Γ. Οικονόμου: Τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, της χώρας και της κυβέρνησης

lifespeed.gr


Κατερίνα Καράμπελα

 

 

 

 

 

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 FM 90,4» και την δημοσιογράφο Λία Λάππα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την ελληνοαμερικανική συμφωνία δήλωσε:

 

"Πρόκειται για μία ακόμη τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μια τεράστια επιτυχία της χώρας -και της Κυβέρνησης, προφανώς- η οποία συνιστά μία ουσιαστική πρακτική και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σ’ αυτήν τη Συμφωνία υπάρχουν πράγματα που για πρώτη φορά αποτυπώνονται με τόσο μεγάλη σαφήνεια, που ενισχύουν στον απόλυτο βαθμό το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι μια Συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει την αμοιβαιότητα στη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, που μπορεί να δεχτεί η χώρα στην Επικράτειά της.

Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποτυπώνεται σ’ ένα κείμενο και αποτελεί την ουσιαστική απάντηση, στο casus belli, που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία. Γίνεται πολύ σαφής αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό, ευθέως παραπέμπει στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η παρουσία των Η.Π.Α. σε καίρια για την Ελλάδα σημεία, με πιο σημαντικά την Κρήτη, τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, χωρίς ν’ αποκλείεται από τη Συμφωνία και η δυνατότητα επέκτασής της και σε νησιά του Αιγαίου." 

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η χώρα μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλο αυτό το διάστημα αντιδρά:


"Με μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, που αποδίδει τους καρπούς. Και αυτό το  βλέπει με σαφήνεια  ο ελληνικός  λαός, μέσα από τις αναβαθμισμένες σχέσεις και συμμαχίες, με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, αλλά και με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής μας. Καθώς και με τις Συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, όπως με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, την Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την αμυντική Συμφωνια με τη Γαλλία. Η χώρα μας εδράζει την πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο, τους Διεθνείς Κανονισμούς, στο Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Είναι υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης και ταυτόχρονα έχει ισχυρά αντανακλαστικά, αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα, την οποία με τις Συμφωνίες αυτές ενισχύει και ακόμη περισσότερο.

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τα αποτελέσματα που αποφέρει η πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική, είναι κάτι που δεν μας αιφνιδιάζει. Ο εκνευρισμός αυτός μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα πεδία και σε διάφορα επίπεδα. Πολλές φορές στην Κύπρο, η Τουρκία αψηφώντας αυτά που ισχύουν, αψηφώντας τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκαλεί. Η ελληνική διπλωματία σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυπριακή πλευρά αντιμετωπίζουν και αποκρούουν, πάντοτε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, αυτού του είδους τις προκλήσεις και τις κινήσεις. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα, που επανειλημμένα με αυτά τα επιχειρήματα, με αυτή τη ρητορική και με κινήσεις,  δείχνει αυτή τη συμπεριφορά, πάντοτε οφείλεις να είσαι ενεργοποιημένος και να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά. Εκείνο που μετράει είναι η καθαρή γνώση του τοπίου, η σωστή πρόβλεψη και κυρίως η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα ως Ελληνισμός παντού, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση την αποτρεπτική δυνατότητα που έχεις."

Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια υπενθύμισε ότι από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κάλυψη του 80% των ανατιμήσεων οριζόντια για όλους τους καταναλωτές σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια ανακοινώθηκε στήριξη που φτάνει το μισό δισ. για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες και σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης:

 

"Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντοπίσαμε έγκαιρα το πρόβλημα. Όχι απλώς το διαπιστώσαμε και το παρακολουθούσαμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα. Θυμίζω ότι από την Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κάλυψη του 80% των ανατιμήσεων οριζόντια για όλους τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συνέχεια, ανακοινώσαμε στήριξη στην ελληνική κοινωνία, που φτάνει το μισό δισ., για να καλυφθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες και σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης. Ειδικότερα για το επίδομα θέρμανσης, διπλασιάζοντας το ποσοστό της ενίσχυσης και διευρύνοντας πολύ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για να μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.

Καταλαβαίνουμε πλήρως την ανησυχία των πολιτών, γιατί βλέπουν τον προϋπολογισμό τους, τα χρήματα που είχαν υπολογίσει για να κινηθούν, για να ζεσταθούν, ενδεχομένως να μην τους φτάνουν. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να τους στηρίξουμε, και αυτή η ενεργειακή κρίση να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο «αποτύπωμα»."

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα είπε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι στη Χαλκιδική:

" Δείξαμε έγκαιρα και γρήγορα αντανακλαστικά. Είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα μεγάλης σφοδρότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες εχθές έπεσαν στο Λεκανοπέδιο 30 εκατομμύρια τόνοι νερού. Από μόνος του είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός. Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην πρόληψη, με βάση τις εκτιμήσεις που είχαμε, παίρνοντας μέτρα για τη χειρότερη δυνατή περίπτωση. Ο κρατικός μηχανισμός έχει από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί.

Το 112 λειτούργησε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε σε όλη την Επικράτεια πάνω από 1.500-1.600 κλήσεις. Η Πολιτική Προστασία, ο κ. Στυλιανίδης με τον κ. Τουρνά, συντόνιζαν το σύνολο των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να γίνονται παρεμβάσεις, απεγκλωβισμοί, αντλήσεις υδάτων."

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει απαντήσει ήδη πέντε φορές στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχουν κατατεθεί δημόσια όλα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί σε ό,τι αφορά τα Μέσα και τη χρηματοδότηση: 

"Έχουμε ήδη απαντήσει πέντε φορές στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έχουν κατατεθεί δημόσια όλα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί, σε ό,τι αφορά τα Μέσα και τη χρηματοδότηση, η οποία έγινε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, που διαμορφώθηκε και απαντούσε στις άμεσες και έκτακτες ανάγκες ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το θέμα της πανδημίας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον έκτακτο χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης. Δεν  υπήρξε Πρωθυπουργός που να έχει διαχειριστεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι αστείο να συζητάμε το εάν δικαιολογούνταν μία έκτακτη διαχείριση απέναντι στην πανδημία. Και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας το πρώτο διάστημα και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό στη δεύτερη φάση. Όλα τα υπόλοιπα έχουν απαντηθεί. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όποιος τα επικαλείται και τα επαναφέρει κάθε τρεις και λίγο, το κάνει για να κρύψει τη δική του παταγώδη αποτυχία στα κεφαλαιώδη, στα πολύ σημαντικά, στα πολύ ουσιαστικά που αφορούν την ελληνική κοινωνία."

 

15.10.2021

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online