TRT Τουρκίας ……. Ερντογάν: Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τα όνειρα και τις πράξεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη μετάνοια όπως ακριβώς πριν από έναν αιώνα και να συνέλθει» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στην Ημέρα Διακεκριμένων Παρατηρητών της Άσκησης Efes-2022 που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Σεφέρχισαρ της Ίζμιρ.

«Πραγματοποιούμε βήμα προς βήμα την αποφασιστικότητα μας να πάρουμε υπό προστασία τα σύνορα μας με μια γραμμή ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε

«Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν διάδρομοι τρομοκρατίας στο παραδίπλα των συνόρων της χώρας μας, για αυτό θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τα τμήματα που λείπουν από τη γραμμή ασφαλείας μας».

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που είναι υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες» ανέφερε ο Ερντογάν και είπε τα εξής,

«Ο κύριος Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Η Τουρκία. Είναι αδύνατο να καταλήξει κάπου κατ΄αυτόν τον τρόπο. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα, το δίκαιο κανενός αλλά δεν επιτρέπει σε κανέναν να παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο της.

Προειδοποιούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τα όνειρα και τις πράξεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη μετάνοια όπως ακριβώς πριν από έναν αιώνα και να συνέλθει. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα της στο Αιγαίο και ούτε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών».

Το δεύτερο τμήμα των δραστηριοτήτων της «Ημέρας Διακεκριμένων Παρατηρητών» της Άσκησης Efes-2022 ξεκίνησε με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Παρατηρητών της Άσκησης Efes που πραγματοποιείται στο Πεδίο Βολών Doğanbey.

Οι ασκήσεις το πρωί τις οποίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρακολούθησε μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και τους αρχηγούς γενικών επιτελείων των 10 και πλέον χωρών καθώς και την στρατιωτική ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκαν με την καταστροφή των στόχων που καθορίστηκαν με  πλήρη ευστοχία.

Ενώ το δεύτερο τμήμα των δραστηριοτήτων της Ημέρας των Διακεκριμένων Παρατηρητών ξεκίνησε με την έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ερντογάν στο πεδίο.

Ο Ερντογάν κουβέντιασε για λίγο με τους φιλοξενούμενος υπουργούς άμυνας και αρχηγούς γενικών επιτελείων οι οποίοι παρακολουθούν την άσκηση.

Μετά από την ενημερωτική σύσκεψη που διοργάνωσε ο διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων στρατηγός Μούσα Άβσεβερ, τα στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων άρχισαν να πλήττουν τους στόχους που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.

Η Άσκηση Efes-2022 πραγματοποιείται με την συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, των Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων, της Στρατοχωροφυλακής, της Ακτοφυλακής, των πολιτικών δημοσίων θεσμών και ιδρυμάτων μαζί με στρατεύματα και στοιχεία από ΗΠΑ, Γερμανία, Αλβανία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μπουρκίνα Φάσο, Τσεχία, Αιθιοπία, Γαλλία, Γκάμπια, Γεωργία, Ιράκ, Αγγλία, Ιταλία, Καμερούν, Κατάρ, Καζακστάν, Κιργιστάν, Δημοκρατία της Κορέας, Κόσοβο, Κουβέιτ, Βόρεια Μακεδονία, Λετονία, Λιβύη, Ουγγαρία, Μαλαισία, Μογγολία, Νιγηρία, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Ρουάντα, Σλοβακία, Σομαλία και Ιορδανία καθώς και περίπου 11.000 προσωπικό εκ των οποίων οι 1100 ξένοι.

πηγή: TRT Τουρκίας

9.6.2022

Στην άσκηση η οποία στοχεύει την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων των κοινών στρατηγείων και μονάδων που δημιουργούνται με τα στοιχεία των συμμετεχόντων χωρών σε μικτές και κοινές επιχειρήσεις με τρόπο που θα καλύπτουν όλες τις αποστολές που αναθέτονται και τη διατήρηση του επιπέδου της πολεμικής ετοιμότητας, χρησιμοποιήθηκε το σενάριο της Επιχείρησης Υποστήριξης της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι νυχτερινές δραστηριότητες της Άσκησης Efes 2022 πραγματοποιήθηκαν χτες.

9.6.2022