Γ. Γεραπετρίτης : Η συνεχιζόμενη απόρριψη του αιτήματός του συνιστά προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα:

<<Η ελληνική αντιπροσωπεία βρέθηκε σήμερα στα Τίρανα για να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία διαδικασία, την οποία εκκίνησε η Ελλάδα όταν το 2003 στην Ατζέντα Θεσσαλονίκης οριοθετήθηκε ο ευρωπαϊκός δρόμος των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή είναι Συνθήκη για την ευημερία και την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής, υπό τους όρους, βεβαίως, τους οποίους έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντήσω τον Αλβανό Πρωθυπουργό και τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών και να συζητήσω μαζί τους θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών. Έθεσα, επίσης, τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και την απόρριψη του αιτήματος που έχει θέσει, έτσι ώστε να μπορέσει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα, τα οποία του απέδωσε ο λαός της Χειμάρρας. Η συνεχιζόμενη αυτή απόρριψη συνιστά μία προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία και βεβαίως από το τεκμήριο αθωότητας.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας. Ενημερώθηκα τόσο για ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια, όπως κατεξοχήν την απαίτηση να υπάρχει ακεραιότητα στη διαδικασία απογραφής που εξελίσσεται αυτήν την ώρα στην Αλβανία, όσο, βεβαίως, και για το σπουδαίο εκπαιδευτικό, ποιμαντικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή, το οποίο θα στηρίξει η ελληνική Πολιτεία όπως το έπραξε και τα προηγούμενα χρόνια.>>

6.10.2023