Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 7 περιφερειάρχες από τους 13 στον α΄ γύρο – Σε δεύτερο γύρο η εκλογή δημάρχου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα -14 δήμαρχοι εκλέχθηκαν στην Αθήνα και 21 δήμοι πάνε σε δεύτερο γύρο

Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, φαίνεται να εκλέγεται περιφερειάρχης στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που προηγούνται υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος, ωστόσο, υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δήμοι του Βόρειου Τομέα: Την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο είχαν οι εξής: ο Βασίλης Ξυπολυτάς στον δήμο Κηφισιάς με 64,2%, ο Στρατός Σαραούδας στον δήμο Μεταμόρφωσης με 57,40%, ο Γιάννης Πισιμίσης στον δήμο Βριλησσίων με 54,53% και ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου στον δήμο Αμαρουσίου με 52,96%.

Οριακά στο 43% βρίσκεται ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος με 42,09%, ο οποίος εάν δεν πιάσει το όριο εκλογής θα αναμετρηθεί με τον Μανώλη Παπαδημητρίου που λαμβάνει 30,65%, καθώς και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος με 42,87% ο οποίος από την πλευρά του εάν δεν εκλεγεί σήμερα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντίπαλο την Κρίστη Αγαπητού που λαμβάνει ποσοστό 25,19%.

Στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη εβδομάδα θα κριθούν οι νέες αρχές στους δήμους Πεντέλης (μεταξύ της Δήμητρας Κεχαγιά και του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου), Λυκόβρυσης – Πεύκης (Γρηγόριος Λέων – Γιώργος Μάριος Ψυχάλης), Φιλοθέης – Ψυχικού (Δημήτρης Γαλάνης – Χαράλαμπος Μπονάτσος), Νέας Ιωνίας (Παναγιώτης Μανούρης – Δέσποινα Θωμαΐδου), Αγίας Παρασκευής (Γιάννης Μυλωνάκης – Γιάννης Σταθόπουλος), όπως και του Χολαργού-Παπάγου με τον Ηλία Αποστολόπουλο να λαμβάνει 39% και η δεύτερη θέση να είναι ντέρμπι ανάμεσα στον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Σιώτου.

Σε τέσσερις δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών η εκλογή δημάρχου θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ για τους υπόλοιπους τρεις δήμους υπήρξε ανανέωση της εμπιστοσύνης για τους νυν αιρετούς.

Την επόμενη Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες οι δημότες σε:

Αιγάλεω, όπου θα αναμετρηθούν ο Λάμπρος Σκλαβούνος που λαμβάνει το 37,60% των ψήφων με τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Γκίκα που συγκεντρώνει ποσοστό 24,73%

Ίλιον, στο οποίο ο Νίκος Ζενετος με 39,92% θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντίπαλο την Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου με 32,30%.

Πετρούπολη, τον δημαρχιακό θώκο της οποίας θα διεκδικήσουν ο νυν δήμαρχος Στέφανος Βλάχος που συγκεντρώνει το 36,43% των ψήφων και ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος που λαμβάνει ποσοστό 28,76%.

Χαϊδάρι, όπου ο δήμαρχος Ευάγγελος Ντηνιακός με 31,22% θα αναμετρηθεί ή με τον προηγούμενο δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο που λαμβάνει 27,31% ή με τον ‘Αρη Πανόπουλο, ο οποίος συγκεντρώνει μέχρι τώρα το 26,30% των ψήφων.

Την επανεκλογή τους από αυτή την Κυριακή εξασφάλισαν οι δήμαρχοι Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης με 77,70%, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Γιώργος Σταύρος Τσίρμπας με 63,03% και Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος που εξασφαλίζει ποσοστό 46,86%.

Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ο μοναδικός δήμος που εξέλεξε από σήμερα δήμαρχο είναι το Γαλάτσι καθώς εκλέχθηκε ο Γιώργος Μαρκόπουλος με ποσοστό 72,90%.

Στους υπόλοιπους δήμους θα πραγματοποιηθεί δεύτερη εκλογική μάχη. Στον δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης λαμβάνει 41,35%, ενώ, στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο Χάρης Δούκας με 14,25%. Στον δήμο Βύρωνα προηγείται με 35,07% ο Μίλτος Μπαντής, ο οποίος θα πάει στον δεύτερο γύρο με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο, που λαμβάνει το 21,65%. Στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, όπου ο δήμαρχος, Τάσος Μπινίσκος, προηγείται οριακά με 20,45%, του Νίκου Τσιλίφη, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 20,14%. Στον δήμο Ζωγράφου, ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Θώδας, με 37,70% θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την επόμενη Κυριακή με αντίπαλη την Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου, η οποία λαμβάνει 27,94%.

Στον δήμο Ηλιουπόλεως, η δημαρχιακή Αρχή θα διεκδικηθεί την επόμενη Κυριακή μεταξύ του Στάθη Ψυρρόπουλου, ο οποίος λαμβάνει 25,58% και του δημάρχου, Γιώργου Χατζηδάκη, που λαμβάνει ποσοστό 23,23%. Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί και ο δήμαρχος Καισαριανής, ανάμεσα στον Ηλία Σταμέλο που λαμβάνει ποσοστό 35,36% και τον νυν δήμαρχο, Χρήστο Βοσκόπουλο, με 30,69%.

Ενώ στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας η εκλογή δημάρχου θα κριθεί επίσης στον δεύτερο γύρο, ανάμεσα στον δήμαρχο, Γιάννη Βούρο, που λαμβάνει το 26,24% των ψήφων και τον Γιάννη Τομπούλογλου, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 22,40%.

Τέλος στον Νότιο Τομέα Αθηνών οι εκλογείς έξι δήμων του Νοτίου Τομέα Αθηνών εξέλεξαν δήμαρχο από σήμερα, ενώ στους άλλους δύο η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Στον δήμο Αγίου Δημητρίου η νυν δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου με 37,54% με αντίπαλο τον Στέλιο Μαμαλάκη που λαμβάνει 22,11%, όπως και στη Νέα Σμύρνη την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στον Γιώργο Κουτελάκη που λαμβάνει το 28,63% των ψήφων και τη Δήμητρα Νάνου που έλαβε 26,89%.

Στον Άλιμο ο Ανδρέας Κονδύλης επανεκλέγεται για τρίτη θητεία με ποσοστό 70,03%. Άνετη επανεκλογή -επίσης για τρίτη θητεία- εξασφαλίζει και ο Γιώργος Παπανικολάου στον δήμο Γλυφάδας με ποσοστό 83,53%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπου ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος εξασφαλίζει τρίτη θητεία με ποσοστό 73,00%.

Στην Καλλιθέα επανέρχεται στη θέση δημάρχου ο Κώστας Ασκούνης λαμβάνει 46,36%. Στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου ο Ανδρέας Ευθυμίου επανεκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 60,87%. Τέλος ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος εξασφάλισε νέα θητεία καθώς έλαβε ποσοστό 58,42%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ