Έκδοση της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου με τίτλο «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων»

H Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζει τη νέα έκδοση με τίτλο «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων». Πρόκειται στην ουσία για τον κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης που παρουσίασε η ΥΔΙΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην έκδοση παρουσιάζονται έγγραφα προερχόμενα από το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών που περιγράφουν την πορεία της αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους από τα υπάρχοντα κράτη κατά τη διάρκεια του Αγώνα και τα πρώτα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία, τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με αυτά και τη δημιουργία προξενικού δικτύου.

Στόχος της έκδοσης είναι να αναδείξει μερικές από τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής διπλωματικής ιστορίας της Επανάστασης και των πρώτων ετών του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, μέσα από την πρωτότυπη έρευνα που διενήργησε η ΥΔΙΑ.

Ο τόμος είναι δίγλωσσος (στην ελληνική και την αγγλική), η τελική επιμέλεια και η εκτύπωση έγινε από το Εθνικό Τυπογραφείο και η γραφιστική επιμέλεια έγινε με την υποστήριξη του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Βανκούβερ.

13.4.2024