Δήμος Καβάλας : ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ – 7Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡ

Δήμος Καβάλας 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας ως μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, έχοντας την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, διοργανώνει για 7η συνεχόμενη χρονιά το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το πρωτότυπο αυτό camp στην περιοχή των Κρηνίδων, που ξεκίνησε με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων του Φεστιβάλ Φιλίππων το 2017, επιστρέφει και φέτος με ένα εργαστήριο το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μήτρα μέσα στην οποία θα γεννηθούν νέα πρωτότυπα έργα.

Έχοντας ως διδάσκοντες τέσσερις νέους αλλά ήδη καταξιωμένους δημιουργούς (σκηνοθέτες και συγγραφείς) μια 20μελής ομάδα σπουδαστών η οποία θα προκύψει απο ανοιχτό κάλεσμα, θα εξερευνήσει τα αρχέτυπα που ενυπάρχουν στα έργα του αρχαίου δράματος και μέσω της καθοδήγησης των διδασκόντων θα προσεγγίσουν κοινά νέους τρόπους αφήγησης με γνώμονα το σήμερα.

Με εργαλεία αντλημένα από το θέατρο documentο και σύγχρονα αφηγηματικά υλικά θα δουλέψουν συλλογικά για δώδεκα μέρες με στόχο να συν-δημιουργήσουν νέες εκδοχές των γνωστών ιστοριών τοποθετώντας αυτή τη φορά στον πυρήνα της έρευνάς τους όχι τους πρωταγωνιστές αλλά όσους τους περιβάλλουν. Πρόσωπα που ως τώρα βρίσκονται συνήθως στη σκιά, στο περιθώριο. Αφανείς ήρωες που εμφανίζονται περισσότερο ως συλλογικότητες, ως μέρη ενός συνόλου και όχι ως μεμονωμένες οντότητες. Ο έτερος, ο άλλος, ο κανονικός, αυτός που στέκεται απέναντι από τον ήρωα και με τον τρόπο του τον κάνει να ξεχωρίζει θα γίνει για μια φορά ο ίδιος πρωταγωνιστής. Αναλύοντας στοιχεία της ταυτότητας αυτών των χαρακτήρων, η ομάδα θα δημιουργήσει νέους τρόπους επαφής των έργων με το σήμερα φωτίζοντας την διαχρονικότητα των ιστοριών που μας περιβάλλουν.

Στο 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος θα διδάξουν οι: Δανάη Λιοδάκη, Μάρθα Μπουζιούρη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Χάρης Πεχλιβανίδης

Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε: τελειόφοιτους και απόφοιτους δραματικών σχολών, σχολών σκηνοθεσίας και θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων (πρακτικής κατεύθυνσης).

Τα μαθήματα θα λάβουν χώρα από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου 2023 ενώ την Παρασκευή 23 Ιουνίου θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση (με τη μορφή work in progress) των παραστάσεων που θα έχουν προκύψει, με ελεύθερη είσοδο.

Το κόστος συμμετοχής στο 7ο εργαστήριο Αρχαίου Δράματος ανέρχεται σε 50 ευρώ/άτομο και καλύπτει δίδακτρα, διαμονή (σε τροχόσπιτο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των λασπόλουτρων) και ημιδιατροφή (πρωινό και μεσημεριανό). Τα μαθήματα θα είναι καθημερινά και θα περιλαμβάνουν τόσο πρακτικές ασκήσεις όσο και masterclasses με όλους τους διδάσκοντες.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους διδάσκοντες βάσει βιογραφικού σημειώματος.

Αιτήσεις συμμετοχής (με απαραίτητο βιογραφικό σημείωμα) στο thkavala@otenet.gr έως και την Τετάρτη 31.5.2023, με θέμα «Αίτηση συμμετοχής στο 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος».

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 6.6.2023.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (10:00-14:00).

6.6.2023