Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 78-88 στη Παράταση. 74-74 στο κανονικό

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ιδανική κυκλοφορία στο ξεκίνημα της αναμέτρησης κάνοντας κάποια λάθη, ο Ολυμπιακός συνδέθηκε με το καλάθι. Έβαλε μεγάλα σουτ από μακριά, παρά το γεγονός ότι κάποια δεν είχαν βγει υπό καλές προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή όμως, οι πράσινοι χτυπούσαν με το πικ εν ρολ και σκόρερ τον Μπαλτσερόφσκι, βρίσκοντας παράλληλα κι αυτοί σουτ από μακριά. Μετά από 6 λεπτά αγώνα, το σκορ ήταν στο 15-16, με τις δύο ομάδες να έχουν βρει αμφότερες επιθετικό ρυθμό. Εν συνεχεία, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις… εργοστασιακές του ρυθμίσεις όσον αφορά την κυκλοφορία. Με ένα έμμεσο τρίποντο ο Μιλουτίνοφ έγραψε το 17-21 στο 8′. Ενώ στη συνέχεια ο Σέρβος με νέο καλάθι έγραψε το 20-23. Ωστόσο, οι Πειραιώτες συνέχισαν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα στην άμυνα. Πράγμα που δε τους επέτρεψαν να έχουν μεγαλύτερο προβάδισμα από αυτό του 22-23 στο τέλος της α’ περιόδου.

Με το ξεκίνημα της β’ περιόδου, ήρθε και το πρόβλημα του Μιλουτίνοφ καθώς έφτασε τα δύο φάουλ. Έτσι ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε από νωρίς την ενεργοποίηση του small ball. Με εκφραστή τον Σίκμα στη θέση “5” και τον Παπανικολάου στο “4”. Στην επίθεση, οι παίκτες του Μπαρτζώκα έβρισκαν λύσεις με ατομικές προσπάθειες. Όμως στην άμυνα συνέχισαν όπως ήταν λογικό να έχουν θέματα, ειδικά στο ζωγραφιστό απέναντι στα μεγάλα κορμιά του ΠΑΟ. Το σκορ ήταν 32-29, με τον Ολυμπιακό μεταξύ άλλων να χαμηλώνει το ποσοστό του στα τρίποντα και να είναι ασύνδετος επιθετικά. Οι γηπεδούχοι είχαν πάει στο μπόνους από νωρίς και μέσω της γραμμής έγραψαν το 35-29, στο 14′. Ο Παναθηναϊκός είχε βρει για τα καλά ρυθμό με τον Σλούκα σε ρόλο σκόρερ, φτάνοντας τη διαφορά σε διψήφια τιμή (41-31). Μετά από αρκετή ώρα, οι νταμπλούχοι Ελλάδος βρήκαν μια επίθεση υπό καλές προϋποθέσεις. Την μετουσίωσε σε σκορ ο Κάνααν και έγραψε με τρίποντο, το 43-36, ένα λεπτό πριν την ανάπαυλα. Επίσης μετά από αρκετή ώρα, ο Ολυμπιακός έβγαλε μια καλή άμυνα στα ίσα. Στην τελευταία δική του επίθεση δεν πρόλαβε να εκτελέσει και έτσι οι δύο ομάδες μπήκαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 43-36.

Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν καλό ρυθμό στην επίθεση, όμως ο Ολυμπιακός απαντούσε. Οι Πειραιώτες έβαλαν ξανά σουτ από μακριά, είχαν καλή κυκλοφορία και στο 24′ είχαν μειώσει σε 51-46, όντας για τα καλά στη διεκδίκηση του αγώνα. Και συνέχισαν έτσι, με τον Κάνααν να μειώνει στο δίποντο εκτελώντας από μακριά για το 51-49. Και ο Αμερικανός το ξαναέκανε για να μειώσει στο 53-52 στο 27′, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε βρει αυτοπεποίθηση μέσα από την άμυνά του που ήταν η καλύτερη σε εκείνο το δεκάλεπτο. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι έχασαν τη συγκέντρωσή τους. Έκαναν απανωτά λάθη επιτρέποντας στους πράσινους να βρουν φάσεις ψυχολογίας και έτσι βρέθηκαν στο -7 για το 59-52 στη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν δέχτηκαν κάποια κρίσιμα σουτ και εκμεταλλεύτηκαν την παρόρμηση των γηπεδούχων οι οποίοι είχαν κακές επιστροφές στην άμυνα. Εκεί χτύπησε ο Ολυμπιακός και έτρεχε στο ανοιχτό γήπεδο καταφέρνοντας να μειώσει άμεσα σε 59-57 στο 32′. Και ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά μπροστά μετά από ώρα, επεκτείνοντας το σερί του στο 10-0 για το 59-62 και κυρίως παίζοντας σπουδαία άμυνα. Με 1/2 βολές, ο Γουίλιαμς-Γκος έκανε το 59-63, όμως ο ΠΑΟ απάντησε με σερί 7-0 για να περάσει ξανά μπροστά με 66-63 στο 35′. Ο Ολυμπιακός έκανε πάλι κατάχρηση ντρίμπλας που δεν έπρεπε και το πλήρωσε. Ωστόσο, το κρύο αίμα των παικτών του ήταν και πάλι εκεί. Ένα χτύπημα του Γουόκαπ και ένα στη συνέχεια από τον Γουίλιαμς-Γκος έγραψαν το 66-69 με σπουδαία μακρινά σουτ στο 37′. Το παιχνίδι απέκτησε μια άγρια ομορφιά με τον Γκριγκόνις να ευστοχεί σε απανωτά σουτ για το 72-69, προτού ο Γουόκαπ ισοφαρίσει εκ νέου. Λέι-απ του Σλούκα αλλά ανάλογη απάντηση του Πίτερς για το 74-74, ένα λεπτό πριν το τέλος.

Μια τεράστια άμυνα του Γουόκαπ που κέρδισε το επιθετικό φάουλ και ένα λάθος του ΠΑΟ σε ένα ριμπάουντ έφερε κρίσιμη ερυθρόλευκη επίθεση στα τελευταία 20″. Ο Γουόκαπ έπαιξε σε απομόνωση τον Βιλντόζα όμως αστόχησε στο λέι-απ. Στα 6″ εναπομείναντα, ο Σλούκας δεν κατάφερε να βρει στόχο σε floater. Το 74-74 οδήγησε τις δύο ομάδες στην παράταση.

Παράταση

Στο έξτρα πεντάλεπτο, ο Ολυμπιακός ξεδίπλωσε την ποιότητά του. Ένα σουτ του Κάνααν από αυτά που του αρέσουν. Ένα σπουδαίο fadeaway του Πίτερς και ένα βροντερό κάρφωμα του Μιλουτίνοφ έγραψαν το 74-81. Εν συνεχεία, η… οργιαστική ερυθρόλευκη επίθεση κορυφώθηκε με απίθανο τρίποντο και εν συνεχεία δικό του λέι-απ. Ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά 74-86, 55″ για το τέλος. Οι Πειραιώτες έπαιζαν σαν σε παιδική χαρά και έφτασαν στο τελικό 78-88 σε ένα… ονειρικό διπλό!

6.10.2ο23