Δήμος Ιωαννιτών: Το Πνευματικό Κέντρο μετατρέπεται σε σύγχρονο χώρο πολιτισμού και τέχνη

Αναβαθμίζονται οι υποδομές και οι παρεχόμενες λειτουργίες που Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, τριάντα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Το συνολικό έργο προϋπολογισμού 4,6 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει την  ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου αλλά και του παλιού δημαρχείου Ιωαννίνων, χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η πρόβλεψη είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Το συνολικό έργο αποτελείται από ένα σύνολο παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν ότι τα κτίρια θα λειτουργήσουν με σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους των κτιρίων.

Ειδικότερα το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμού & Μουσικής και θα φιλοξενεί το Δημοτικό Ωδείο, την Συμφωνική Ορχήστρα, έναν Σύγχρονο Εκθεσιακό Χώρο και έναν πολυχρηστικό Χώρο Εκδηλώσεων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνει  ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ενεργειακού χαρακτήρα στο κτίριο (Κέλυφος σε μεγάλο τμήμα του κτιρίου και αποκατάσταση όψεων, εγκατάσταση σκιάστρων στα ανοίγματα Νότιου προσανατολισμού, εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 32KW, ολοκλήρωση της υποδομής κλιματισμού & αερισμού). Παράλληλα γίνεται υγρομόνωση και θερμομόνωση καθώς και οι αναγκαίες βελτιώσεις στο κτίριο.

Επίσης προβλέπονται παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου:

  • Ανακατασκευή όλων των W.C. και δημιουργία W.C. ΑΜΕΑ
  • Εγκατάσταση αυτόματων θυρών όπου απαιτείται
  • Δημιουργία διαδρομών ΑΜΕΑ με πρόσβαση σε κάθε χώρο του κτιρίου
  • Ενοποίηση των χώρων του ημιώροφου (εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου)
  • Μετατροπή του χώρου του Studio ηχογραφήσεων σε χώρο που θα φιλοξενήσει τις πρόβες τόσο της Συμφωνικής όσο και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας
  • Ολοκλήρωση της υποδομής της Σκηνής της Αίθουσας Β. Πυρσινέλας
  • Μετατροπή των Γραφείων Διοίκησης σε αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων
  • Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου του φουαγιέ ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου.

Σε ότι αφορά στο παλαιό Δημαρχείο οι παρεμβάσεις είναι συνδυαστικές με αυτές στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώνοντας τον στόχο της μετατροπής του μεν πρώτου σε κτίριο διοίκησης και του δευτέρου σε αμιγές πολιτιστικό κτίριο (Κέντρο Πολιτισμού και Μουσικής).

26.9.2023