Ρωσία: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με την απόφαση να παραταθεί η πολιτικά υποκινούμενη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι κατά επιπλέον 9 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας για παράταση της φυλάκισης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης κ. Αλεξέι Ναβάλνι κατά επιπλέον 9 χρόνια. Λυπούμαστε επίσης βαθύτατα που οι ακροάσεις διεξήχθησαν σε ένα de facto κλειστό περιβάλλον, απρόσιτο για παρατηρητές στην ποινική αποικία έξω από τη Μόσχα, όπου ο Αλεξέι Ναβάλνι εκτίει ήδη μια άλλη ποινή με πολιτικά κίνητρα, η οποία ανοίγει χώρο για την κατασκευή κατηγοριών και την έλλειψη άσκησης των δικαιωμάτων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Αυτή είναι η πιο έντονη ένδειξη ότι το ρωσικό νομικό σύστημα συνεχίζει να εργαλειοποιείται εναντίον του κ. Ναβάλνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για τη συστηματική καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, των μεμονωμένων δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Αυτή η εσωτερική καταστολή επιταχύνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της κυρίαρχης γειτονικής της Ουκρανίας. Η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί κατάφωρα όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ρωσικές αρχές για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να συμμορφωθούν με το προσωρινό μέτρο που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τη φύση και την έκταση του κινδύνου για τη ζωή του κ. Navalny.

22.3.2022