Ν. Παναγιωτόπουλος: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

 

Την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, τόνισε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Αναφερόμενος στην κριτική του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας Χουλούσι Ακάρ για τις επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και του ίδιου του Ν. Παναγιωτόπουλου σε ακριτικά ελληνικά νησιά, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι :

''Το μόνο που έχω να πω είναι ότι κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν θα υποδείξει σε Έλληνα αξιωματούχο -τον Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε οποιοδήποτε άλλο Έλληνα αξιωματούχο- πού θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Πολύ απλά, δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

Νομίζω πως και αντιστρόφως ισχύει το ίδιο. Ποιος είμαι εγώ για να υποδείξω στον κ. Ακάρ ή σε οποιοδήποτε Τούρκο αξιωματούχο πού θα ταξιδέψει στο εσωτερικό της Τουρκίας. Καταλαβαίνετε ότι δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί λόγο αυτού του είδους παραινέσεις και υποδείξεις. Τώρα, τι υπάρχει από πίσω. Φρονώ ότι πίσω αυτό που αναδεικνύει εσχάτως ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης κάποιων τμημάτων της Ελληνικής Επικράτειας, δηλαδή νησιών κυρίως.''

Και συνέχισε λέγοντας:

'' Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται, Εδώ υπάρχει μια υπαρκτή απειλή που νιώθουμε ότι υφίσταται εναντίον τμημάτων της Ελληνικής Επικράτειας και βάσει του κυρίαρχου δικαιώματός μας μπορούμε ή μάλλον οφείλουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της Ελληνικής Επικράτειας. Κι εκεί τελειώνει αυτό το θέμα.΄΄

Για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση:

''Έχουμε το σχέδιο για την προτεραιοποίηση να το κάνουμε και οφείλουμε να το κάνουμε διότι τα Οπλικά συστήματα παλιώνουν, υστερούν τεχνολογικά όσο περνά ο χρόνος και ανακαλύπτονται πιο προηγμένα. Υπάρχει ανάγκη βάσει των προτεραιοτήτων που έχουμε προσδιορίσει, να πάμε σε αγορά καινούργιων φρεγατών.

Είναι θα έλεγα το πιο μεγάλο λόγω οικονομικού αντικειμένου αλλά και το πιο απαραίτητο στοιχείο του εξοπλιστικού προγράμματός μας αυτή τη στιγμή, διότι ο Στόλος έχει πλέον μεγάλη ηλικία. Οι παλιότερες φρεγάτες είναι πενήντα ετών και οι νεώτερες σαράντα. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε -όπως συνηθίζω να λέω- η ένταση με την Τουρκία θα έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Επομένως αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού εξοπλισμών με την Τουρκία. Λαμβάνεται στο πλαίσιο αναβάθμισης και υποστήριξης των Οπλικών συστημάτων μας και κυρίως αυτών του Πολεμικού Ναυτικού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Θα προμηθευτούμε λοιπόν τέσσερις καινούριες φρεγάτες. Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό επεξεργάζεται τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει δεχθεί. Οφείλει να τις αξιολογήσει μία προς μία και να επιλέξει τις καλύτερες ή την καλύτερη. Περιμένω πρώτα μία -να το πω έτσι- προεπιλογή των τριών ενδεχομένως πιο ελκυστικών, παρά το γεγονός ότι είναι μικρές οι διαφορές, πάρα πολύ καλές οι προσφορές με βάση τα καλύτερα πλοία, ανάλογα με τις ανάγκες που το Πολεμικό Ναυτικό έχει προσδιορίσει.''

Για το μηχανισμό αποκλιμάκωσης που δημιούργησε το ΝΑΤΟ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι:

Κι η δική μου θέση, την οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό τη διατυπώνω δεξιά και αριστερά, όπου στέκομαι κι όπου βρίσκομαι σε επίπεδο ΝΑΤΟ, είναι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή αποτελεί έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα όχι μόνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ. Επομένως, κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.

Μετά την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, ο Γενικός Γραμματέας κ. Στόλτενμπεργκ ανέλαβε την πρωτοβουλία να επιβάλει το λεγόμενο «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις που έλαβαν χώρα το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή και να εγκυμονεί κίνδυνος ατυχήματος, κλιμάκωσης της έντασης κ.τ.λ.

 

Καλό είναι να υπάρχουν τέτοιου είδους μηχανισμοί. Από κει και πέρα όμως, πρέπει και η άλλη πλευρά να συμμορφώνεται με κάποιους κανόνες, εσωτερικούς του ΝΑΤΟ, αλληλεγγύης μεταξύ των Συμμάχων, και πάνω απ’ όλα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες που το διέπουν. Αυτή είναι η πάγια θέση μας όσον αφορά στη συμπεριφορά της Τουρκίας και θα προσέλθουμε καλόπιστα και στη βάση της σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Συμμάχων με την άλλη πλευρά στο τραπέζι για να συζητήσουμε. Από κει και πέρα βέβαια, ο μηχανισμός αυτός έχει να κάνει κυρίως με την ύπαρξη μιας γραμμής 24ωρης βάσης επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακών Αρχηγείων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.''

15.5.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online