Δημοκρατία της Μολδαβίας: Η ΕΕ παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για όσους προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν, να υπονομεύσουν ή να απειλήσουν την ανεξαρτησία της χώρας

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων για ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση, την υπονόμευση ή την απειλή της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, έως τις 29 Απριλίου 2025 .

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ισχύουν επί του παρόντος σε συνολικά 11 φυσικά πρόσωπα και μία οντότητα .

Όσοι περιλαμβάνονται στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων . Απαγορεύεται επίσης η δημιουργία κεφαλαίων ή η πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους που τίθενται στη διάθεσή τους , είτε άμεσα είτε έμμεσα. Επιπλέον,  ισχύει απαγόρευση ταξιδιού για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο, εμποδίζοντάς τους την είσοδο και τη διέλευση από τα εδάφη της ΕΕ.

Στα συμπεράσματά του στις 21-22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να παράσχει κάθε σχετική υποστήριξη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως συνέπεια της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και την σταθερότητα ενόψει των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας και των αντιπροσώπων της.

Ιστορικό

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ εισήχθησαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2023 κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, προκειμένου να στοχοποιηθούν άτομα που είναι υπεύθυνα για την υποστήριξη ή την εφαρμογή δράσεων που υπονομεύουν ή απειλούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της, καθώς και τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη σταθερότητα της χώρας. ή ασφάλεια .

Στις 14 Δεκεμβρίου 2023 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, αφού είχε χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στις 23 Ιουνίου 2022.

26.4.2024