Δήμαρχος Κιλελέρ: Μηδενίζουμε το ενεργειακό αποτύπωμα, μειώνουμε το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των δικτύων άρδευσης

Στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα άρδευσης, προχωρά ο Δήμος Κιλελέρ, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 2.199.760 € με ΦΠΑ, ενώ σκοπό του είναι, ο εκσυγχρονισμός, η αποκατάσταση της λειτουργικότητας και η συνακόλουθη  μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υδάτων του αρδευτικού δικτύου του.

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά:

  • Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών για τις γεωτρήσεις του δικτύου άρδευσης.
  • Την προμήθεια,  εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία αναλυτών ενέργειας  και λογισμικού ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας.
  • Την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ένταξη τους σε κεντρικό σύστημα  τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων.

Πιο συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε είκοσι δύο (22)  θέσεις – Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Άρδευσης (ΤΣΕΑ) με στόχο να επιτευχθεί η ενίσχυση των υφιστάμενων γεωτρήσεων-δεξαμενών, η αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υδάτων και τέλος ο έλεγχος των διαρροών νερού.

«Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας που προβλέπεται να επιτύχουμε με το συγκεκριμένο έργο, στοχεύουμε στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των παραγωγικών μέσων και γενικότερα στην εξεύρεση τρόπων μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται σε κάθε επίπεδο. Έμμεσα όμως η εξοικονόμηση της ενέργειας πραγματοποιείται και από την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των διαφόρων συστημάτων», δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόσθεσε ότι «Με στρατηγικό σχεδιασμό υλοποιούμε έργα για το μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου μας, στον οποίο (σχεδιασμό) συμπεριλαμβάνονται χρηματοδοτικά εργαλεία και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των προτεινόμενων έργων και δράσεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ανέφερε ότι μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των δικτύων άρδευσης δύναται και να εξοικονομηθούν χρήματα προς όφελος των δημοτών αλλά και να προωθηθούν ενέργειες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

18.4.2024