Ε.Ε : Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Ανάπτυξη), 4 Μαΐου 2023

Κύρια αποτελέσματα

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στην αναπτυξιακή του σύνθεση, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 Μαΐου 2023.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων με τη Rebeca Grynspan Mayufis, Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για να συζητήσουν τις παγκόσμιες συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς η ΕΕ και ο ΟΗΕ μπορούν να λάβουν μέτρα για να ανταποκριθούν στις διασυνδεδεμένες κρίσεις τροφίμων, ενέργειας και χρηματοδότησης και να δώσουν εκ νέου ώθηση στην Ατζέντα του 2030.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε για το έργο της Ομάδας Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα, την Ενέργεια και τα Οικονομικά και την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Josep Borrell

Πρέπει να διατηρήσουμε την παγκόσμια απάντηση στην επισιτιστική κρίση και η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι το κλειδί από αυτή την άποψη. 

Χάρη στην πρωτοβουλία Black Sea Grain Initiative, μπορέσαμε να εξάγουμε σχεδόν 30 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων προϊόντων.

Το έργο των Ηνωμένων Εθνών ήταν ζωτικής σημασίας, και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

 

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τη μεταρρύθμιση των Πολυμερών Τραπεζών Ανάπτυξης (MDBs) . Ο Επίτροπος Gentiloni συμμετείχε στη συζήτηση, η οποία περιελάμβανε προτεινόμενες δράσεις και κοινές αρχές για τη μεταρρύθμιση των MDB προκειμένου να προετοιμαστεί μια συνεκτική θέση που η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να προωθήσουν στα διεθνή φόρουμ.

Στο πλαίσιο των τρεχουσών υποθέσεων, η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία με έμφαση στις οικονομικές ανάγκες και τις ανάγκες ανασυγκρότησης, ενόψει επίσης της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο στις 21-22 Ιουνίου.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος έθεσε επίσης το Σουδάν υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και επανέλαβε ότι η

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια και την ασφάλεια του λαού του Σουδάν καθώς και την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας.

Οι Υπουργοί έθιξαν επίσης το Αφγανιστάν υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις Αφγανές γυναίκες να εργάζονται για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. 

Σε κάθε άλλο θέμα, η Επίτροπος Jutta Urpilainen ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με τις επενδύσεις της Global Gateway ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-CELAC στις 17-18 Ιουλίου.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος έθιξε επίσης την υπογραφή της συμφωνίας μετά το Κοτονού και ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.

Οι Υπουργοί έθιξαν επίσης τη διεθνή διάσκεψη χορηγών για την ανθρωπιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής , την οποία θα συνδιοργανώσουν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και το Κατάρ στη Νέα Υόρκη στις 24 Μαΐου. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση για το μέγεθος της κρίσης και η συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας; για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών καθώς και των βαθύτερων αιτιών της κρίσης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι υπουργοί πραγματοποίησαν άτυπη ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του πρωινού με τον Werner Hoyer, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι Υπουργοί εστίασαν στα επιτεύγματα και τις προοπτικές των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ εκτός ΕΕ και στη συμβολή τους στην ανάπτυξη. Η συζήτηση έθιξε επίσης τη συνεργασία της ΕΤΕπ με άλλους παίκτες της Team Europe και τον ρόλο της Συμβουλευτικής Ομάδας του Διοικητικού Συμβουλίου της EIB Global, η οποία συμβουλεύει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ για τις δραστηριότητες εκτός ΕΕ.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα σχετικά με τη διαφθορά ως εμπόδιο στην ανάπτυξη.

4.5.2023