Στ. Κασσελάκη στους «Πρωταγωνιστές» : Ανθρωπιά – Αυτή είναι η πολιτική μου σκέψη

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε την Πέμπτη στον Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

«Ο πρόεδρος με βοήθησε στο να μπορώ να ξέρω από πού να αρχίσω. Μου έδωσε τον “χάρτη” του αρχηγού, ότι το γραφείο σου πρέπει να έχει μια στελέχωση με αυτές τις δεξιότητες» ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας» ξεκαθάρισε για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί. «Μία από τις συμβουλές που μου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι από καθέναν να παίρνεις κάτι θετικό. Και νομίζω ότι είναι πολύ σοφό αυτό. Από καθέναν έχεις να λάβεις κάτι καλό» υπογράμμισε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον σύστησαν από τον Τομέα Διαφάνειας του κόμματος «ο Μανώλης Καπνισάκης και ο Παύλος Πολάκης». Ειδικότερα για τον Παύλο Πολάκη ανέφερε: «Αυτό που με συνδέει με τον Παύλο είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Εχουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Έχω άλλο στυλ από τον Παύλο, αλλά ο Παύλος είναι δυναμικός, προσπαθεί πραγματικά για τον κόσμο που δεν έχει φωνή. Μακάρι να πάλευαν και άλλοι βουλευτές απέναντι σε ένα πελατειακό συγκεντρωτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο θέμα του φράχτητου Εβρου τόνισε ότι τον ενόχλησε «η εργαλειοποίηση του φράχτη από τον πρωθυπουργό έναν μήνα μετά τα Τέμπη». «Ήταν αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο φράχτη που με έκανε να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποκάλυψε μάλιστα.

«Μπορώ να διοικήσω καλύτερα από τον Μητσοτάκη, εγώ έχω επιχειρήσει κάτι από το μηδέν» ανέφερε. Σε ό,τι αφορά την Goldman Sachs, ο Στ. Κασσελάκης είπε: «είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος εργάστηκε εκεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στον τραπεζικό τομέα και είναι προοδευτικοί και αριστεροί».

Σε ερώτηση για το ποια προσωπικότητα της Αριστεράςτον εκφράζει, απάντησε: «Για να σου πω την αλήθεια, θα έλεγα τον Βελουχιώτη». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να μας εμπνέουν αυτές οι φυσιογνωμίες».

«Η παιδεία, το ρεύμα και νερό είναι δημόσια αγαθά. Να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗΈχει αποδειχθεί και στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι όταν τα δημόσια αγαθά διοικούνται με όρους κερδοσκοπικούς μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για το κείμενο το οποίο είχε γράψει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2015, ο Στέφανος Κασσελάκης διευκρίνισε ότι το είχε γράψει «σε σχέση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη». «Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλα έλεγε τότε και άλλα έκανε έκτοτε. Η κυβέρνηση του έχει υπάρξει πολιτικά επικίνδυνη για τη χώρα κατά τη γνώμη μου» συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαίωσε ακόμη τη θέση του για τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι τον θεωρούσε επικίνδυνο στο υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν το 2009 ψήφισε ΠΑΣΟΚ«επειδή είχε δει στον Γιώργο Παπανδρέου ένα “Αμερικανάκι”», ο Στέφανος Κασσελάκης αρχικά ξεκαθάρισε για τον εαυτό του: «Για όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα “Αμερικανάκι” σε εμένα, σύντομα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν “Κρητίκαρο”». Όπως είπε, τότε ήταν προφανώς μια πολύ διαφορετική εποχή» και ότι «αυτή η μεταρρυθμιστική, προοδευτική νοοτροπία» του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τον εξέφραζε.

«Είμαι το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ αναφερθείς στο κόστος της καμπάνιας του είπε ότι έφτασε τα 50 χιλιάδες ευρώ. «Πόσο να κοστίσει μια καμπάνια ενός μήνα με τόσους εθελοντές;» είπε. «Στη Μακρόνησο που πήγα, ο ναύαρχος (σ.σ. ο Ευάγγελος Αποστολάκης) μας πήγε», τονίζοντας ότι ήταν μαζί του μια πολύ «μικρή ομάδα» εθελοντών του που δούλεψαν αφιλοκερδώς.

Τέλος, σε μια προσωπική αναφορά, μίλησε για τον σύντροφό του, Τάιλερ, και τα σχέδιά τους για το μέλλον. «Θεωρώ ότι είμαστε ήδη οικογένεια με τον Τάιλερ. Οικογένεια γίνεσαι όταν έχεις έναν συνάνθρωπο, με τον οποίο ευθυγραμμίζεσαι ψυχολογικά, αξιακά και δημιουργείς το οικοσύστημά σου. Δύο άνθρωποι που επιλέγουν την αγάπη, είναι οικογένεια. Η αγάπη κάνει την οικογένεια. Εγώ και ο Τάιλερ θα θέλαμε να επεκτείνουμε την οικογένειά μας», τόνισε.

6.10.2023