TOPAZ ΝΕΟ CD ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΚΑΝΑ – ΜΙΑ JAZZ ΣΟΥΙΤΑ ΣΕ 6 ΜΕΡΗ ΚΑΙ 14 ΕΙΚΟΝΕΣ

To 1993 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρήγγειλε στον Γιώργο Φακανά να συνθέσει 2 έργα για να παρουσιαστούν στην εκδήλωση της «Μεγάλης Βραδιάς της Jazz», που οργάνωνε το ΟΜΜΑ στις 6 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Με αφορμή αυτή την παραγγελία συνέθεσε το έργο “Dizzy Miles”, που ήταν ένα αφιέρωμα στους δύο μεγάλους μουσικούς της Jazz και το “Topaz”.

Η μεγάλη καινοτομία που προσέφεραν στο μουσικό πολιτισμό της χώρας μας αυτά τα δύο έργα, ήταν η για πρώτη φορά χρήση μιας πλήρους ορχήστρας εγχόρδων, σε συνδυασμό με ένα καθαρόαιμο οκτέτο της Jazz.

Επρόκειτο για την παρθενική παρουσίαση στην Ελλάδα ενός έργου του λεγόμενου «Τρίτου Ρεύματος», από έναν Έλληνα συνθέτη.

Το “TOPAZ” ήταν και είναι μία Jazz σουίτα σε 6 μέρη, που διακρίνεται από τη συνεχή συνομιλία των δύο μερών της ορχήστρας: έγχορδα και Jazz ensemble.

Χρειάστηκε να περάσουν 29 χρόνια για να αποφασιστεί από τον συνθέτη η ηχογράφηση αυτής της παρτιτούρας.

Το έργο συμπληρώθηκε από 8 ακόμα μουσικές εικόνες, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Προκύπτει έτσι σήμερα το ηχογράφημα (Topaz), που περιλαμβάνει μία ακόμα κατάθεση ψυχής του Φακανά.

Από την πρώτη νότα ο ακροατής αντιλαμβάνεται ότι θα διανύσει ένα πλούσιο σε πληροφορίες μουσικό οδοιπορικό, που τον οδηγεί σε μία αισθητική απόλαυση με δυνατό συναισθηματικό περιεχόμενο. Στο γεγονός αυτό συμβάλλουν, από τη μία πλευρά η μεστή γραφή του έργου με τις εναλλασσόμενες μουσικές εικόνες και από την άλλη, η εξαιρετική και με σημασία στην ερμηνευτική λεπτομέρεια, εκτέλεση της καταπληκτικής ομάδας των συμμετεχόντων μουσικών που κλήθηκαν να καταθέσουν την τέχνη τους σε ένα τριτορευματικό έργο τέτοιου μεγέθους.

Ξεκινώντας από τον θρυλικό πλέον Κουβανό drummer: Horacio el negro Hernandez, ο οποίος συνδύασε τη μεγάλη ρυθμική του ικανότητα, που προέρχεται από τις latin εμπειρίες του, με την αισθαντική μουσικότητα που πρόβαλε οδηγούμενος από το μουσικό κείμενο. Μία έντονη γεύση Κούβας, σε συνδυασμό με το πολλές φορές σε πρώτο πλάνο, ελληνικό ταμπεραμέντο της μουσικής.

Κοντά του το υπόλοιπο rhythm section, αποτελούμενο από τον μεγάλο Αμερικανό πιανίστα-κιμπορντίστα Steve Weinghart, μαζί με τον δικό μας Δημήτρη Σεβδαλή, τον επίσης Κουβανό κρουστό Enrique Bu, τον βιμπραφωνίστα Δημήτρη Αγγελάκη και τον συνθέτη Γιώργο Φακανά στο μπάσο, οι οποίοι αποτέλεσαν μία τέλεια δομημένη υποστήριξη στα μελωδικά δρώμενα της σύνθεσης, ενώ ενίοτε εντυπωσιάζουν με τους τρομερούς αυτοσχεδιασμούς τους.

Στη συνέχεια, δύο μελωδικές ομάδες συμπληρώνουν το ηχητικό τοπίο του έργου.

Από τη μία πλευρά οι πνευστοί : Mihail Iossifov (trumpet), Τάκης Πατερέλης (saxes), David Lynch (soprano sax), Sam Marlieri (saxes and clarinet), Αντώνης Ανδρέου (trombone) και ο Νεουορκέζος Bob Franceschini (tenor sax), δημιουργούν ένα στιβαρό ηχητικό ensemble που φαίνεται να μετατρέπει την απαιτητική γραφή του Φακανά, σε μια ευχάριστη και προσιτή μελωδική περιπέτεια.

Αντίστοιχα, η δεύτερη μελωδική ομάδα των εγχόρδων, με την εξαιρετική μουσικό Νίνα Πατρικίδου (1ο και 2ο βιολί), και τους Mikhail Smirnof (viola), Μαρίνα Κολοβού (cello) και Γιώργο Γεωργιάδη (κοντραμπάσο), προσθέτει την τριτορευματική ενέργεια στο συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας αποφασιστικά το συναισθηματικό εύρος του ακροατή.

Από πλευράς περιεχομένου, το “TOPAZ” είναι ένα γράμμα προς τον νέο άνθρωπο από έναν μεγαλύτερο, που αποπειράται να μεταφέρει τις μέχρι σήμερα βιωματικές του εμπειρίες και συμπεράσματα, θέλοντας να ανοίξει ηρεμότερους δρόμους ζωής για το νέο.

Πρόκειται για μία ηχητική πανδαισία που η πληρότητά της δημιουργεί εικόνες και αποδεικνύει για άλλη μία φορά την πρακτική ομορφιά της ορχηστρικής μουσικής που οδηγεί στην απόλυτη απόλαυση.

Το CD “ TOPAZ” του Γιώργου Φακανά διατίθεται στο CD Baby και με αντικαταβολή στο fakanasg@gmail.com είτε σε ψηφιακή μορφή σε όλες τις πλατφόρμες (cd Baby, Spotify, Apple Music, Amazon, Pandora, Bandcamp, Deezer κλπ)