Μονομαχία Τσίπρα Θεωδοράκη στη Βουλή

lifespeed.gr


Του Κ. Μεσηνέζη

Ευκαιρία» να παρουσιάσει το πώς «η παρούσα κυβέρνηση μέσα σε δύο χρόνια έκανε περισσότερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς από όσα έκαναν σε περίπου 40 χρόνια που κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με τον τον Αλέξη Τσίπρα η ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με ερώτηση του για τη διαφθορά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»

 

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κεντρική θέση ότι η πάταξη της διαφθοράς και η θεσμική θωράκιση του κράτους δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και πως για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση που ενέχει και μεγάλο πολιτικό κόστος. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και δεν φοβάται και το κόστος για τη σύγκρουση με τα συμφέροντα, σχολιάζοντας πως το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δέχεται λυσσαλέα επίθεση σημαίνει ότι κάνει κάτι καλό. «Η δέσμευσή μας είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα την τηρήσουμε στο ακέραιο», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως μείζονα σκάνδαλα διαφθοράς που αναδείχθηκαν επί των ημερών αυτή της κυβέρνησης, αυτά του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, ενώ παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που προχώρησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαφοράς, δείχνοντας τη διαφορά στην είσπραξη εισόδων για το κράτος, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει όλα όσα θα ήθελε αλλά είναι αποφασισμένη να κάνει περισσότερα και είναι ανοικτή σε εποικοδομητικές προτάσεις.

Ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι η διαφθορά στη χώρα δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας, η γιγάντωση του οποίου σχετίζεται με την θεσμική αναπηρία, με την πολυνομία και την κακονομία, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που βρήκαν στέγη και κάλυψη στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν επί 4 δεκαετίες. Για την αντιμετώπιση της, σημείωσε, «απαιτείται πολιτική βούληση και ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».

Απαντώντας στον κ. Θεοδωράκη αναφορικά με την κατάταξη της χώρας σε αξιολόγηση της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, είπε ότι αφορά την υποκειμενική αντίληψη συγκεκριμένων ειδικών για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα της διαφθοράς. Προς επίρρωσιν αυτού, επισήμανε ότι με βάση αυτή την αξιολόγηση που η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996 το 1997 και το 2000, τότε που, όπως είπε, επί κυβερνήσεων του κ. Σημίτη με υπουργό τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Μαντέλη και άλλους υπήρξε ένα όργιο διαφθοράς σε σχέση με τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά.

 

Το στίγμα της δουλειάς της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς 

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σημεία για το στίγμα της δουλειάς αυτή της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς:

-η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με τις λίστες των φοροφυγάδων. Η είσπραξη αυτών των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και είναι βασική πηγή χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής, και των μέτρων στήριξης, όπως ήταν η εφάπαξ 13η σύνταξη. Έχουν σχηματιστεί περίπου 1.000 δικογραφίες που αφορούν τη λίστα Μπόργιανς την οποία είχε αρνηθεί να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα με 1.270.000 αριθμούς φορολογικών μητρώων που θα ελεγχθεί εξονυχιστικά.

-Έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμου, με τη σύσταση συντονιστικού κέντρου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Στα καπνικά υπερδιπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στα τελωνεία και 10πλασιάστηκαν σχεδόν τα βεβαιωμένα ποσά μέσα σε μια διετία: Το 2014 είχαν γίνει περίπου 11.754 έλεγχοι που απέδωσαν 59 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Το 2016, 24.000 και έφτασαν στα 557 εκ. ευρώ. Ανάλογη προσπάθεια και στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου που σε μια διετία οι έλεγχοι από 27.000, ξεπέρασαν τις 40.000, και διπλασιάστηκαν τα βεβαιωμένα πρόστιμα από 18 εκ. σε 37 εκ. ευρώ.

-Θεσμοθετήθηκε νέο και διαφανές πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις που ορίζει ενιαίους κανόνες ανάθεσης και εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την απλούστευση των διαδικασιών.

-Νόμος που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση που απλοποιεί τις διαδικασίες σύστασης επιχείρησης μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης. 

-Μπήκε τέλος στο όργιο σπατάλης που χαρακτήριζε τις συμβάσεις για τα δημόσια έργα, εξοικονομήθηκε σχεδόν 1 δις ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση για τους αυτοκινητόδρομους και επανεκκινήθηκαν τα μεγάλα έργα που είχαν σταματήσει.  

ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι επί ημερών της κυβέρνησης έχουν αναδειχτεί σειρά από πολύ μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής που «για χρόνια κρύβονταν κάτω απ' το χαλί γιατί οι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν στα έδρανα της κυβέρνησης».

Μίλησε για δύο από αυτές, στον χώρο της Υγείας, «όπου στήθηκε πάρτυ διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» και μάλιστα επί μνημονίων.

Σημείωσε ότι το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, «εκεί που αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα ‘κόπτονται' για τα δημόσια νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία». Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε «πρόκειται για ένα άνδρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων και οικονομικής αδιαφάνειας, ένας οργανισμός που δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία, δεν λειτουργούσε γραφείο προμηθειών, δεν υπήρχε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής για τον εξοπλισμό και τις προμήθειες και το μόνο που άφησε ήταν ένα ασύλληπτο χρέος 185 εκ. ευρώ.

«Το πάρτυ όμως αυτό τελείωσε, οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

Δίπλα σε αυτή την υπόθεση, σημείωσε, υπάρχει μια ακόμη πιο σκοτεινή, της NOVARTIS. Εξήγησε ότι το σκάνδαλο αυτό είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου κοστολόγησης του φαρμάκου. Είπε ότι καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων για άλλες 55 χώρες και πως μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρείες. Τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΟΠΥΥ, αποζημίωναν φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες, δεν είχε καμία σχέση με όσα ίσχυαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό, είπε, οδήγησε σε τεράστια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα και από την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Μια από τις εταιρείες που ερευνάται ότι η υπήρξε κινητήρια δύναμη σε αυτή τη διαδικασία υπήρξε η NOVARTIS, επισήμανε και τόνισε πως ήδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα διάφορα σοβαρά στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων του 2012, 2013, 2014, εκεί όπου διατάξεις που προστέθηκαν στις υπουργικές αποφάσεις οδήγησαν σε αύξηση της τιμής συγκεκριμένων φαρμάκων και της NOVARTIS και άλλων, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπή του Ε.Ο.Φ..

Συμπερασματικά, είπε ότι πρόκειται για δύο κορυφαίες περιπτώσεις σκανδάλων στον χώρο της υγείας, που κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης συνδέονται και άτομα που συμμετείχαν σε επιτροπές: καθηγητές, πολιτικά στελέχη, που καθοδηγούσαν την τιμολόγηση φαρμάκων και αποτέλεσαν σημαντικά γρανάζια διάχυσης μαύρου χρήματος σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο χώρο της υγείας.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε για ποιον λόγο κανείς από τους τότε αρμόδιους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν μιλά για το θέμα αυτό. Γιατί δεν ζητούν με μια απλή δήλωση να χυθεί άπλετο φως; Είπε ότι «προφανώς εδώ έχουμε ένα πέπλο σιωπής που με βάζει σε σκέψεις, αλλά πέπλο σιωπής και σε ότι αφορά σε ΜΜΕ που για ψύλλου πήδημα είναι λαλίστατο».

Τρίγωνο διαπλοκής και πόθεν έσχες 

Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη αναφορά και στη λειτουργία του λεγόμενου τριγώνου της διαπλοκής, από τη δράση του οποίου, όπως είπε, ανέβαιναν και κατέβαιναν κυβερνήσεις, εκβιάζονταν, δολοφονούνταν χαρακτήρες επειδή δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς.

Σημείωσε ότι το 1,7 δισεκ. που αναδείχτηκε ότι δόθηκε με θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα εξουσίας, προέκυψε από την Εξεταστική που για πρώτη φορά έγινε στη χώρα, από αυτή την κυβέρνηση και «που αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο, από το μεγάλο πάρτυ που έγινε στη χώρα με δημόσιο χρήμα μέσω του τραπεζικού μηχανισμού». Πού ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Πού ήταν η δικαιοσύνη; Πού ήταν η ανεξάρτητη δημοσιογραφία τότε; αναρωτήθηκε.Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του επισημαίνοντας τη μεταρρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση στον θεσμό του "πόθεν έσχες", σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ενισχύθηκε η ανεξαρτησία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, καθώς μόλις τα 3 από τα 9 μέλη της προέρχονται πλέον από το Κοινοβούλιο. «Δεν κατανοώ την αντίδραση ορισμένων σε αυτές τις πρωτοβουλίες», σχολίασε.

Να πιστωθεί στην κυβέρνηση, παρά τις πολιτικές διαφορές για τις θέσεις, τις πολιτικές, τις δράσεις της, ότι στον τομέα των αποκαλύψεων σκανδάλων και της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν γίνει περισσότερα βήματα σε δύο χρόνια απ' ό,τι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, και ότι επ' αυτού είναι η «μέρα με τη νύχτα» με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του.

Ενδεικτική της δευτερολογίας του, η αναφορά του κ. Τσίπρα για την υπόθεση SIEMENS, με την οποία προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στην επικείμενη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο να της ζητήσει την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου ώστε να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα, όπως έχει κάνει ο πρωθυπουργός στις επαφές του με την κ. Μέρκελ. 

«Το να μπορέσει κανείς να συγκρουστεί και να φέρει αποτελέσματα σε ένα δίκτυο διαφθοράς που είναι διαδεδομένο και έχει βαθιές ρίζες, θέλει χρόνο, συγκρούσεις και αποφασιστικότητα, εμείς αυτή την αποφασιστικότητα την έχουμε επιδείξει», υπογράμμισε. 

Το μεγάλο φαγοπότι σταμάτησε στη χώρα, αυτό μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να μπορούμε να ξεφύγουμε από τις παγίδες που μας στήνουν, διότι είναι βέβαιο ότι δεν τους αρέσει και πάρα πολύ ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά θα τα καταφέρουμε, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις». «Δεν μπορείτε κ. Θεοδωράκη να παραβλέπετε το γεγονός ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και συγκεκριμένα βήματα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε όλα όσα ευελπιστούσαμε όταν ξεκινάγαμε, αλλά πρέπει να παραδεχτείτε ότι τα αποτελέσματα μας είναι αξιόλογα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Έφερε ως παράδειγμα το τομέα των καπνικών: «Οι κατασχέσεις ήταν 327 εκατ. τεμάχια το 2015. Το 2016, 456 εκατ. Από αυτές τις κατασχέσεις βεβαιώθηκαν 600 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Πρόκειται για δεκαπλασιασμό βεβαιομένων εσόδων στα δημόσια ταμεία. Το ίδιο και στα αλκοολούχα ποτά. Το 2015 είχαμε 52.000 λίτρα, το 2016 249.000 λίτρα. Διπλασιασμός των βεβαιομένων ποσών, 40 εκατ.». 

Ο πρωθυπουργός απάντησε στα ζητήματα και τις αιτιάσεις που έθεσε και του απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού στη δευτερολογία του. Όσον αφορά στον Χρήστο Καλογρίτσα, τον οποίο ο κ. Θεοδωράκης «φωτογράφισε» μιλώντας για προσπάθεια για «ΣΥΡIZA TV» και ανάληψη 4 εργολαβιών για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, ο κ. Τσίπρας, σχολίασε: «Αναφερθήκατε σε έναν επιχειρηματία τον οποίο εμείς δεν φτιάξαμε, τον βρήκαμε. Και μάλιστα κ. Θεοδωράκη, δεν είναι συνέταιρος των δικών μου συνεργατών, συνεταίρος του κ. Θεοδωρικάκου είναι, ο οποίος είναι συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανέναν διαγωνισμό για να δώσει με ανάθεση και πως ο λόγος για τον οποίο το Πάτρα-Πύργος δόθηκε για πολλές εργολαβίες ήταν για να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι εργολαβίες, απ' ό,τι γινόταν στο παρελθόν. «Δεν το καταφέραμε προς ώρας, γιατί ένας πηγαίνει και μειοδοτεί, αλλά η διαδικασία είναι ανοικτή. Γιατί μας κατηγορείτε γι' αυτό;», είπε. Τόνισε επίσης ότι ο υπουργός Υποδομών, κ. Σπίρτζης είχε την ευθιξία και στις τέσσερις διαδικασίες να πάει στον εισαγγελέα και τους επιθεωρητές και να δώσει όλα τα στοιχεία να ελεγχθούν κι αν χρειαστεί να παρέμβουν. Ποιος άλλος το έχει κάνει αυτό;».

Ως προς την υπόθεση SIEMENS, σχολίασε ότι υπάρχει ένα αόρατο χέρι που όλο το προηγούμενο διάστημα παρενέβαινε να κωλυσιεργεί μια δίκη, η οποία, με τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως σημείωσε, δεν πήγε στις καλένδες και ξεκινά 24 Φεβρουαρίου. Σχολίασε ότι στο εδώλιο των κατηγορουμένων θα καθίσουν 67 στελέχη αλλά όχι ο κ. Χριστοφοράκος, «γιατί κάποιες κυβερνήσεις με τις οποίες ήταν κολλητός φίλος, είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα, όπως και ο κ. Καραβέλας επί υπουργίας της κ. Μπακογιάννη». «Αν είχε συμβεί αυτό στις δικές μας μέρες θα μας είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια», σημείωσε. Τόνισε ότι η ελληνική δικαιοσύνη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον κ. Χριστοφοράκο και πως ο ίδιος προσωπικά, από την πρώτη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ, αλλά και κατ' επανάληψη έχει θέσει το θέμα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου για να γίνει μια δίκαιη δίκη εδώ στην Ελλάδα, να αποδώσει η ελληνική δικαιοσύνη τις ευθύνες και να μας πει τι γνωρίζει για τον χρηματισμό κομμάτων και πολιτικών προσώπων. 

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν στη συνάντηση που θα έχει σύντομα στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ με τη Γερμανίδα καγκελάριο,θα της θέσει αυτό το θέμα. «Θα ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα ο κ. Χριστοφοράκος να εκδοθεί και να δώσει στη δημοσιότητα όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα;», ρώτησε, για να σχολιάσει πως «αυτό θα πει κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πέσει άπλετο φως στις υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα». 

 

Αναφορικά με τα ζητήματα του πόθεν έσχες, σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει λοιδορηθεί όσο καμία άλλη, για θέματα που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία ουσία. Αναφερόμενος στην περίπτωση του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπενθύμισε ότι με πηχυαίους τίτλους και πρωτοσέλιδα, έψαχναν να βρουν το «μέγα έγκλημα», αν είχε προλάβει να δηλώσει -τα οποία δήλωσε- πριν προλάβει να γίνει βουλευτής, καθώς είχε μια επιχείρηση στον ιδιωτικό τομέα και δεν ήταν κρατικοδίαιτος. Αντίθετα, είπε, «τώρα αν ζητείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει το σύνολο του πόθεν έσχες του, γίνεται θέμα ότι υπάρχει "κιτρινισμός" και ότι "ρίχνουμε λάσπη στον ανεμιστήρα"». «Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τα ίδια ΜΜΕ», σχολίασε.

Σχετικά με το ζήτημα των εντύπων ΜΜΕ που έθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν ο μόνος που είπε «ναι» όταν ο ίδιος είχε ζητήσει από τη Βουλή ότι θέλει συναίνεση των κομμάτων για να υπάρξει ρύθμιση για να διασωθεί ένα ιστορικό συγκρότημα. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τότε την κυβέρνηση και ότι η κ. Γεννημάτα δεν κατάλαβε τι έγινε και ήρθε μετά από 15 μέρες να προτείνει μια διακομματική επιτροπή. Διερωτήθηκε τι να κάνει τώρα μια επιτροπή, προσθέτοντας ότι ο χρόνος κύλησε, υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου που είναι αμετάκλητη. Τόνισε ότι πρόκειται για μια υπόθεση πραγματικά στενάχωρη , για την οποία όμως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της ιδιοκτησίας, αλλά και ενός πολιτικού συστήματος «που είναι υποκριτικό, με κροκοδείλια δάκρυα». 

Συμπερασματικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι εντυπωσιακά και πως για πρώτη φορά κάθισαν στα γκισέ του ταμείου όσοι δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. 

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι τελείωσε το μεγάλο φαγοπότι στη χώρα και βεβαιώθηκαν χρήματα από τη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο στόχος του 0,5% πρωτογενούς πλεονάσματος να υπερκεραστεί και να είναι 2%. Σε αυτό, υπογράμμισε, οφείλεται ότι έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του πυρός, να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2016 έκλεισε με ανάπτυξη, ενώ όλοι, και το ΔΝΤ, περίμεναν ύφεση και «ενώ μας έβαζαν διαρκώς εμπόδια, όπως το εμπόδιο του κόφτη πέρυσι που όχι μονο δεν ενεργοποιήθηκε, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης και δόθηκε 13η σύνταξη. 

«Γι' αυτό σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητάνε είναι θέατρο του παραλόγου, και τα λένε αυτοί, όχι εμείς, διαβάστε τον γερμανικό Τύπο».

 

Στ. Θεοδωράκης: Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς πρέπει να υπάρχει διάθεση για σύγκρουση...

 

 

   Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, κάνοντας λόγο για ανικανότητα.

   Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας οι χώρες που έχουν επιτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ελευθερίας τύπου, ανοικτό κρατικό προυπολογισμό, ακεραιότητα λειτουργών δικαιοσύνης. «Δηλαδή καμία σχέση με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» υποστήριξε.

   Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ελέγξει και να δημιουργήσει κομματικό τύπο, κομματικό κράτος, κομματικούς διορισμούς και κομματικό προϋπολογισμό.

   Σχετικά με την κατάσταση στα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε και πάλι να κοπούν τα θαλασσοδάνεια και να τιμωρηθούν όσοι τα πήραν. «Να σώσουμε τα έντυπα και τους εργαζόμενους κι όχι τους εκδότες. Αυτοί να πληρώσουν. Φοβάμαι ότι δεν θέλετε να σωθούν. Το μήνυμα δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος κατέληξε: «Να συγκρουόμαστε με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Αυτό θέλουν οι πολίτες».

  «Για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας. Και συγκεκριμένα, τα δύο τελευταία χρόνια τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών» υποστήριξε στην πρωτολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαφθορά, αναφέροντας ότι το ύψος στην Ελλάδα υπολογίζεται σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

   Η αδιαφάνεια σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και ενισχύει αυτούς που ανέχονται ή αυτούς που προωθούν τη διαφθορά, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ αναλυτικά στα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια, που συνοδεύουν την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα κάνω μόνο δύο στάσεις: Στο μεταναστευτικό και στις εργολαβίες δημοσίων έργων. Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση να στεγάσει καν τους μετανάστες και πρόσφυγες. 'Ανθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς, ενώ απέξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Κανένας συντονισμός, κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα. Και στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους.

   Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου, σπάσατε το έργο σε οκτώ εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες, έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας. Που ω του θαύματος, είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ TV, δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟεφημερίδα. «Είμαστε στον πάτο» της Ευρώπης το «ηθικό σας πλεονέκτημα», όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

   Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων, θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους, ενιαία Αρχή Προμηθειών με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες χωρίς παραθυράκια, δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου να κατέχουν τηλεοπτική συχνότητα, έλεγχο του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος.

   Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι τίποτα σχεδόν από όλα αυτά, δεν θέλει λεφτά, θέλει όμως διάθεση για σύγκρουση, με συμφέροντα και συντεχνίες.

Ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και επιχειρηματίες έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη δευτερολογία του στη Βουλή απαντώντας στον πρωθυπουργό. Όπως ισχυρίστηκε ευνοούνται από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Φοβάμαι πως αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ενημερώνονται, με "αντικειμενικό βέβαια" τρόπο, από εφημερίδες όπως είναι Το Χωνί, KontraNews, και από Μέσα που είναι κομματικά και ελεγχόμενα. Μέσα που ενισχύονται αυτή την στιγμή από κάποιους που φαίνεται να παίρνουν προνομιακά σπασμένες εργολαβίες. Σας είπα για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Πάτρα. Δώστε μου μια εξήγηση. Σπάσατε το έργο στα 8 και οι 4 πρώτες εργολαβίες πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που συνδέεται φανερά με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πάρει ήδη το 50% του έργου ένας άνθρωπος που προσπάθησε να δημιουργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ TV με βοσκοτόπια, και στη συνέχεια εξέδωσε μια εφημερίδα που υμνεί κάθε μέρα ή τέλος πάντων μια φορά την εβδομάδα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση. Και το δόγμα μας δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online