Χάρης Δούκας: «Να να μην προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση και σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης

Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση τα φημολογούμενα σχέδια της για συρρίκνωση και σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  και να καλέσει άμεσα σε διάλογο τους εμπλεκόμενους φορείς ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Σωματείου Ιωάννης Βυθούλκας και ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Σταθακιός εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις διαρροές που υπάρχουν για το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση των Κέντρων ως αναγνωρισμένων φορέων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, η σταδιακή συρρίκνωσή τους, η αντικατάστασή τους από μία γραφειοκρατική Διεύθυνση Πρόληψης και Ενημέρωσης και η διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησής τους μετά το 2027.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την απερίφραστη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τονίζοντας ότι  «η συμβολή τους στις τοπικές κοινωνίες είναι αδιαμφισβήτητη και η ενίσχυσή τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσης των δομών με επαρκές, μόνιμο προσωπικό προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σημαντικό ρόλο που επιτελούν.

«Η διατήρηση της φιλοσοφίας και του περιεχομένου της πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να υπάρχει το απαραίτητο κοινωνικό  «δίκτυ ασφαλείας» ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους» σημείωσε και τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί άλλη μία προσπάθεια αποδυνάμωσής της» σημείωσε ο κ. Δούκας.

8.2.2024