Twitter “Το πουλί απελευθερώθηκε”

Το twitter μπαίνει σε μια νέα τροχιά μετά την εξαγορά του από το δισεκατομμυριούχο Ίλιον Μασκ. Πολλά ακούγονται από πρώην στελέχη του twitter, αλλά και από σχολιαστές στα ΜΜΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι το twitter είναι από τα αγαπημένα social media που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, οι επενδυτές, οι επικεφαλής οργανώσεων, οι δημοσιογράφοι κτλ.

Η δήλωση του ίδιου του Μασκ «Chief Twit» «Το πουλί απελευθερώθηκε» είναι η εξής:

“Θέλω να σας απευθυνθώ προσωπικά για να μοιραστώ μαζί σας τα κίνητρά μου για την εξαγορά του Twitter. Έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες για τον λόγο που εξαγόρασα το Twitter και για τη γνώμη μου για τη διαφήμιση. Οι περισσότερες ήταν λανθασμένες. Ο λόγος που αγόρασα το Twitter είναι η σημασία του για το μέλλον του πολιτισμού όσον αφορά μια κοινή ψηφιακή πλατεία όπου ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων μπορεί να συζητηθεί με υγιή τρόπο χωρίς να καταφεύγουμε στη βία. Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλος κίνδυνος να κάνουν social media στροφή προς την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά και να δημιουργηθεί έτσι περισσότερο μίσος και διχασμός στην κοινωνία μας.

Ψάχνοντας διακαώς τα κλικ, πολλά από τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν δώσει τροφή σε αυτά τα άκρα, καθώς πιστεύουν ότι αυτό θα τους φέρει χρήματα αλλά, έτσι, η ευκαιρία για διάλογο έχει χαθεί. Γι’ αυτό αγόρασα το Twitter. Δεν το έκανα γιατί θα ήταν εύκολο. Δεν το έκανα για να βγάλω περισσότερα χρήματα. Το έκανα για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ. Και το κάνω με ταπεινότητα, αναγνωρίζοντας ότι η αποτυχία στην επιδίωξη αυτού του στόχου, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα.

Το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα κολαστήριο ελεύθερο για όλους, όπου τα πάντα μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες! Εκτός από τη συμμόρφωση με τους νόμους της χώρας, η πλατφόρμα μας πρέπει να είναι ζεστή και φιλόξενη για όλους, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την επιθυμητή εμπειρία σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, όπως μπορείτε να επιλέξετε, για παράδειγμα, να βλέπετε ταινίες ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια από όλες τις ηλικίες.

Επίσης πιστεύω ακράδαντα ότι η διαφήμιση, όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο, μπορεί να προσφέρει χαρά, ψυχαγωγία και πληροφορίες. Μπορεί να παρέχει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν ή ιατρική φροντίδα που δεν ξέρατε καν ότι υπάρχει, αλλά είναι κατάλληλη για εσάς. Για να ισχύσει αυτό, είναι σημαντικό να δείξουμε στους χρήστες του Twitter διαφημίσεις που είναι όσο πιο σχετικές γίνεται με τις ανάγκες τους. Οι διαφημίσεις χαμηλής σχετικότητας είναι ανεπιθύμητες [σπαμ] αλλά οι διαφημίσεις υψηλής σχετικότητας είναι πραγματικό ωφέλιμο περιεχόμενο!

Ουσιαστικά, το Twitter θέλει να είναι η πιο σεβαστή πλατφόρμα διαφήμισης στον κόσμο η οποία ενισχύει τη μάρκα σας και μεγαλώνει την επιχείρησή σας. Προς όλους που έχουν συνεργαστεί μαζί μας, σας ευχαριστώ. Ας χτίσουμε μαζί κάτι υπέροχο”.

Στο δια ταυτά- Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι μια τεράστια επένδυση (44 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με Αμερικανικές πηγές), για να πείσει τις τράπεζες να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα με χρηματοδότηση, σίγουρα θα έχει “καταθέσει” μια οικονομοτεχνική μελέτη. Εδώ λοιπόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα εμπεριέχει και περικοπές στο προσωπικό π.χ. στα στελέχη με μεγάλο μισθό (έτσι κι αλλιώς θα έχει δικούς του ανθρώπους για θέσεις “κλειδιά”), αλλά και απλούς υπαλλήλους που συνεργάζεται στο twitter (7.500 εργαζόμενοι). Σαφώς θα έχει μιλήσει για περικοπή εξόδων, αλλά και μεγαλύτερα έσοδα. Όσο για τις διαφημίσεις που μέχρι πρότινος έλεγε ότι μισούσε, πιθανόν να αλλάξει άποψη και να ανοιχτεί περισσότερο αφού τα κέρδη θα αυξηθούν. Επίσης σαν υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, φαντάζομαι ότι κάποιοι που ήταν αποκλεισμένοι από το twitter θα επανέλθουν.

Ελπίζω να μην γίνουν εκπτώσεις στο βωμό του χρήματος. Στην δήλωσή του ήταν μετριοπαθής (όμως λέει ότι δεν του αρέσει η μετριοπάθεια) επίσης είναι μέσα στα πλαίσια της ηθικής και του νόμου.

Τα λόγια του όμορφα αγγελικά πλασμένα: “Το έκανα για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ”, μακάρι αλλά κρατάω μια μικρή επιφύλαξη.