Επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου Charles Michel προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της συνάντησής τους στις 24 και 25 Μαρτίου 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας στις 24 και 25 Μαρτίου θα ξεκινήσει με σύνοδο την Πέμπτη στις 4:30 μ.μ. με τη συμμετοχή του Προέδρου Μπάιντεν. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μετά την παραδοσιακή ανταλλαγή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεών μας για την Ουκρανία σε επόμενη σύνοδο, όπου θα μας συνοδεύσει ουσιαστικά ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, βλέπουμε τη Ρωσία να επιτίθεται όλο και περισσότερο στον άμαχο πληθυσμό και να στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στη συνάντησή μας, θα συζητήσουμε πώς να υποστηρίξουμε καλύτερα την Ουκρανία σε αυτές τις δραματικές συνθήκες. Ο ουκρανικός λαός ανέβηκε γενναία για να υπερασπιστεί τη χώρα του. Αλλά οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ουκρανία αυξάνονται δραματικά. Και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αφήσουν πίσω τους αγαπημένους τους. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία. Θα εξετάσουμε επίσης τη συγκεκριμένη υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε στους Ουκρανούς πρόσφυγες και τους οικοδεσπότες τους.

Οι κυρώσεις είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία να αλλάξει τον τρόπο δράσης της. Μέχρι στιγμής, έχουμε υιοθετήσει μερικά από τα ισχυρότερα μέτρα που έχουν υπάρξει ποτέ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Μαζί με τους διεθνείς συμμάχους μας, δείξαμε ένα ενιαίο μέτωπο. Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντησή μας θα αποτελέσει επίσης την αφορμή για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου 2022, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι το κύριο θέμα.

Ένα άλλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε είναι η πολιτική κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επίσης διάφορες προκλήσεις για εμάς εντός της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ενεργειακή μας πολιτική. Στη συνάντησή μας στις Βερσαλλίες, συμφωνήσαμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Πρέπει τώρα να λάβουμε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό για τον ερχόμενο χειμώνα. Θα ήθελα επίσης να αντιμετωπίσουμε επειγόντως πώς, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, μπορούμε να μειώσουμε την πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας θα αποτελέσει αφορμή για να ενισχύσουμε την ενιαία μας αγορά, η οποία εξακολουθεί να είναι το κύριο πλεονέκτημά μας για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. Η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας εντός της ενιαίας αγοράς μας είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Κατά τις συζητήσεις μας για την Ασφάλεια και την Άμυνα, αναμένω από εμάς να υποστηρίξουμε τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία καθορίζει μια προοπτική ασφάλειας και άμυνας για την επόμενη δεκαετία.

Και τέλος, σχετικά με το COVID-19, θα ήθελα να κάνουμε εν συντομία τις τελευταίες προσπάθειες συντονισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.

24.3.2022