Αλ. Τσίπρας: Το καλοκαίρι βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια

lifespeed.gr


Στο  Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής.

 

 

 

 

«Το καλοκαίρι βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του, στο Λαύριο, «ένα όμορφο τόπο που είναι σύμβολο αγώνων του σοσιαλιστικού κινήματος» και έκλεισε το 12ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε για τα βασικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα. Για να μη ξαναφήσουμε ποτέ ξανά τις παθογένειες που μας οδήγησαν ως εδώ να μας ξαναοδηγήσουν σε παρόμοιες περιπέτειες».

«Τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί. Και σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια» όπως είπε.

Σημείωσε δε, ότι ήδη, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια:

Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισ. Ευρώ, που θα καλύψει πάνω από ένα εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός fund, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Και τρίτον, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατ. ευρώ, για το 2018 και άλλα τόσα το 2019 και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.

Μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν ανακοινώσεις επενδύσεων που ξεπερνούν τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί από το 2010 έως το 2015, είπε.

Κάνοντας τον απολογισμό των αναπτυξιακών συνεδρίων, είπε ότι είναι θετικός και σημείωσε ότι όλα τα συνέδρια κατέδειξαν την διάθεση της κοινωνίας για διάλογο και όχι «άγονη αντιπαράθεση και καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων».

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, από τα πρώτα συνέδρια και συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε το 2ο στην Στερεά Ελλάδα, ζήτησε από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες και «υπήρξαν τότε πολύ σοβαρές αντιδράσεις από τους ίδιους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και από παραγωγικούς φορείς, ανεξαρτήτως που ανήκαν», κάτι που σημαίνει ότι «πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους, καταλαβαίνουν και αξιολογούν με πιο ώριμο κριτήριο από ότι οι κομματικές ηγεσίες».

Μιλώντας για την ανάπτυξη, συμπλήρωσε ότι «βάζουμε τη λέξη δίκαιη» ανεξάρτητα από την καταγωγή και την οικονομική κατάσταση του καθενός και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να διαφωνούμε για πράγματα εμφανή «που μπορεί να δώσουν τη στοιχειώδη αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό, γιατί χάρη στις δικές του θυσίες βρισκόμαστε σ' αυτή τη θέση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς» και οι «όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια», ωστόσο, τόνισε, «ο δικός μας στόχος, είναι η αναστροφή της κρίσης να μην αφορά μόνο τους δείκτες και τους αριθμούς, αλλά να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αισθητή στην κοινωνία. Με την μείωση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας. Με την δημιουργία νέας προοπτικής για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με την ριζική ανασυγκρότηση και βελτίωση του κοινωνικού κράτους».

«Αυτό είναι το στοίχημα» για την κυβέρνηση, γιατί «δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά πρωτίστως να ευημερούν οι άνθρωποι».

Η αντίδραση κάποιων τους αφήνει έκθετους

Αναφέρθηκε στη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας, στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την ουσιαστική και προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση.

Στο σημείο αυτό σχολίασε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Μου κάνει εντύπωση η αγωνιώδης και διαρκής αντίδραση που εγείρεται από κάποιους στα ζητήματα αυτά. Αντίδραση που τους αφήνει έκθετους».

Μίλησε για αντίδραση στη διερεύνηση των σκανδάλων, «διότι προφανώς κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, για τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που χάθηκαν, ακόμα και όταν η κοινωνία υπέφερε. Γιατί αυτό είναι δυο φορές άδικο».

Επίσης, για αντίδραση στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, «ακόμη και στη μεγάλη θεσμική τομή για μη κομματικούς, αλλά θεσμικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία», διότι, όπως είπε, «κάποιοι εξακολουθούν να ποντάρουν στο κομματικό κράτος».

Όσον αφορά την αντίδραση στην Συνταγματική αναθεώρηση, «που όλοι εδώ και χρόνια ομολογούν ως αναγκαία συνθήκη για να φύγει η χώρα μπροστά», διότι, όπως σημείωσε, «κάποιοι φοβούνται τις θεσμικές τομές, όχι μόνο γιατί δε διαθέτουν την παραμικρή βούληση να δείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για τον τόπο, είναι θέσεις που παίρνουν και σε εθνικά θέματα, αλλά και γιατί δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αναγκαία επόμενη μέρα της Ελλάδας, όλοι όσοι είναι ταυτισμένοι με το χθες».

«Φοβούνται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο» είπε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος και συνέχισε: «Προτιμούν να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, τώρα που η δικαιοσύνη έχει αρχίσει σιγά- σιγά, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, να εξετάζει μια - μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».

Χαιρέτισε δε τη στάση της Φώφης Γεννηματά, γιατί «τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή» και πρόσθεσε ότι «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί όχι απλά για να ανοίξει η Αναθεώρηση, αλλά για να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

Δήλωσε επίσης ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία».

Έργα για το περιβάλλον

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Αν. Αττική έχει δεχθεί τη ισχυρότερη οικιστική πίεση κατά τις τελευταίες δεκαετίες και επεσήμανε την άναρχη και συχνά αυθαίρετη δόμηση, χωρίς τις βασικές κατάλληλες υποδομές διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων και τις δασικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις εξής παρεμβάσεις:

-Την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ ετοιμάζεται και ένας νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις.

-Στην προώθηση, μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενός προγράμματος 5.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας, για την πρόληψη του αντιπυρικού κινδύνου.

-Στο νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που θέτει όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής σε καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης.

-Στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τη προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με την προώθηση έργων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων.

 Για τη Ν. Μάκρη: Τον Ιούλιο του 2018 θα έχουμε την οριστική μελέτη και το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του έτους.

 Για τη Ραφήνα: Η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει την οριστική μελέτη και το έργο επίσης θα δημοπρατηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, πιθανότατα και αυτό εντός του 2018.

 Για το Κορωπί: Το έργο ξεκίνησε το 2016 και θα αποπερατωθεί το 2019.

 Για Μαρκόπουλο τα έργα είναι ολοκληρωμένα, οι συνδέσεις είναι ήδη στο 31% και αυξάνονται, καθώς υπάρχει ανταπόκριση των κατοίκων.

Τα έργα δρομολογούνται και για τους λεγόμενους οικισμούς τρίτης προτεραιότητας που έχουν πλήρη έλλειψη υποδομών.

Αυτοδιοίκηση

Για την Αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι συγκροτούνται δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Φιλόδημος 2».

Το πρόγραμμα Φιλόδημος έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Και σε ορίζοντα πενταετίας πάνω από 2 δισ. Ευρώ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Συνδέσμους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα δάνεια των ΟΤΑ, όπως είπε, δεν θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων και είναι η πρώτη φορά από το 2010 που υπάρχει ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, τόνισε.

Ακόμα, με το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ για το 2018, το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει στην ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Για την Ανατολική Αττική, οι επιχορηγήσεις του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ» υπολογίζονται, αυτή τη στιγμή σε 16,7 εκατομμύρια.

Σε αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιχορηγήσεις για την οικονομική εξυγίανση των δήμων της Ανατολικής Αττικής , από το πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη, που ανέρχονται σε 17,4 εκατ. Ευρώ.

Όπως και επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, συνολικού ύψους 610.000 ευρώ

Ψηφιακές υποδομές

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σχεδιάζει ένα έργο που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα πιλοτικά σε επιλεγμένους Δήμους και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Το έργο αυτό αξιοποιεί την τεχνολογία Internet of Things. Πρόκειται για έξυπνα συστήματα στάθμευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, εφαρμογές οδοφωτισμού, διαχείρισης υδάτων και για εφαρμογές τηλεϊατρικής.

Σχεδιάζεται η δημιουργία Εθνικής Υποδομής Ευφυούς Γεωργίας, μέσω της οποίας θα αξιοποιούνται από τους καλλιεργητές δεδομένα και πληροφορίες.

Υποδομές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έργα «με τεράστιο κόστος, που εξυπηρέτησαν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συγκεκριμένα συμφέροντα», «έργα που είχαν τελματώσει και τα ολοκληρώσαμε εμείς».

«Μας κατηγορούσαν για πανωπροίκια. Ξέρει καλά ο ελληνικός λαός ποιος τελείωσε τα έργα με το μικρότερο κόστος» και πρόσθεσε ότι «κόψαμε διεκδικούμενες αποζημιώσεις 764 εκατομμυρίων από τα 4 έργα» και «αποφύγαμε την επιστροφή περίπου 6 δισ, που θα έπρεπε να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος από την τσέπη του, μέσα στην κρίση, από την μη υλοποίηση των έργων».

«Τώρα κάποιοι έξυπνοι, ή μάλλον κουτοπόνηροι, μας κουνάνε το δάχτυλο για τις συβάσεις που υπέγραψαν αυτοί» είπε και σημείωσε ότι «δυστυχώς οι συμβάσεις αυτές δεσμεύουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Εξάλλου, είπε ότι οι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου δεν θα είναι υπόχρεοι στην καταβολή των διοδίων, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι Ωρωπού, στο όριο του Δήμου.

Το Υπουργείο Υποδομών ολοκλήρωσε το ηλεκτρονικό σύστημα και αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά η καταγραφή για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Συμφωνήθηκε επίσης για όσους επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους και δεν είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι, να υπάρχουν ειδικά εκπτωτικά προγράμματα ανάλογα με τις διελεύσεις.

Τα εκπτωτικά αυτά προγράμματα φτάνουν μέχρι το 50% των διοδίων και κλιμακωτά η έκπτωση γίνεται μικρότερη, αν έχεις λιγότερες διελεύσεις.

Επίσης οι πολίτες με ειδικά προβλήματα να μην πληρώνουν διόδια και «διαπραγματευτήκαμε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων».

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες του συστήματος έχουν ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο Υποδομών, είπε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κατασκευαστούν νέα μετωπικά και πλευρικά διόδια, όπως είχαν προβλέψει με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί».

«Είναι λοιπόν άδικος κόπος η προσπάθεια ορισμένων να παραπληροφορήσουν τους πολίτες σχετικά με το θέμα αυτό».

Επίσης διαβεβαίωσε ότι οι χώροι που σχετίζονται με την πόλη και οι παραλίες που ανήκουν στα λιμενικά ταμεία θα παραδοθούν στην αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω στους Δήμους Ραφήνας και Λαυρίου και θα αναπροσαρμοστεί ο ρόλος των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου με έμφαση στις επιβατικές μεταφορές και τη δημιουργία σημείου αφετηρίας κρουαζιέρας.

Με αυτό το δεδομένο, καθίσταται αναγκαία η επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και την Ραφήνα, είπε ο κ. Τσίπρας και σχεδιάζεται η διασταύρωση της λεωφ. Μαραθώνος ώστε οι πολίτες, ιδιαίτερα τους 6 μήνες υψηλής τουριστικής κίνησης να μην ζουν κόλαση κάθε φορά που έρχεται πλοίο.

Το έργο, είναι προϋπολογισμού 7 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το Λαύριο, το επόμενο τρίμηνο θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την παράκαμψη του Λαυρίου και τη σύνδεση του λιμανιού.

Για τη Ραφήνα, για το Λαύριο και για όλη την Ανατολική Αττική είναι κεντρική πολιτική επιλογή, τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Έχει προγραμματιστεί να γίνει διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού που περιλαμβάνουν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας, και την επέκταση από την Κατεχάκη μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του λιμένα Λαυρίου με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορωπίου, συνολικού μήκους 31,7 χλμ, προβλέπει σταθμούς στους οικισμούς Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό και Λαύριο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 να έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσουν αυτά τα έργα και υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή ξανά τον Σεπτέμβριο του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές.

 Επίσης, αναφέρθηκε στα εξής έργα:

 Την περιφερειακή οδός Παιανίας και την αποκατάσταση της σύνδεσης της Παιανίας με το Μαρκόπουλο, με παράκαμψη του Κορωπίου.

Το έργο, προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2018.

Η παράκαμψη Μαρκόπουλου ολοκληρώνεται στο τέλος του 2018. Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ.

Το παράπλευρο δίκτυο και η μετατροπή κρίσιμων κόμβων σε ανισόπεδους, στον οδικό τμήμα Μαρκόπουλου - Λαυρίου, προϋπολογισμού 60 εκατ. Ευρώ που αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου, με τοποθέτηση διαχωριστικού σε μήκος περίπου 22 χλμ, στο τμήμα Βάρκιζα - Ανάβυσσος.

Επίσης, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, προβλέπονται παρεμβάσεις στα ρέματα Ερασίνου, Αγίου Γεωργίου, Καναπίτσας και Εσχατιάς, προϋπολογισμού περίπου 184 εκατ. Ευρώ.

Είπε ότι ο χώρος πρόκειται να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού και έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία και ferry boats.

Καθώς και η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των υποδομών της Μακρονήσου.

«Είναι η ώρα αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο, αυτό το σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, να σταματήσει να βανδαλίζεται» είπε και πρόσθεσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα, ώστε η Μακρόνησος να επανέλθει και διοικητικά στον Δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.

Επιχειρηματικότητα

Είπε ακόμα ότι στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής που ανταποκρίθηκαν στις 4 προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν περίπου 10 εκατ. Ευρώ. Επίσης, έγιναν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Πρωτογενής τομέας

Για τον πρωτογενή τομέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), σε αντίθεση με τις επιλογές των Κυβερνήσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που του στέρησαν από την Ανατ. Αττική ένα ακόμα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τη διαμόρφωση ενιαίου σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, που αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σημαντικό όφελος, αφού αφορά προϊόντα με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Πολιτισμός - Τουρισμός

Μιλώντας για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ να μην επιτρέψει γυρίσματα στο Σούνιο, λέγοντας ότι «το ΚΑΣ πρέπει να επιτρέπει να γίνονται και γυρίσματα. Είναι να απορεί κανείς με τον τρόποι με τον οποίο σκέφτονται» είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο κτήμα Τατοΐου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας και του Σουνίου, στο Μουσείο της Βραυρώνας, στο Αμφιαράειο, και σε βυζαντινά ή μεταβυζαντινά μνημεία, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες και στα μουσεία του Μαραθώνα και του Σουνίου.

Υγεία

Όσον αφορά την υγεία, είπε ότι είναι υποχρέωση προς του πολίτες και στο πλαίσιο αυτό:

Σημαντική προσπάθεια έχει γίνει για αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Έχουν δρομολογηθεί η λειτουργία πρότυπων δομών υγείας

Υλοποιούνται και έχει προγραμματιστεί πλήθος δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας, σύμφωνα με το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενισχύονται με πόρους από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Έχει δρομολογηθεί μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας - που είναι Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου- η λειτουργία πρότυπης δημόσιας δομής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στην Κερατέα, μέσω μίας σημαντικής δωρεάς που δεν είχε αξιοποιηθεί εδώ και χρόνια.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρότυπη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αχαρνών στην υπερσύγχρονη υποδομή της Πολυκλινικής της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, με χρήση συμπληρωματικών υπηρεσιών της Πολυκλινικής.

Μάλιστα, εξομολογήθηκε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής του είπε ότι πρέπει να αφήσει το όνομά του στην ιστορία, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τη δημιουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου και ο ίδιος απάντησε ότι έχουμε ακόμα μία 4ετία και αυτή την τετραετία στόχος και έγνοια είναι να βγάλουμε με ασφάλεια τη χώρα από την απώλεια εθνικής κυριαρχίας σε ό,τ ι αφορά τα οικονομικά. «Βασικός στόχος που ξεκινήσαμε το 2015 και θέλουμε να ολοκληρώσουμε» είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας την ομιλία του και τόνισε ότι είναι «εθνική προσπάθεια, όχι ενός κόμματος, μίας κυβέρνησης, ενός πρωθυπουργού» γιατί τα προβλήματα, όπως είπε, δεν κοιτάζουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα.

Προηγήθηκε σύσκεψη με τους σπουργούς που συμμετέχουν στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

 

 

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online