Ήρθη ασυλία των 11 «Σπαρτιατών»

Το πράσινο φως στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει για τυχόν αδίκημα εξαπάτησης των εκλογέων κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, 10 βουλευτών του κόμματος βιτρίνας του νεοναζί εγκληματία Κασιδιάρη, «Σπαρτιάτες», καθώς και ενός που έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, έδωσε η Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 9/11/23, με συντριπτική πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας ήταν ομόφωνο, με εξαίρεση μία μόνο ψήφο που τάχθηκε κατά.

Ειδικότερα:

-Από τους 286, συνολικά, βουλευτές που ψήφισαν, οι 285 υπερψήφισαν την άρση ασυλίας των 10 βουλευτών των «Σπαρτιατών» ενώ ένας την καταψήφισε.

Από τους 285 που ψήφισαν για την άρση ασυλίας του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου, υπέρ τάχθηκαν 284 βουλευτές, ενώ ένας τάχθηκε κατά.

Την άρση ασυλίας τους ζήτησαν νωρίτερα και οι 11 βουλευτές που πήραν το λόγο, για να λάμψει, όπως είπαν, όλη η αλήθεια, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για χειραγώγηση τους από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, είχε αποφασίσει και εισηγηθεί ομόφωνα προς την Ολομέλεια, την άρση της ασυλίας τους, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Ο πρόεδρος των φιλοναζί «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, που δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, απέδωσε την δίωξη των βουλευτών σε «κινήσεις εντυπωσιασμού για να ρίξουν στην αρένα των Μέσων Ενημέρωσης λίγο αίμα» και απέρριψε τις κατηγορίες περί χειραγώγησης των βουλευτών του από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Στίγκα περί «εξωκοινοβουλευτικών κέντρων που λειτουργούν με όρους “Greek mafia”» και καθοδηγούν τους βουλευτές του, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η έρευνα από την δικαιοσύνη και περιλαμβάνονταν στο πρακτικό που εστάλη στη Βουλή μαζί με το αίτημα για άρση ασυλίας.

Ο κ. Στίγκας κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Μέσα Ενημέρωσης ότι «διαμοιράζουν ήδη τα ιμάτια των Σπαρτιατών» και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν θα μπορούσε να γίνει αχυράνθρωπος κανενός.

«Θέμα καθοδήγησης σε εμένα προσωπικά δεν υπήρξε ποτέ. Τουλάχιστον εγώ δεν μοιάζω με κανένα αρχηγό κόμματος που πέρασε από τη Βουλή. Ως άνδρας και ως πολιτικός ξέρω πολύ καλά να τιμώ τα πανταλόνια που φορώ. Ποτέ δεν εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό κατ΄ εξακολούθηση πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι βουλευτές που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη είναι:

   Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργιος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Ιωάννης Κόντης, Πέτρος Δημητριάδης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το κόμμα των «Σπαρτιατών».

Γιάννης Σαρακιώτης: «Μια ακόμη κυβερνητική αποτυχία»

Σε δήλωση, με αφορμή την υπερψήφιση της άρσης ασυλίας 11 Βουλευτών του κόμματος των «Σπαρτιατών», προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

«Οι εξελίξεις, αναφορικά με την άρση ασυλίας των 11 Βουλευτών του κόμματος των “Σπαρτιατών”, συνιστούν απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. να θέσει φραγμό στους νεοναζιστές οπαδούς του κατάδικου Ηλία Κασιδιάρη. Με σημαντική καθυστέρηση και ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε συνταγματικές ακροβασίες δημιουργώντας συνθήκες κοινοβουλευτικής παρωδίας κ​αι εκφυλισμού των θεσμών, με τροπολογίες, για την ανεπάρκεια των οποίων εγκαίρως επισημάναμε ότι δεν θα εμποδίσουν την είσοδο των νεοναζιστών στη Βουλή.

Το Φεβρουάριο του 2023, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, με βάση την “πρόταση Αλιβιζάτου”, κατέθεσε τροπολογία με τον τότε Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να καλεί για διακομματική συναίνεση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε “να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω”, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. αντέτειναν άρνηση, μικροκομματικές υπεκφυγές και ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο.

Δυστυχώς, η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, η υποψηφιότητα Κασιδιάρη κατά τις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές και το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Αδειλίνη δικαιώνουν τη θεσμικά υπεύθυνη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έναντι της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Στο έγγραφο της Εισαγγελέως υπογραμμίζεται ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των “Σπαρτιατών” ήταν καθοδηγούμενη από τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην χρυσαυγίτη υπαρχηγό, ο οποίος κινούσε τα νήματα ως πραγματικός αρχηγός. Η υπερψήφιση της ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής αποτέλεσε μονόδρομο για τη Ν.Δ., η οποία επιχείρησε να ελιχθεί προσπαθώντας να κερδίσει τις ψήφους της Ακροδεξιάς αλλά, εν τέλει, συνελήφθη ψευδόμενη και αντιθεσμικά κινούμενη».

9.11.2023