Σκληρή γλώσσα στη Βουλή για τη 48ωρη άδεια, που χορηγήθηκε στον Δ. Κουφοντίνα.

lifespeed.gr


Κ. Μεσηνέζη

 

 

 

 

 

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τη 48ωρη άδεια, που χορηγήθηκε στον Δ. Κουφοντίνα.

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για ο,τιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

«Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με μια απόφαση, είτε αυτή είναι απόφαση δικαστηρίου είτε είναι μικτού οργάνου, όπως είναι το συγκεκριμένο όργανο, θα πρέπει να δούμε αν αυτή η απόφαση κινήθηκε στο πλαίσιο του νόμου» σημείωσε επίσης ο κ. Κοντονής. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, έχει για πρώτη φορά ψηφιστεί το 1989, αναθεωρήθηκε το 1999 και έγιναν τροποποιήσεις επί των ημερών του Νίκου Δένδια, που προέβλεψε, στις τροποποιήσεις αυτές, ότι κανένας δεν μπορεί να πάρει άδεια από το Συμβούλιο των φυλακών, εάν δεν υπάρχει και σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου αντιεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος προΐσταται του συγκεκριμένου οργάνου.

«Εσείς το νομοθετήσατε. Εμείς αλλάξαμε κάτι από το νομοθετικό πλαίσιο που παραλάβαμε;» είπε ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ. 

Επανέλαβε στο σημείο αυτό ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ επελήφθη το Συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα την άδεια. «Εσείς είχατε εισηγηθεί και είχατε ψηφίσει ότι μόνο με ομόφωνη απόφαση μπορεί κάποιος κρατούμενος να πάρει άδεια, όταν έχει εκτίσει τουλάχιστον 8 χρόνια φυλακή και δεν έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε παράβαση του πειθαρχικού δικαίου του καταστήματος κράτησης» είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, «με πρώτον και καλύτερο τον αντιεισαγγελέα που προΐσταται του Συμβουλίου».

Είπε ακόμη, ότι «ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται, δεν επανακρίνεται η καταδίκη του. Το Συμβούλιο ούτε τον επανακρίνει ούτε τον αποφυλακίζει. Οι πράξεις του κρίθηκαν. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων που τέλεσε ούτε και ανοχή».

«Ζητούνται εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για την άδεια για να δώσει εξηγήσεις; Να δώσει η κυβέρνηση εξηγήσεις για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια» είπε ο κ. Κοντονής.

«Ελπίζω ο συγκεκριμένος κρατούμενος να αναλογιστεί και να έχει μετανιώσει για το κακό που προκάλεσε στα θύματα και τις οικογένειες τους. Να έχει αναλογιστεί το κακό που έκανε στους ανθρώπους που στρατολογούσε σε αυτή τη διαδικασία εξόντωσης και θανάτου. Και ελπίζω να αναλογιστεί και το κακό που έκανε στη χώρα, σκοτώνοντας ανθρώπους πισώπλατα, επειδή υπήρχαν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες» είπε ο κ. Κοντονής και υπογράμμισε ότι με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χορηγήθηκε άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό.

«Όταν ο Χριστόδουλος Ξηρός παραβίασε την άδεια, δεν ήρθε εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Διότι εμείς έχουμε θεσμική παιδεία και δεν μπορούμε να ζητάμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα θέμα που δεν είναι κυβερνητική απόφαση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγόρησε τη ΝΔ για ακροδεξιά ρητορεία και παραπληροφόρηση και για σκιαμαχία με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Η επίθεση της Ντ. Μπακογιάννη

«Κύριε Κοντονή καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Και σήμερα αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ. Διότι δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε! Εγώ δεν είμαι νομικός. Είμαι μια απλή βουλευτής που αναρωτιέται: τι άλλαξε κύριε Κοντονή από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν του δινόντουσαν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο; Τι άλλαξε;» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και στις αντιδράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σχολίασε: «Ηρεμήστε κύριε Κοντονή. Ήξερα ότι η Ζάκυνθος συνήθως έβγαζε πολιτισμένους ανθρώπους αλλά βλέπω και εξαιρέσεις».

«Θα σας ρωτήσω λοιπόν, διότι έχω λόγο! Όταν το ίδιο αυτό νομικό πλαίσιο υπήρχε, είχαν αρνηθεί τις αιτήσεις για άδεια στον Κουφοντίνα. Δεν ήταν ο ίδιος Κουφοντίνας; Δεν ήταν ίδιος ο νόμος; Δεν είχε βγάλει ο κ. Κουφοντίνας το βιβλίο που έλεγε πως το βράδυ που δολοφόνησε πισώπλατα τον Παύλο Μπακογιάννη είχε πάει σε ταβέρνα και έπινε και χαιρότανε για τη μέγιστη επιτυχία του φόνου;» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε από το έδρανο του, τι σχέση αυτών που λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, με το θέμα, η βουλευτής απάντησε: «Όταν καταλάβεις κύριε συνάδελφε θα είναι αργά. Διότι όταν το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους και είναι και θρασύς ο συνάδελφος. Αλλά πολύ πριν από εσάς κύριε συνάδελφε, με πρώτο τον Μπρέχτ, είχε πει ότι “μιλούσαμε για τους άλλους και δεν μας αφορούσε. Αλλά κάποια στιγμή φτάσαμε να μας αφορά προσωπικώς”. Τότε θα καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει σήμερα».

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγόρησε τον Στ. Κοντονή για επιλεκτική ευαισθησία. «Εσείς κύριε Κοντονή, όταν βγήκε η απόφαση για την Ηριάννα, θεωρήσατε καθήκον σας να τη στηλιτεύσετε. Δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα τουλάχιστον από εσάς σήμερα να σηκωθείτε επάνω και να πείτε “λυπούμαστε που βγήκε αυτή η απόφαση, δεν συμφωνούμε, πολιτικά καταδικάζουμε”. Αλλά δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε διότι όλο το παρεάκι, συλλογικότητες α' και β' είμαστε ένα και το αυτό. Και όταν πρόκειται να καταδικάσετε έναν δολοφόνο που σκότωσε 11 ανθρώπους κρύβεστε! Αίσχος!» είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Λυπάμαι για όσα είπε η συνάδελφος, διότι εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαράστατες σε τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.

 

 Κυρ. Μητσοτάκη: Το "πιστόλι" της "17Νοέμβρη" να βγαίνει από τη φυλακή

 

Την «οργή του» για τη χορήγηση αδείας στον Δ. Κουφοντίνα εξέφρασε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε ξανά για «ανοχή στην ανομία». «Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το "πιστόλι" της "17Νοέμβρη" να βγαίνει από τη φυλακή» είπε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεμάτο μίσος λόγο του κ. Κουφοντίνα.

«Γεννιέται ένα ερώτημα. Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Επί της αρχής είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Να έχει δείξει μεταμέλεια και διάθεση επανένταξης. Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως εδώ δεν μιλάμε για μία δικαστική απόφαση αλλά για μία απόφαση διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η απόφαση, όπου, όπως είπε, η ανομία και η βία είναι σε έξαρση. Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στα Εξάρχεια δημιουργείται νέα γενιά τρομοκρατών. «Κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ομάδες τραμπούκων υπό την ανοχή της κυβέρνησης απειλούν και τρομάζουν. Ο αρχηγός του Ρουβίκωνα σήμερα χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επανάσταση. Ως πότε θα συνεχίσετε να υποβαθμίζετε αυτές τις πράξεις; Κανείς δεν έπιασε απ' ευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, τα πρότυπα, τις ιδέες, μετά στις μολότοφ, και μετά στο καλάσνικοφ. Ως πότε θα θεωρείτε αυτά τα σημάδια ακίνδυνα;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας στη συνέχεια έντονη κριτική στον υπουργό Παιδείας για τον οποίο είπε πως πριν μερικές μέρες εγκάλεσε πρύτανη επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο.

«Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τον Ρουβίκωνα να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και ασκεί κριτική σε πρυτάνεις; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή ακόμα και σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με αυτούς που τον εγκωμιάζουν, η σκέψη μας είναι με τις μητέρες, τα αδέρφια, τα παιδιά των θυμάτων του.

«Η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό "ως εδώ"» κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online