Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος απέκλεισε σήμερα την περίπτωση ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα αν η Ρωσία δεν αποσυρθεί από την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου πριν από διεθνή διάσκεψη στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του πολέμου.
«Για νομιμοποίηση της διεθνούς πολιτικής και πραγματική παγκόσμια ασφάλεια, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν όταν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας. Οι άλλες επιλογές δίνουν μόνο χρόνο στη Ρωσία για να ανασυντάξει δυνάμεις και να ξεκινήσει εκ νέου εχθροπραξίες ανά πάσα στιγμή».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η Ουάσινγκτον στηρίζει ουκρανικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη χερσόνησο, δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.
«Ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσουν οι Ουκρανοί σχετικά με την Κριμαία, σε σχέση με το πού θα επιλέξουν να πολεμήσουν και τα λοιπά, η Ουκρανία δεν θα είναι ασφαλής, αν η Κριμαία δεν αποστρατιωτικοποιηθεί σε έναν ελάχιστο βαθμό», δήλωσε η Νούλαντ στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσινγκτον.
Όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι η Ρωσία έχει στην Κριμαία πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες για τον πόλεμο. «Αυτοί είναι νόμιμοι στόχοι, η Ουκρανία τους πλήττει και εμείς το στηρίζουμε αυτό», τόνισε.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να εκτιμά ότι τα σχόλια της Νούλαντ αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται στον πόλεμο.
Η Κριμαία εντάχθηκε στη ρωσική αυτοκρατορία αφού την προσάρτησε η Αικατερίνη η Μεγάλη τον 18ο αιώνα. Το 1921 η χερσόνησος έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας ως το 1954, όταν δόθηκε στην Ουκρανία – που τότε ήταν σοβιετική δημοκρατία — από τον Νικίτα Χρουστσόφ, έναν Ουκρανό.
Το 1994 η Ρωσία αναγνώρισε την ουκρανική κυριαρχία στα υφιστάμενα σύνορα της χώρας, τα οποία περιελάμβαναν την Κριμαία.
Στο μεταξύ, χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μετά από συνομιλίες η Ουκρανία επέστρεψε 101 αιχμαλώτους πολέμου από εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο.
«Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας μεταφοράς των ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων θα παραδώσουν τους απελευθερωμένους στρατιώτες στη Μόσχα για θεραπεία και αποκατάσταση σε νοσηλευτικά ιδρύματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», ανέφερε η ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι 100 στρατιώτες και ένας άμαχος επαναπατρίστηκαν.
Σχεδόν όλοι αυτοί υπερασπίζονταν τη νότια πόλη της Μαριούπολης, η οποία μετά από μήνες πολιορκίας έπεσε στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, τόνισε ο Αντριι Γερμάκ στο Telegram.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ζελένσκι είχε αναφέρει ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ουκρανία εξασφάλισε την απελευθέρωση 1.762 ανδρών και γυναικών που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους Ρώσους.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο διεμήνυσε χθες Πέμπτη ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε μέτρα αντιποίνων εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάσχεση πόρων φυσικών και νομικών προσώπων που έχει δεσμεύσει, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Αλ. Γκρούσκο επέμεινε στο ότι η Μόσχα εννοεί να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της» εάν η ΕΕ αποφασίσει κάτι τέτοιο και προχωρήσει.
Χαρακτήρισε τις δυνητικές κατασχέσεις «απόλυτα παράνομες» και πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η κίνηση θα ήταν συμβατή με τους διεθνείς κανόνες.
Στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε προχθές Τετάρτη η «δημιουργία ad hoc ομάδας εργασίας για τη χρήση παγωμένων και ακινητοποιημένων ρωσικών πόρων προκειμένου να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.
Την ίδια ημέρα ωστόσο, το ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο ανακοίνωνε πως «ομάδα εργασίας» υπό την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «συμπέρανε πως η κατάσχεση πόρων ρώσων ιδιωτών θα ήταν αντίθετη στο ομοσπονδιακό σύνταγμα και την (…) έννομη τάξη».
17.2.2023