Αλ. Τσίπρας: Για εμάς ευημερία είναι η μείωση των ανισοτήτων....

lifespeed.gr


Και το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή δουλειά

«Έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ».

 

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Είπε επίσης ότι κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει το σκοπό τους «παράφωνο». Τώρα, υπογράμμισε, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς το σκοπό.

 

«Οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και αυτός είναι ο σκοπός του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.

Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, σημείωσε.

«Ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά την κρίση, η Ελλάδα παρέμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας παρά την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη γειτονιά μας. Επισήμανε ότι αυτά είναι δυο βασικά στοιχεία-πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς π.χ. τουρισμός, η Ελλάδα να αποτελέσει βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, κ.λπ.

«Με τελικό στόχο να ξανασταθεί η κοινωνία στα πόδια της οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους τοπικούς και τους παραγωγικούς φορείς, τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τους βασικούς αυτούς στόχους, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τα εξής:

Πρώτον, στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Δεύτερον, ενδυνάμωση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων. Τρίτον, ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού. Τέταρτον, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν είναι μόνο υπόθεση των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων αλλά αφορά τους πάντες – μέχρι και τα υπουργεία που έχουν την εποπτεία της διοίκησης και του κοινωνικού τομέα, ανέφερε.

«Σήμερα ξεκινάει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, θα υπάρξει εύλογο διάστημα διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό επίπεδο και μετά θα υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας τα βήματα σχεδιασμούς και διαβούλευσης του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για τους άξονες δράσεις που θα καθοριστούν, και συμπλήρωσε πως, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο που θα αναλυθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και καθορισμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και θα υπάρχει στενή παρακολούθηση της υλοποίησης.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης, οφείλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα με όραμα και έμπνευση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω βαθιά ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και πιο κρίσιμο έργο που καλείται αυτή η κυβέρνηση να υλοποιήσει. Να κάνει δηλαδή πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης και είναι το πιο δύσκολο, γιατί είναι αυτό που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι «αυτό το έργο -που θα αποδώσει καρπούς την επόμενη διετία και με βάση αυτό θα κριθούμε από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας-, με αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να το φέρουμε εις πέρας με επιτυχία».

 
 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσίασε το εκτενές κείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα συνδιαμορφωθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 20:13

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2021 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online