.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online