Ένα πρωτοπόρο έργο πρόγνωσης πλημμυρών ξεκινά η Περιφέρεια στη Θεσσαλία

Ο Δημ. Κουρέτας παρουσίασε το έργο στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ένα καινοτόμο και στρατηγικής σημασίας έργο για την πρόγνωση πλημμυρών ξεκινά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από συμφωνία μεταξύ ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόγνωσης πλημμυρικών φαινομένων στα ποτάμια και τις λεκάνες απορροής της περιοχής.

Το έργο που θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας και δύο κορυφαίων επιστημονικών ομάδων της χώρας: της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΜΕΤΕΟ-ΕΑΑ) και του Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΤΕΥ-ΕΛΚΕΘΕ), παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας ο Δημήτρης Κουρέτας σημειώνοντας πως το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέναντι στην κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης και προστασίας για τους πολίτες και τις υποδομές της περιοχής».

ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, συμφώνησαν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιμετώπισης κινδύνων πλημμύρας φαινομένων στις λεκάνες απορροής της Θεσσαλίας.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μοντέλων πρόγνωσης πλημμυρικού κινδύνου, με έμφαση στη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα αξιοποιούν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο δεδομένα βροχόπτωσης και μεταβολής στάθμης ποταμών, στοχεύοντας σε ειδοποιήσεις 5-10 ώρες πριν από το πιθανό επεισόδιο και την ανάπτυξη και βελτίωση αριθμητικών υδρομετεωρολογικών μοντέλων, με επίκεντρο τη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού με σκοπό, μέσω της σύζευξης πολλαπλών μετεωρολογικών προσομοιώσεων, να παραχθούν αξιόπιστες προγνώσεις για την επιφανειακή απορροή και τη ροή στο ποτάμιο δίκτυο, με στόχο την παροχή έγκαιρων ειδοποιήσεων πλημμυρικών επεισοδίων 24-48 ώρες πριν την εκδήλωσή τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα των μοντέλων θα τα έχουμε στη διάθεσή μας σε 4 με 5 μήνες και θα ολοκληρωθούν σε 1 χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης. Για το σκοπό αυτό στην υφιστάμενη υποδομή του δικτύου μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών θα προστεθούν 10 νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί και 4 νέοι υδρολογικοί (Σταθμήμετρα).

Το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέναντι στην κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί ότι για το σημαντικό αυτό έργο πρόγνωσης πλημμυρών ο Περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας ενημέρωσε και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευαγγ. Τουρνά στο πλαίσιο της προχθεσινής σύσκεψης για την αντιπυρική περίοδο, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει την εξέλιξη καθοριστική για την προστασία της Θεσσαλίας στην κλιματική κρίση και να συγχαίρει τον Περιφερειάρχη.