Εκτύπωση αυτής της σελίδας

D,W.: Η Ιταλία εμμένει στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό

lifespeed.gr


Deutsche Welle

 

 

 

 

 

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, επιμένει ότι «είναι ένα οχυρό κατά της λιτότητας» και ζητά από τους ιταλούς «να μην φοβηθούν τον φόβο».

Ο δε υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, τονίζει ότι «αν η Ευρώπη είχε αμερόληπτη στάση δεν θα έστελνε κανένα γράμμα».

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές όμως δεν αποκλείεται να βρεθεί και μια κάποια διέξοδος. Ο ιταλικός κρατικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να αλλάξει με την ψήφισή του από την βουλή και την γερουσία της Ρώμης. Αλλά αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες αλλά σε διάστημα τουλάχιστο δυο μηνών.

Περιμένοντας την αντίδραση των αγορών

Διαφορετικά, το «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων και η μείωση του ορίου ηλικίας για την σύνταξη, μπορεί και να πάρουν αναβολή. Να ισχύσουν, δηλαδή, από τον επόμενο Ιούνιο, και όχι από την αρχή του χρόνου έτσι ώστε να μειωθούν αισθητά και οι σχετικές δαπάνες, τουλάχιστο για το 2019. 

Μπορεί, τέλος, να περιοριστεί και ο αριθμός των πολιτών που θα ευνοηθούν από τα κοινωνικά μέτρα, ιδίως σε ό,τι αφορά το βασικό εισόδημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kορριέρε Ντέλλα Σέρα, παράλληλα, ο  τεχνοκράτης υπουργός Oικονομικών Τζοβάννι Τρία, είναι πιθανό να επιχειρήσει να επαναδιατυπώσει το σύνολο των μέτρων αυτών και να επαναλάβει στους Σαλβίνι και Ντι Μάιο ότι αν το σπρεντ παραμείνει ακόμη και  στις τριακόσιες μονάδες για αρκετό διάστημα, η δημόσια οικονομία της χώρας θα υποστεί σημαντική ζημιά.  

Όλα αυτά, όμως, θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των αγορών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη / Deutsche Welle

 

 

 

Τελευταία άρθρα από τον/την lifespeed.gr