Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Elias»: Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Επικαιροποιήθηκε τη νύχτα το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Όπως αναφέρει το meteo.gr, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Τοπικά ισχυρά τα φαινόμενα. Χαλαζοπτώσεις κυρίως στα δυτικά. Πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας στα νότια και στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά,  βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και κατά περιόδους στις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους και κατά περιόδους. Τα φαινόμενα μέχρι το πρωί θα είναι τοπικά έντονα, ενώ θα ενταθούν σημαντικά εκ νέου το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 29-31, στην Ήπειρο από 16 έως 25-26 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 26-27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27-28 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο, θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεων 6-7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο, θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική, περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες παροδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 27-28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς.

Την Τετάρτη (27-09-2023), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

26.9.2023