Α. Γεωργιάδης: Θα πρέπει να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η δουλειά ξεκινάει από αύριο.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2023, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υγείας από τον απερχόμενο Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νέο Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου παρευρέθηκαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι Υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Δρ. Άρης Αγγελής.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παράδοσης – παραλαβής ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Καλή χρονιά, με υγεία. Φαντάζομαι ότι πολλοί εδώ μέσα αντιλαμβάνεστε τη συγκίνησή μου να επιστρέφω στο Υπουργείο Υγείας μετά από 10 ακριβώς χρόνια.

Η προηγούμενή μου θητεία εδώ ήταν σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Ήμασταν στην καρδιά του μνημονίου. Είχαμε την υποχρέωση μεγάλων περικοπών. Επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα πράγματα δυστυχώς δεν γίνονται εύκολα και όχι χωρίς συγκρούσεις.

Ευτυχώς σήμερα έχω την τύχη να παραλαμβάνω ένα Υπουργείο Υγείας σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν τότε, σε μία χώρα που είναι σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν τότε και με δημοσιονομικά τελείως διαφορετικά απ’ ότι ήταν τότε και έτσι ευτυχώς δεν έχουμε την ανάγκη να κάνουμε αυτού του τύπου τις πολιτικές.

Δεν σας κρύβω ότι έχω ήδη υπάρξει Υπουργός αρκετές φορές πια, όχι όσο ο Μιχάλης, αλλά κάτι έχω κάνει και εγώ. Κάνω μία παρένθεση εδώ. Η πρώτη μου θητεία σε κυβερνητικό σχήμα έγινε στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Ήμουν Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αλιείας με Υπουργό Ανάπτυξης τον κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ήταν το πρώτο μου «αφεντικό» δηλαδή στην Κυβέρνηση και έκτοτε η αλήθεια είναι ότι ταιριάξανε πολύ τα χνώτα μας, διότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπήρξε για μένα ένας πραγματικός συνεργάτης που κάλυπτε τα νώτα μου και που ήξερε να με καθοδηγεί σωστά στα πρώτα μου βήματα σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο και θέλω πολύ να τον ευχαριστήσω για αυτό.

Η αλήθεια είναι, ότι διατηρήσαμε αυτή τη φιλία όλη αυτή τη δεκαετία. Συνυπήρξαμε μαζί και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και συνυπήρξαμε μαζί από την αρχή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και είμαι βέβαιος πως αν έχουμε υγεία, γιατί αυτά τα αποφασίζουν οι υπέρτερες ημών δυνάμεις, θα συνυπάρξουμε και σε άλλα Υπουργεία στο μέλλον και η Κυβέρνησή μας θα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και η Ελλάδα από το καλό στο καλύτερο.

Εδώ βλέπω πολλά γνώριμα πρόσωπα και από τον υπηρεσιακό χώρο του Υπουργείου. Ανθρώπους που πολύ τους αγάπησα. Πιστεύω και εκείνοι να με αγάπησαν.

Και από τον χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας όπου διαχειριζόμασταν μαζί τότε όλη τη μεγάλη φασαρία. Ξέρετε η θητεία μου τότε στο Υπουργείο Υγείας κράτησε μόνο ένα χρόνο, αλλά μου φάνηκε λες και ήμουν μια πενταετία. Ήταν ένας πυκνός πολιτικά χρόνος.

Έρχομαι λοιπόν διαδεχόμενος έναν άξιο Υπουργό, ασφαλώς θα συνεχίσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχετε ξεκινήσει και θα τις ολοκληρώσουμε με προσήλωση στον σκοπό που παραμένει ένας και κοινός: να παρέχουμε όσο το δυνατόν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας που τις έχουν απόλυτη ανάγκη και είναι ηθική μας υποχρέωση και πολιτική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να τους τις παρέχουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

Πάνω λοιπόν σε αυτά τα βήματα θα συνεχίσουμε. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο Υπουργείο. Βλέπω απέναντι τη φίλη μου Ματίνα Παγώνη, με την οποία είναι γνωστό ότι έχω διαχρονική αδυναμία και έχουμε μια σχέση αγάπης και πάθους ορισμένες φορές. Εκείνη στην διεκδίκηση των αιτημάτων των γιατρών, εμείς ως πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια να ισορροπήσουμε μεταξύ των αιτημάτων και των δυνατοτήτων του κράτους. Θα έχουμε παρόμοιες σκηνές και στο μέλλον, αγαπητή Ματίνα, αλλά θα το κάνουμε πάντα με εντιμότητα.

Και δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι μεγάλη χαρά που είναι παρών σήμερα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο γιατρός Μάκης Σιάσος και πρώην Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Παλαιότεροι μπορεί να θυμάστε ότι ο κύριος Σιάσος ήταν από τους άμεσούς μου συνεργάτες όταν ήμουν Υπουργός Υγείας εδώ καθώς του είχα αναθέσει όλη την πλευρά των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να κάνουμε προς εκείνη την κατεύθυνση τότε.

Θέλω να ξέρετε ότι έχω συνείδηση των προβλημάτων. Έχουμε να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις, δεν είναι όλα ευχάριστα. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το clawback και με το rebate, με τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους αυτούς τους χώρους όπου οι αποφάσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες.

Όμως, θέλω να ξέρετε ότι έρχομαι με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας. Είναι σαν να γυρίζω κάπου στο φυσικό μου χώρο υπό μία έννοια.

Ξέρετε, όταν τελείωσα τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας, μετά από μερικές ημέρες ήμουν στο σούπερ μάρκετ. Και ήρθε μια κυρία κάποιας ηλικίας και μου λέει, «γιατρέ έχω έναν πονοκέφαλο». Λέω «συγγνώμη, εγώ είμαι βιβλιοπώλης, με μπερδέψατε».

Όμως, πράγματι αυτό είναι ένα Υπουργείο που έχει κάτι που δεν το έχουν όλα τα υπουργεία. Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά. Έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία, έχει διαχείριση του ανθρώπινου πόνου, είναι ένα σπουδαίο Υπουργείο και οι άνθρωποι που το υπηρετούν είστε σπουδαίοι άνθρωποι.

Και θέλω να ξέρετε ότι η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοιχτή. Δεν θα φεισθούμε χρόνου και κόπου για να κάνουμε το καθήκον μας. Μας το ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, και θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη και η τιμή αλλά και η ευθύνη να αναλαμβάνεις την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Είμαι ευτυχής για την ομάδα που μου παραδίδεις, αγαπητέ Μιχάλη. Θέλω να πω ότι με την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, την Αναπληρώτρια Υπουργό έχουμε μια φιλία χρόνων. Υπήρξε και εκείνη από τους διαπρύσιους μαχητές, χωρίς να είναι στην πολιτική, της προσπάθειας να ηττηθεί ο λαϊκισμός την κρίσιμη εποχή των μνημονιακών ετών. Εγώ τους ανθρώπους τους χωρίζω ακόμη στο μυαλό μου με βάση εκείνη την διάκριση. Και θα κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει. Στην πρόληψη για τη δημόσια υγεία είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία.

Με τον Μάριο Θεμιστοκλέους δώσαμε μαζί, εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης μεν τότε αλλά ξέρετε το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υγείας την εποχή της πανδημίας ήταν σχεδόν αδελφά υπουργεία διότι έπρεπε το ένα να συντονίζεται με το άλλο για να λειτουργεί η οικονομία παράλληλα με την πανδημία. Και θέλω πραγματικά να πω ότι τον θεωρώ σπουδαίο πολιτικό. Και είναι πραγματικά μεγάλη μου ευτυχία να συνεργαστούμε τελικά και πιο θεσμικά από τη θέση του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας. Έχουμε να πάρουμε πολλές αποφάσεις για τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο φίλος μου ο κύριος Βαρτζόπουλος, ο κύριος καθηγητής, δεν το ξέρετε οι περισσότεροι αλλά όταν ήμασταν στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν αυτός που βαθμολογούσε τους υπουργούς και μετέφερε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού τότε σε εμάς. Εμένα πιστεύω να μου βάζατε καλό βαθμό, κύριε καθηγητά τότε. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ ωραία συνεργασία.

Έχω ακούσει και για τους τρεις Γενικούς Γραμματείς τα καλύτερα λόγια. Θέλω να είμαι ειλικρινής, προσδοκώ σε μια πολύ καλή συνεργασία.

Και στο πρόσωπο όλων των υπηρεσιακών για να μην τους πω τώρα έναν-έναν ξεχωριστά, θα αναφερθώ στον υπηρεσιακό γραμματέα τον κύριο Κοματά που σας εκπροσωπεί όλους, διότι με τους περισσότερους από εσάς είχαμε μια πολύ ωραία συνεργασία. Και νομίζω ότι όπως την είχαμε και εφόσον την είχαμε σε εκείνα τα τόσο ταραχώδη χρόνια ένας λόγος παραπάνω να μπορούμε να την έχουμε και τώρα σε χρόνια περισσότερο, σε κάθε περίπτωση, ήρεμα.

Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία αλλά η πανδημία είναι παρούσα. Θα πρέπει να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η δουλειά ξεκινάει από αύριο.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και την Ευγενία Μανωλίδου που είναι εδώ. Και θα σας πω και το γιατί. Όταν έφυγα από το Υπουργείο Υγείας, όμως δεν θέλω να ξύσω πληγές και να πω πολλά πράγματα, αλλά περάσαμε μια μεγάλη περιπέτεια. Περίπου μας κατηγορήσανε ως κλέφτες. Εσείς που με ζήσατε στο Υπουργείο Υγείας ξέρετε πολύ καλά πόσο κωμικά ήταν όλα αυτά αλλά όμως για την οικογένειά μου ήταν μια πολύ μεγάλη περιπέτεια και τους ζητώ συγγνώμη για αυτό. Περάσανε δύσκολα για τη δική μου αγάπη με την πολιτική.

Πιστεύω ότι τώρα θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα και θα μπορέσουμε αντί να χάνουμε χρόνο οι πολιτικοί σε συκοφαντίες να αναλωθούμε στα πραγματικά σπουδαία ζητήματα που είναι να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων. Γιατί εδώ τελικά είμαστε για να κάνουμε μια δουλειά, να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και αυτό θα κάνουμε από αύριο.

Θέλω να ευχηθώ στον καλό μου φίλο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καλή θητεία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρέπει να είσαι παγκόσμιος ρέκορντμαν, πέμπτη φορά στο ίδιο Υπουργείο, δεν ξέρω κάποιον άλλον. Δεν ξέρω αν θα ήθελα κάποιοι να λένε πέμπτη φορά στο Υπουργείο Υγείας για τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν είμαι βέβαιος, αλλά σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα μεγάλο και αυτό Υπουργείο. Το ξέρεις καλά. Θέλω να πω ότι πλην της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού που προφανώς απολαμβάνεις, πιστεύω ότι έχεις και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για τη δουλειά σου σε αυτό το Υπουργείο. Και σου εύχομαι καλή δύναμη και στο νέο σου ρόλο.

Θέλω λοιπόν να σε ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή. Και σας υπόσχομαι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να κάνουμε τα πράγματα που ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς να κάνουμε όσο γίνεται γρηγορότερα και όσο γίνεται πιο σωστά».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας και νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε:

«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σήμερα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας ορκιστήκαμε ο καθένας από εμάς για το χαρτοφυλάκιό του μετά τη χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να μας τοποθετήσει στα Υπουργεία τα οποία ο ίδιος κατά το Σύνταγμα έκρινε ότι πρέπει να υπηρετήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εμείς εδώ το Υπουργείο Υγείας από τον Ιούλιο, έξι μήνες είχαμε πραγματικά μια δημιουργική παραγωγική και ταυτόχρονα οραματική περίοδο. Μια περίοδο όπου από τη μια πλευρά προσπαθήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μια σειρά ζητήματα που κινούνται στο χώρο της δημόσιας υγείας να τα διαχειριστούμε με απόλυτα προσεκτικό τρόπο ούτως ώστε να αποφύγουμε τις κρίσεις.

Με τρόπο ώστε η υγεία, ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αναπτύχθηκε προεκλογικά πάρα πολύ και αναλύθηκε και αναδείχθηκε σε κορυφαίο ζήτημα, να λειτουργήσει ομαλά.

Έξι μήνες με κόπο, αλλά και με πολλή αγάπη για τους ανθρώπους της υγείας, τους συνεργάτες μας που καθημερινά μας ενέπνεαν με τις ιδέες τους. Εργαστήκαμε σκληρά να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, να διοικηθούν τα νοσοκομεία αποτελεσματικότερα, να βελτιώσουμε τις υποδομές τους, μέσα από την απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, να τρέξουν τα προγράμματα ψηφιοποίησης, να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις των κρίσιμων για τη δημόσια υγεία φαρμάκων. Προετοιμάσαμε ταυτόχρονα μια ψηφιακή εφαρμογή που θα ενημερώνει τους πολίτες για την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων.

Ψηφίσαμε τη διάταξη και είμαστε έτοιμοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αποστέλλουμε τα φάρμακα υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ασθενών, περίπου 100.000 ασθενών.

Επιταχύναμε τις διαδικασίες των προσλήψεων των γιατρών έτσι ώστε σε τρεις μήνες περίπου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης γιατί οι γιατροί μας είναι πολύτιμοι.

Άρχισαν να λειτουργούν ήδη οι μονάδες αγγειακών εγκεφαλικών και είμαι βέβαιος ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν και οι 19, όλες όσες ψηφίστηκαν στη Βουλή και σχεδιάστηκαν.

Οργανώσαμε και σχεδιάσαμε το πρόγραμμα για την ίδρυση μονάδων του τραύματος. Μια μεγάλη πληγή για τη χώρα που είναι κυρίως τα τροχαία ατυχήματα.

Δημιουργήσαμε δομές και δημιουργούμε υποδομές σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας με τα πρώτα 16 νοσοκομεία, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που θα είναι επιπέδου 1 και απομένει η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Το ίδιο ισχύει για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ψυχικής υγείας με το σχέδιο που καταθέσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο συνάδελφός μου ο Δημήτρης ο Βαρτζόπουλος, και το σχέδιο νόμου για την άνοια. Και όλα αυτά μαζί αφορούν εκατομμύρια συμπολίτες μας σε μια χώρα η οποία έχει πάρα πολλά χρόνια νοσήματα.

Είναι σε εξέλιξη δυο σπουδαία έργα για τη μεταρρύθμιση του πολύτιμου ΕΟΠΥΥ καθώς και του ΕΟΦ. Έχει ωριμάσει, τέλος, με πολύ δουλειά που έχει προηγηθεί, αγαπητέ Άδωνι, έχει ωριμάσει και θα σου παραδοθεί ένας φάκελος με ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το εθνικό σύστημα υγείας τη νέα εποχή.

Κυρίες και κύριοι, με τη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού η υγεία περνάει πραγματικά σε πολύ καλά χέρια. Στα χέρια ενός άξιου και αποτελεσματικού πολιτικού με τον οποίο η συμπόρευσή μας την τελευταία δεκαετία και παραπάνω από την εποχή των κυβερνήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, δηλαδή των κυβερνήσεων της κρίσης, πραγματικά έχει έναν χαρακτήρα ιστορικό, βαθιά πολιτικό γιατί δώσαμε μάχες σκληρές σε μια εποχή η οποία ήταν αναμέτρηση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού αλλά και τις δυσκολίες τις πραγματικές που αντιμετωπίσαμε για να διαχειριστούμε την κρίση.

Και βέβαια και ένα συναισθηματικό προσωπικό χαρακτήρα αφού μεταξύ μας αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλία. Ο Άδωνις το λέει κάρμα. Και υπηρετήσαμε στα ίδια χαρτοφυλάκια πολλές φορές, ξεχωριστά χαρτοφυλάκια, όμως μέσα από τις Κυβερνήσεις είχαμε κοινούς στόχους. Μας συνδέει φιλία, αγάπη, συναδελφικότητα. Κύριε Υπουργέ της Υγείας, αγαπητέ Άδωνι, καλέ μου φίλε, είναι βέβαιον ότι θα είσαι άξιος, αποτελεσματικός Υπουργός χωρίς καμιά αμφιβολία.

Στα χέρια σου η δημόσια διοίκηση θα πάει στο μέλλον με τολμηρά βήματα, αλλά ταυτόχρονα σταθερά και βιώσιμα βήματα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ελλήνων.

Ευχαριστώ κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου εδώ στο Υπουργείο, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές, τους Τμηματάρχες, τους απλούς εργαζόμενους.

Θερμά ευχαριστώ τους εργαζόμενους και τις Διοικήσεις στους εποπτευόμενους οργανισμούς, με τους οποίους μέσα από κοπιώδεις προσπάθειες κάναμε βήματα προόδου προς τους στόχους που είχαμε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Θέλω να εκφράσω ευχαριστίες στους Διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της χώρας με τους οποίους είχαμε μια καθημερινή μάχη μέσα στα χαρακώματα στην κυριολεξία για να διαχειριζόμαστε δύσκολα προβλήματα, κρίσεις που πολλές φορές οδήγησαν και σε παραιτήσεις Διοικητών, γιατί το ζήτημα της Διοίκησης των νοσοκομείων αποτελεί μια εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση από κάθε άποψη πολιτική, οικονομική, κοινωνική, ψυχική και βέβαια από την άποψη ότι πρέπει κάθε φορά να κερδίζουμε το αίσθημα των ασθενών.

Θέλω να εκφράσω ευχαριστίες στους εκπροσώπους του τύπου. Είχαμε έντυπο και ηλεκτρονικό, είχαμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τους συνδικαλιστές όλων των τάξεων και των κατηγοριών εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τέλος θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, την αγάπη στους άμεσους συνεργάτες μου στην πολιτική ηγεσία, την αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, με την οποία ανοίξαμε τα μεγάλα κεφάλαια της πρόληψης μέσα από τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν.

Είναι τόσο σημαντική η πρόληψη και επίσης η Ειρήνη ξεκίνησε ήδη το σχεδιασμό για ένα μεγάλο εγχείρημα, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για ένα Εθνικό Σύστημα που θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

Καλή δύναμη, Ειρήνη, με όλη μου την αγάπη. Εύχομαι να πετύχεις απόλυτα στο πρωτοπόρο, τόσο σημαντικό και χρήσιμο κοινωνικά έργο.

Εκφράζω την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου στον διαχρονικό μου φίλο και συνεργάτη, τον άξιο επιστήμονα και σπουδαίο Δημήτρη Βαρτζόπουλο που από την πρώτη μέρα πήρε την ευθύνη, την απόλυτη ευθύνη πάνω του της ψυχικής υγείας.

Με απόλυτη ευθύνη και τώρα είναι έτοιμος μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου για την ιστορική μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας μετά από 30 ολόκληρα χρόνια που καθυστέρησε και δεν εκτελέστηκε ποτέ να κάνει ένα πραγματικό βήμα προς τη νέα εποχή.

Εκφράζω την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου σε έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο της υγείας. Έναν πολύτιμο συνεργάτη στη δύσκολη καθημερινότητα. Έναν τόσο μεθοδικό πολιτικό, τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Ο Μάριος είναι η ψυχή αλλά ταυτόχρονα και ο πολιτικός νους του χώρους της υγείας στη χώρα. Σε ευχαριστώ Μάριε από καρδιάς.

Η Λίλιαν Βιλδιρίδη, θέλω να σας πω εδώ αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα. Η Λίλιαν Βιλδιρίδη είναι πολύτιμη και μοναδική. Είχα χρόνια να συνεργαστώ με τόσο καλό Γενικό Γραμματέα. Αξίζει πολλά το μυαλό της αλλά κυρίως το σπάνιο ήθος. Ευχαριστώ Λίλιαν, καλή δύναμη.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας με ακαδημαϊκές περγαμηνές, ο Άρης Αγγελής, ήδη έχει μπει στις τροχιές και αποδίδει και είμαι βέβαιος ότι μέρα με τη μέρα θα αποτελέσει τον πολύτιμο βραχίονα μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής την οποία γνωρίζει και από τις σπουδές του, την ακαδημαϊκή του διαδρομή και την δουλειά του, το επάγγελμα. Καλή δουλειά, Άρη.

Ευχαριστώ επίσης μια εργάτρια που ήταν εδώ μέσα, την Γραμματέα της Δημόσιας Υγείας τη Φωφώ Καλύβα. Η Φωφώ ακούραστη από τη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της λειτουργεί με τρόπο αριστοτεχνικό πολύ κρίσιμες επιτροπές που αφορούν τη δημόσια υγεία σε μια περίοδο που παράγει διαρκώς κρίσεις.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, αγαπημένοι μου φίλοι, συνεργάτες, σας αποχαιρετώ όλους και όλες. Και πηγαίνω να αναλάβω ένα εξίσου κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Αυτό της ασφάλειας, που όπως και η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό για τους συμπολίτες μας, για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα. Καλή δύναμη. Ευχαριστώ για όλα».