Εμπόριο: Το Συμβούλιο εκδίδει κανονισμό για την προστασία της ΕΕ από τον οικονομικό εξαναγκασμό τρίτων χωρών

Το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό για να βοηθήσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να προστατευθούν από τον οικονομικό εξαναγκασμό τρίτων χωρών.

Η νέα νομοθεσία, γνωστή ως Μέσο κατά του Καταναγκασμού (ACI) , έχει σκοπό να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τρίτες χώρες που στοχεύουν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί αυτή η νομοθεσία για να αποκλιμακωθεί και να προκληθεί η διακοπή των καταναγκαστικών μέτρων στο εμπόριο και τις επενδύσεις μέσω του διαλόγου.

Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, και ως έσχατη λύση, η ΕΕ θα μπορεί να υιοθετήσει αντίμετρα όπως η επιβολή εμπορικών περιορισμών, με τη μορφή, για παράδειγμα, αυξημένων τελωνειακών δασμών, αδειών εισαγωγής ή εξαγωγής, περιορισμών στο εμπόριο υπηρεσιών ή πρόσβαση σε άμεσες ξένες επενδύσεις ή δημόσιες συμβάσεις

Héctor Gómez Hernández

Η νέα νομοθεσία θα καταστήσει την ΕΕ ισχυρότερη και πιο κυρίαρχη εμπορική δύναμη, καλύτερα εξοπλισμένη για να αποτρέψει και, όταν χρειάζεται, να αντιμετωπίσει τα καταναγκαστικά εμπορικά μέτρα τρίτων χωρών κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Héctor Gómez Hernández, Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας.

Ορισμός του οικονομικού καταναγκασμού

Ως οικονομικός καταναγκασμός ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία μια τρίτη χώρα επιχειρεί να πιέσει την ΕΕ ή ένα κράτος μέλος να κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή εφαρμόζοντας ή απειλώντας να εφαρμόσει μέτρα που επηρεάζουν το εμπόριο ή τις επενδύσεις κατά της ΕΕ ή ενός κράτους μέλους.

Ενεργοποίηση του μηχανισμού

Το Συμβούλιο θα έχει σημαντική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθορίζοντας την ύπαρξη οικονομικού εξαναγκασμού .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει εκτελεστικές εξουσίες στις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα αντίδρασης της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την αυξημένη συμμετοχή των κρατών μελών σε αυτές τις αποφάσεις.

Το μέσο μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένα ευρύ φάσμα καταναγκαστικών οικονομικών πρακτικών, όταν μια τρίτη χώρα εφαρμόζει ή απειλεί να εφαρμόσει ένα μέτρο που επηρεάζει το εμπόριο ή τις επενδύσεις προκειμένου να αποτρέψει ή να επιτύχει την παύση, τροποποίηση ή έγκριση μιας συγκεκριμένης πράξης από την Ένωση ή ένα μέλος κατάσταση. Η συμβολή των ενδιαφερομένων θα ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση της ενεργοποίησης του μέσου και οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να προσκομίσουν σχετικές πληροφορίες.

Το ACI και τυχόν ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν στο πλαίσιο του μέσου είναι συνεπείς με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ και βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο.

Επόμενα βήματα

Η υπογραφή του κανονισμού αναμένεται να γίνει στις 22 Νοεμβρίου 2023 και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη νομοθεσία αυτή στις 8 Δεκεμβρίου 2021 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαπραγματευτική εντολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2022, ενώ η διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου συμφωνήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. Στις 28 Μαρτίου 2023 επετεύχθη διοργανική πολιτική συμφωνία. Στις 3 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε πράσινο φως στον κανονισμό. Η σημερινή απόφαση στο Συμβούλιο εγκρίθηκε ως σημείο χωρίς συζήτηση σε συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

23.10.2023