Κυριακ. Μητσοτάκης: Υποσχέθηκαν να σχίσουν τα μνημόνια και σήμερα τα υπογράφουν

lifespeed.gr


 

 

 

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα 

 

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συνεδριάζουμε σήμερα σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα όμως παραμένει καθηλωμένη. Πληρώνει ψεύδη και αστοχίες, ανικανότητα και ανεντιμότητα μιας Κυβέρνησης που είναι πια σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινωνία. Γιατί οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά τι έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια. Χρόνια χαμένα για τη χώρα μας.

Η Ευρώπη αλλάζει. Το πολιτικό εκκρεμές γυρίζει προς την πλευρά των δυνάμεων της προόδου και της αλήθειας. Της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού. Μετά από μια περίοδο έξαρσης, ο λαϊκισμός υφίσταται στρατηγική ήττα. Είτε στην ακρο-δεξιά είτε και στην ακρο-αριστερή εκδοχή του. Προηγήθηκαν ήδη η Ισπανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Αλλά, προχθές, στη Γαλλία, η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Μια εποχή μεταρρυθμίσεων και ελπίδας. Ταυτόχρονα, μια εποχή ρεαλισμού και ειλικρίνειας. Μια νέα εποχή που έρχεται επίσης να επαναπροσδιορίσει τα όρια του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Να θυμίσει σε όλους τη δίψα της κοινωνίας για ανανέωση, αλλά και την ετοιμότητα να επιβραβεύσει την ειλικρίνεια και την τόλμη. Η κοινωνία είναι σε εγρήγορση, παρακολουθεί με προσοχή και μετά τοποθετείται ανάλογα, χωρίς να διστάσει. Ιδίως αν πρόκειται να επιβραβεύσει την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Διότι αυτό που εν τέλει μετράει στην πολιτική είναι η δυναμική της συγκυρίας και το θάρρος των πρωταγωνιστών να τολμήσουν να ηγηθούν στη χώρα τους, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις. Αυτό είναι ένα πολιτικό δίδαγμα και για τη χώρα μας. Να γίνουμε εμείς οι φορείς της ανανέωσης που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Στη διάρκεια της μακράς και πολύ ενδιαφέρουσας προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, ο νέος Πρόεδρος δεν έχασε καμία ευκαιρία να αποδομήσει το λαϊκισμό των αντιπάλων του, χωρίς να καταφύγει σε ψεύτικες υποσχέσεις. Να επισημάνει τα ψέματα και να φωτίσει τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Αυτό έγινε σε ομιλίες και στα τηλεοπτικά στούντιο. Έγινε, όμως, και στο πεζοδρόμιο και στα προαύλια των εργοστασίων.

Είναι, όμως, γεγονός ότι η κοινή γνώμη της Γαλλίας, ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι στην Ελλάδα, είχε το προνόμιο να ξέρει πού οδηγούν τα μεγάλα λόγια, πού τελικά καταλήγουν τα ψεύδη και οι κίβδηλες υποσχέσεις. Είχε αντίληψη, διότι γνώριζε τί έλεγε και τί τελικά έκανε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Είχε παρακολουθήσει τις κούφιες εξαγγελίες για την στημένη αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Την άτακτη υποχώρηση μπροστά στο Grexit, που ήταν πρωτίστως θανάσιμος κίνδυνος για την Ελλάδα και όχι για την Ευρωζώνη. Γιατί η χώρα μας είχε – και ως ένα βαθμό έχει – μετατραπεί σε ένα εργαστήρι, όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές του λαϊκισμού στην σκληρή πρόσκρουση με τα βράχια της πραγματικότητας.

Είναι και η πλήρης διάψευση του λαϊκισμού στη χώρα μας, που συμβάλλει στο να ηττηθούν κατά κράτος οι δυνάμεις αυτές στην Ευρώπη. Και αποτελεί μια ειρωνεία της Ιστορίας το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα εξακολουθεί να είναι φυλακισμένη στα ψέματα του κ. Τσίπρα και αυτών που κυβερνούν μαζί του. Και τα ψέματα αυτά, τα πληρώνει καθημερινά. Και κινδυνεύει να εξακολουθεί να τα πληρώνει και μετά το 2019.

Όλα αυτά ορίζουν ξανά την δική μας ευθύνη. Ευθύνη να απελευθερώσουμε την κοινωνία από μια Κυβέρνηση που έχει πλήρως απαξιωθεί, αλλά συνεχίζει να κοστίζει σε χρήμα και σε χρόνο στη χώρα. Ωστόσο, οι πολίτες σήμερα δε θέλουν μόνο κριτική, ούτε θέλουν από εμάς διαρκώς να επιβεβαιώνουμε τα αυτονόητα. Οι πολίτες θέλουν ιδέες και προτάσεις. Διψούν για ένα θετικό όραμα. Και ψάχνουν, πάνω από όλα, την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Γι’ αυτό και, στο επόμενο διάστημα, θα ρίξουμε μεγάλο βάρος στο ξεδίπλωμα του δικού μας εθνικού σχεδίου. Για να δείξουμε ότι αυτά που ζούμε σήμερα δεν είναι μονόδρομος. Και ότι η προσδοκία για μια Ελλάδα δυνατή και περήφανη μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και πραγματικότητα θα γίνει μόνο μέσα σε μια Ευρώπη, που αλλάζει και πρέπει να ξαναβρεί και το σφρίγος και την αίγλη της.

Η καχυποψία και η δυσαρέσκεια των κοινωνιών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση - παρά τα τελευταία θετικά εκλογικά αποτελέσματα - εξακολουθεί να υφίσταται. Τα υπαρκτά προβλήματα δεν πρέπει να μπουν κάτω από το χαλί. Δόθηκε μια ευκαιρία. Δεν πρέπει να χαθεί. Κερδήθηκε χρόνος. Δεν πρέπει να σπαταληθεί. Πρέπει να δούμε κατάματα τις αδυναμίες της Ευρώπης, να προδιαγράψουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να τις υλοποιήσουμε με θάρρος.

Υπάρχουν τομείς που χρειαζόμαστε σαφώς περισσότερη Ευρώπη. Στην οικονομία, και ειδικά στα ζητήματα της θεσμικής εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Αλλά και στην ασφάλεια, στην ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική. Και βέβαια, σε κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη δική μας πατρίδα, την κοινή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Αλλά υπάρχουν και τομείς που χρειαζόμαστε λιγότερη Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το εύρος των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που πρέπει να μειωθεί.

Η Ελλάδα, χώρα όπου το ευρωπαϊκό ιδεώδες τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται, πρέπει να είναι παρούσα στις συζητήσεις αυτές. Πρέπει να είναι παρούσα και πρέπει να είναι με άποψη. Γιατί η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι ταυτισμένη με τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι προφανές ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτή την αναγκαιότητα. Δεν έχει ούτε την αξιοπιστία ούτε το σχέδιο να το κάνει. Αυτοί που μας έλεγαν ότι η Ευρώπη αλλάζει συμμορφώθηκαν τελικά σε κάθε απαίτηση των πιστωτών μας.  Αυτοί που φορούσαν τη μάσκα του οργισμένου επαναστάτη, τα έδωσαν τελικά όλα, για να μείνουν στην εξουσία. Αυτοί που φώναζαν «go back Madam Merkel», συμβιβάζονται σήμερα με μια Ελλάδα σε μια ιδιότυπη υγειονομική ζώνη που, όσο δεν δημιουργεί προβλήματα, κανείς δεν ασχολείται μαζί της.

Όμως, μια Ελλάδα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι η Ελλάδα που θέλουμε να ονειρευόμαστε. Και σίγουρα δεν μπορεί να είναι μια Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Μόνο, λοιπόν, μια πραγματικά πατριωτική φιλοευρωπαϊκή δύναμη, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα ξανακαθίσει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων διαπιστώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος πορεία. Σε έναν επικίνδυνο και καταστροφικό πολιτικό δρόμο που ξεκίνησε, πριν από τις εκλογές του 2015, και καταλήγει σε ένα ακόμη Μνημόνιο. Το τέταρτο Μνημόνιο, δεύτερο στη σειρά, σε δυο χρόνια, της σημερινής Κυβέρνησης. Ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Ένα Μνημόνιο με εξαιρετικά επαχθείς όρους που δεσμεύει τη χώρα για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, και μάλιστα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα Μνημόνιο με δυσβάστακτα μέτρα, κυρίως για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Ένα Μνημόνιο το οποίο τελικά εξυπηρετεί ένα και μόνο σκοπό. Την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία.

Ενδιαφέρονται μόνο να κερδίζουν χρόνο για να παρατείνουν την παραμονή τους στην καρέκλα. Αλλά και για να οικοδομήσουν το δικό τους καθεστώς. Ο αμοραλισμός τους ενοχλεί πλέον τους πάντες. Προκαλεί αποστροφή ακόμα και σε εμβληματικά στελέχη από το χώρο της ίδιας της Αριστεράς.

Η στενή παρέα του Μαξίμου πολιτεύεται με αλαζονεία, με αδιαφάνεια και με αυταρχισμό. Αλλά και με τον αφόρητο κυνισμό αυτών που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Θα ψηφίσουν και με τα δύο χέρια, όπως κομπάζουν, μερικοί βουλευτές τους. Και το λένε με τόσο θράσος που προκαλεί όχι μόνο τη χλεύη, αλλά και την απόλυτη περιφρόνηση των πολιτών. 


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, τις επόμενες μέρες, και μέχρι την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου, να επαναλαμβάνουμε στους συμπολίτες μας συνέχεια ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε τρία μεγάλα ψέματα: Πρώτον, στο τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεύτερον, στο εμπόριο πατριωτισμού, την δήθεν αντίσταση στους ξένους και την τάχα ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Και τρίτον, στη μάχη με το παλιό και τη διαπλοκή. Και στα τρία έγιναν τα ακριβώς αντίθετα στην μεγαλύτερη επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Υποσχέθηκα το τέλος στη λιτότητα και το σκίσιμο των Μνημονίων. Και σήμερα τα υπογράφουν δυο - δυο. Στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο του 2015 προσθέτουν ένα ακόμα Μνημόνιο το τέταρτο. Με την περικοπή ενός μισθού για τους μισθωτούς, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, και δύο συντάξεων τελικά για πολλούς συνταξιούχους. Την ίδια ώρα, δεσμεύουν τη χώρα, για πολλά ακόμα χρόνια, σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σε μια λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης.

Εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και επέβαλαν μέτρα 12,5 δις. Η συνολική απόκλιση από τις ψεύτικες υποσχέσεις τους, ξεπερνάει τα 24 δις. Και δυστυχώς, προκύπτουν – και φαντάζομαι ότι θα προκύψουν και άλλες – νέες ουρές που δεν γνωρίζαμε. Μόλις χθες, η Υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι δρομολογούνται και άλλες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μαθαίνουμε ότι έρχονται μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, από την πίσω πόρτα. Ειδικά απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η στάση της Κυβέρνησης είναι προκλητικά αναξιόπιστη. Τις επόμενες μέρες, θα εξηγήσουμε όλοι μαζί στους Έλληνες πολίτες με νηφαλιότητα και σοβαρότητα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των μέτρων που θα ψηφιστούν στην καθημερινή τους ζωή.

Υποσχέθηκαν ότι θα ορθώσουν ανάστημα στους ξένους και θα ανακτήσουν την κυριαρχία της χώρας. Αντ’ αυτού υπέγραψαν άλλα δύο Μνημόνια. Θυμίζουμε στους πολίτες ότι παραχώρησαν την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια. Δέσμευσαν την περιουσία του Δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου, για 99 χρόνια. Κι από το «τέλος της υποτέλειας», βρεθήκαμε στην μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία.

Υποσχέθηκαν το τέλος της λιτότητας και  επέβαλαν ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα από αυτή που ζητούσαν οι ίδιοι οι δανειστές. Υπερηφανεύονται για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά βούλιαξαν την οικονομία στην ύφεση και έστυψαν την παραγωγική Ελλάδα σαν λεμονόκουπα για να το πετύχουν. Και μάλιστα, χωρίς να κερδίσουν κανένα συγκεκριμένο όφελος. Αντίθετα, έδωσαν πρόσθετα επιχειρήματα σε όσους ισχυρίζονται ότι τα υψηλά πλεονάσματα πρέπει να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια ακόμα, φυσικά πάντα μέσα από εξαντλητική υπερφορολόγηση.

Υποσχέθηκαν «να τελειώνουν με το παλιό και τη διαπλοκή». Και αποδείχθηκαν οι πιο παλιοί και οι πιο διαπλεκόμενοι. Αναξιοκρατία και κομματικός στρατός στο Δημόσιο, με παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλλουν οι ίδιες οι δικαστικές ενώσεις. Απόπειρα ελέγχου των Μ.Μ.Ε. με τον αντισυνταγματικό Νόμο Παππά. Ζούμε και το γνωρίζουμε πολύ καλά την πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Με Υπουργούς που δεν προσέρχονται καν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών και με νομοσχέδια και κυρίως τροπολογίες που ψηφίζονται εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Πολιτικοί αντίπαλοι της Κυβέρνησης συκοφαντούνται συστηματικά, την ώρα που κυβερνητικοί ταξιδεύουν με ιδιωτικά λίαρ τζετ αμφιλεγόμενων προσώπων σε εξωτικούς προορισμούς για να κάνουν τους μεσάζοντες σε αδιευκρίνιστες υποθέσεις. Και όλα αυτά, ενώ χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια με φωτογραφικές τροπολογίες, ώστε να δημιουργηθούν νέα τζάκια. Αυτά που έγιναν τις τελευταίες μέρες είναι μια εικόνα απόλυτης παρακμής και αμοραλισμού. Η Ελλάδα - το έχουμε πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε - δεν θα γίνει η Βενεζουέλα του Μαδούρο. Όσο κι αν αρνείται να καταδικάσει ο κ. Τσίπρας ένα καθεστώς που σκοτώνει καθημερινά τους πολίτες του. Προφανώς, θα υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος που το αποφεύγει...

Ούτε φυσικά – και να δανειστώ κάτι από την επικαιρότητα – μπορεί να είναι πρότυπο ηγεσίας για τη χώρα μας η τέως Πρόεδρος της Αργεντινής με την οποία συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας μες στην καλή χαρά. Το σύμβολο του περονικού εθνολαϊκισμού που διέλυσε μια πλούσια χώρα. Μια πολιτικός που είναι κατηγορούμενη για υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς στη χώρα της.

Όλα αυτά, ενώ το ψέμα, παρότι έχει κοντά ποδάρια, παραμένει η αγαπημένη πολιτική μέθοδος αυτών που κυβερνούν. Πανηγυρίζουν που έκλεισαν την αξιολόγηση, τελικά άρον – άρον για να αποφύγουν τα χειρότερα, αλλά δεν λένε ότι την έκλεισαν με μεγάλη καθυστέρηση και με τεράστιο κόστος. Κόστος για τους πολίτες -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά – καθώς τα μέτρα των 3,6 δις δεν μας τα ζητούσαν πριν μερικούς μήνες. Κόστος για την πραγματική οικονομία που μπήκε ξανά σε ύφεση το περασμένο εξάμηνο.

Τι μας έλεγαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης; Τρία πράγματα: «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές», «δεν θα λάβουμε νέα μέτρα ούτε ενός ευρώ». Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τελικά, παίρνει μέτρα 3,6 δις. Δεύτερον, μας έλεγαν πως ό,τι και να γίνει, αυτοί θα προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Και πλήττουν ακριβώς αυτούς. Διότι με το τέταρτο Μνημόνιο, επιβαρύνονται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και τρίτον, έλεγαν ότι δεν θα δεσμεύσουν τη χώρα μετά τη λήξη της θητείας τους. Και κάνουν ακριβώς αυτό. Παίρνουν μέτρα σήμερα, για μετά το 2018, δεσμεύουν τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και το κάνουν χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό.

Μιλούν οι κυβερνώντες για έναν κύκλο που έκλεισε. Μόνο – σας θυμίζω –τα ίδια ακριβώς έλεγαν και πέρυσι, στις 22 Μαΐου 2016. Έλεγαν ότι είναι οι τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Μέχρι τις επόμενες φυσικά… Λένε ότι μείωσαν τη λιτότητα. Ενώ έχουν λάβει 8,5 φορές περισσότερα μέτρα από ό,τι προέβλεπε το «e-mail Χαρδούβελη». Και 4 φορές περισσότερα μέτρα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ., το 2014, από τη δική μας Κυβέρνηση. Και ενώ, το 2016, υπέβαλαν τους πολίτες σε οκταπλάσια λιτότητα από ό,τι είχε ζητηθεί, στεγνώνοντας την οικονομία. Πάντα σε βάρος των ασθενέστερων. Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας «αγαπάει» τόσο πολύ τους φτωχούς, που κάνει τα πάντα για να γίνονται διαρκώς περισσότεροι…

Πανηγυρίζουν ότι θα έχουμε ανάπτυξη. Τους θυμίζουμε ποιες ήταν οι προβλέψεις των θεσμών, το 2014, για το ρυθμό ανάπτυξης, επί δικής μας Κυβέρνησης. 2,9% για το 2015, 3,7% για το 2016 και 3,5% για το 2017. Και αντ’ αυτού, είχαμε ύφεση 0,5% το 2015, στασιμότητα το 2016 και για το 2017 ήδη οι στόχοι έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και, αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρξει ανάπτυξη που θα κυμανθεί γύρω στο 1,5%. Χάσαμε, δηλαδή, 26 δις εθνικού πλούτου, εκ των οποίων τα μισά περίπου θα πήγαιναν στα δημόσια ταμεία. Σχεδόν όσα είναι τα μέτρα της τελευταίας τριετίας. Τρία χαμένα χρόνια. 12,5 δις πρόσθετα βάρη. Χωρίς να ξεχνάμε τα capital controls και την καταστροφική για το ελληνικό Δημόσιο ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Λένε ότι θα βγούμε στις αγορές. Μακάρι. Κρύβουν ότι στις αγορές βγήκαμε δύο φορές το 2014 και θα βγαίναμε οριστικά το 2015. Όπως δεν λένε ότι στην ποσοτική χαλάρωση θα έπρεπε να είχαμε μπει από τον Μάρτιο του 2015 και τώρα αγκομαχούμε μπας και προλάβουμε – μακάρι να προλάβουμε – στο κλείσιμο του προγράμματος την ποσοτική χαλάρωση, που μπορεί να φτάσει στο τέλος του 2017.

Το ψέμα για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής τους ακολουθεί η παραχάραξη της Ιστορίας για το τί έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Λένε ότι οι συντάξεις είχαν μειωθεί περισσότερο από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Τα στοιχεία τους διαψεύδουν. Με το πρώτο Μνημόνιο οι συντάξεις κόπηκαν κατά 5,1 δις σε ένα πλήρες έτος. Με το δεύτερο Μνημόνιο κατά 5 δις. Με τα δύο Μνημόνια ΣΥΡΙΖΑ αθροιστικά, θα κοπούν 6,9 δις. Περίπου 40% μεγαλύτερες μειώσεις από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο.

Ψέματα, λοιπόν, για το παρελθόν και το παρόν, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα ψέματα για το μέλλον. Είναι η κοροϊδία, η απάτη με τα ψευτοαντίμετρα. Η Κυβέρνηση δεν λέει ότι αυτά τα ψευτοαντίμετρα θα ισχύσουν μόνο κατά το ποσοστό που θα υπερβούμε το στόχο του 3,5% ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν λέει ότι, για να εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων, θα πρέπει να βγάζουμε πλεόνασμα 5,5% ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το 2% των αντιμέτρων. Ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει αυτό, η πραγματική οικονομία θα είχε διαλυθεί και οι πολίτες θα είχαν εξουθενωθεί από τους φόρους. Ποια χώρα βγάζει σήμερα πλεόνασμα 5,5%; Ποιον πάνε να κοροϊδέψουν;

Αφού, όμως, είναι τόσο σίγουροι ότι τα πράγματα στην οικονομία θα πάνε τόσο καλά γιατί δεν κάνουν αυτό που τους λέμε: Εφόσον ξεζούμισαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε τους Έλληνες το 2016 και εφόσον, όπως λένε, όλα πάνε εξαιρετικά το 2017, ας ελαφρύνουν λίγο τους πολίτες από τώρα για τα αχρείαστα βάρη που τους έβαλαν. Τώρα, όχι το 2019. Αν είναι τόσο σίγουροι ότι θα υπερβούν κατά πολύ το 1,75% του φετινού πλεονάσματος, ας το κάνουν από τώρα. Ας επιστρέψουν το 0,5% του  Α.Ε.Π. στους πολίτες μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% και μειώνοντας τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.  Μέτρα που ανακουφίζουν έστω και λίγο κάθε ελληνική οικογένεια.

Δεν το κάνουν για δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι δεν θέλουν να φανούν ότι σύρονται από εμάς. Ο δεύτερος είναι ότι ανησυχούν για το πώς θα πάνε φέτος τα έσοδα.

Μόνο που εδώ τίθεται το ερώτημα: Αν δεν είναι βέβαιοι ότι μπορούν να επιστρέψουν 0,5% με στόχο πλεονάσματος 1,75%, πώς θα πείσουν ότι μπορούν να επιστρέψουν 3,6 δις με στόχο πλεονάσματος 3,5%; Αυτά είναι τα μαθηματικά του ψεύδους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όπως ψεύδος και αυταπάτη είναι το νέο αφήγημα που επιχειρεί να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ότι, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Ένα είναι βέβαιο: Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, δεν έχει ούτε τη γνώση, ούτε τη βούληση, ούτε την πολιτική πίστη, ούτε την αυτοπεποίθηση, αλλά ούτε και την στοιχειώδη ιδεολογική συνέπεια για να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια ρεαλιστική, μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι «σταχτοπούτες» υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Και ας φέρουν στο μυαλό τους τον κ. Σκουρλέτη να εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και, ταυτόχρονα, να κάνει καταγγελίες για στημένους διαγωνισμούς. Τον κ. Τσακαλώτο που μας είχε πει ότι θα παραιτηθεί, αν μειωθεί το αφορολόγητο και τώρα αποδέχεται αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ. Ας φέρουν στο μυαλό τους τον κ. Σπίρτζη, που με πόνο ψυχής και με δάκρυα στα μάτια, υπογράφει την πώληση του Ο.Σ.Ε. και μετά αναζητεί πώς θα δημιουργήσει ένα νέο κρατικό Ο.Σ.Ε. Την κυρία Κονιόρδου να χαρακτηρίζει, εκ παραδρομής λέει, διατηρητέα κάποια κτήρια στο Ελληνικό, μέχρι να έρθει κάποιος άλλος Υπουργός και να φρενάρει αυτήν την σημαντική επένδυση. Πολιτικούς χαμαιλέοντες δεν έχει ανάγκη η χώρα.

Και στο σημείο αυτό θέλω να είμαι πολύ σαφής. Το ζητούμενο για τη πατρίδα μας δεν είναι να εφαρμόσει με το ζόρι ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχεται δογματικά αποδεχόμενη ότι η υπερφορολόγηση είναι μια δίκαιη πολιτική. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να περάσει σε μια νέα εποχή. Και αυτό - όλοι οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν - δεν μπορεί να το πετύχει ο κ. Τσίπρας. Είναι πια το παρελθόν, όποια μετάλλαξη και αν επιχειρήσει. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια μεγάλη επανεκκίνηση. Μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνία. Και όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα και για το λαό μας. Η αλλαγή στην οικονομία σημαίνει, πάνω από όλα, ενίσχυση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων. Η αλλαγή στην πολιτική απαιτεί επαναφορά της αξιοπιστίας με μια ριζική, ποιοτική ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Η αλλαγή στην κοινωνία ζητά την υπέρβαση από τους πολίτες πολλών παλαιών αντιλήψεων και νοοτροπιών. Ζητά, όμως, και από το Κράτος να σέβεται τους πολίτες και τα δικαιώματά τους.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαι αποφασισμένος, το επόμενο διάστημα, να επικοινωνήσω ακόμα πιο εντατικά με τον ελληνικό λαό με την υποστήριξη όλων σας, των στελεχών του Κόμματός μας, για να παρουσιάσω το εθνικό στρατηγικό σχέδιό μας για μια βιώσιμη και οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Να καταλάβουν όλοι οι πολίτες πόσο διαφορετικοί είμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ του ψέματος, της αναξιοπιστίας, της ανικανότητας και της αποτυχίας.

Στην δική μας πρόταση δεν υπάρχουν ούτε απάτες ούτε αυταπάτες. Δεν υπάρχουν καν υπερβολές. Υπάρχει η αλήθεια, το μέτρο και η κοινή λογική. Υπάρχει ο νέος πατριωτισμός των Ελλήνων. Και είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Και θέλουν να ελπίζουν σε στόχους αληθινούς. Οι Έλληνες θέλουν να δουλεύουν με αξιοπρέπεια και από τους καρπούς της δουλειάς τους να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Δεν θέλουν μια Ελλάδα που ζει με συσσίτια και επιδόματα. Θέλουν μια Ελλάδα που δίνει δουλειές και ευκαιρίες. Και σίγουρα δεν θέλουν το όνειρο των σημερινών νέων να είναι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, για να έρθει μετά ο πολιτικός τους προστάτης να τους διορίσει. Μπορούμε να το πετύχουμε.

Όλοι γνωρίζουν ότι, αργά ή γρήγορα, θα έρθει στην Ελλάδα μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, που θα αλλάξει την πορεία της χώρας. Εμείς θα φέρουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους, για να αναπνεύσουν πολίτες και επιχειρήσεις. Με στοχευμένη μείωση των δαπανών του Κράτους εκεί που είναι απαραίτητη. Με σημαντικές αλλαγές στο Κράτος και στην οικονομία, για να έρθουν επενδύσεις, και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη. Χωρίς αυτά, όσα Μνημόνια και να έρθουν, η χώρα θα σέρνεται όπως σήμερα. Αν έρθουν οι επενδύσεις, θα έρθουν πίσω και τα παιδιά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται άλλο αυτός ο ιδιότυπος ακρωτηριασμός της κοινωνίας με τους νέους να φεύγουν. Τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε εδώ μαζί μας.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέρα με τη μέρα, η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία με στόχο την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Πάντα με βαθύ σεβασμό στην ιστορία της, αλλά και με βαθιά συναίσθηση της συχνά δικαιολογημένης καχυποψίας, με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα ιστορικά Κόμματα. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει όπως παλιά, γιατί τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε κανέναν. Ούτε τους παραδοσιακούς μας υποστηριχτές, αλλά ούτε και τους νέους μας φίλους. Σας θυμίζω ότι το καθήκον μας δεν είναι μόνο η σκληρή και τεκμηριωμένη Αντιπολίτευση, αλλά και η συστηματική προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Και ότι η αποστολή μας είναι να γίνουμε η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την παρακμή. Που θα φέρει ξανά την δυναμική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση που θα φέρει ξανά αισιοδοξία, περηφάνια στη χώρα και χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

Λέμε «όχι» στο φόβο και στη φτώχεια. Λέμε «ναι» στην αλήθεια και την ελπίδα. Έχουμε μια από τις ωραιότερες χώρες στον κόσμο και η εποχή της ασχήμιας πλησιάζει στο τέλος της.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online