Μια προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποσκοπεί στην ακριβέστερη ευθυγράμμιση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Ο οργανισμός εκτελεί σημαντικά καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση και τον χειρισμό περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα ή τον οικολογικό προσανατολισμό και την ψηφιοποίηση του ναυτιλιακού τομέα. Η προσωρινή συμφωνία προβλέπει επίσης τη δυνατότητα επικαιροποίησης των καθηκόντων του EMSA, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές μελλοντικές προκλήσεις ή εξελισσόμενα ζητήματα ασφάλειας στη θάλασσα, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές.
Για πάνω από 23 χρόνια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) έχει αποδειχθεί ουσιαστική υποστήριξη για τα κράτη μέλη στην εξασφάλιση της ασφάλειας στα ευρωπαϊκά ύδατα. Η αναθεώρηση της εντολής του οργανισμού θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τον τρέχοντα και μελλοντικό ρόλο της ESMA και θα καταστήσει τον οργανισμό έτοιμο για το μέλλον. Με αυτήν τη συμφωνία, ολοκληρώνουμε το νομοθετικό έργο σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Dariusz Klimczak, Υπουργός Υποδομών
Συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός θα παρέχει μια καταλληλότερη νομική βάση για την εκπλήρωση των καθηκόντων του EMSA στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, της πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης, της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, της επιτήρησης και της ευαισθητοποίησης για τη θάλασσα . Επιπλέον, ο Οργανισμός θα παρέχει τεχνική, επιχειρησιακή και επιστημονική βοήθεια στα κράτη μέλη και την Επιτροπή.
Ο κανονισμός παρέχει τη δυνατότητα στον EMSA να αναλάβει πρόσθετα καθήκοντα , κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών και της Επιτροπής, προκειμένου να παρακολουθεί τις μελλοντικές εξελίξεις στον ναυτιλιακό τομέα, καθιστώντας έτσι τον Οργανισμό πιο προετοιμασμένο για το μέλλον.
Τέλος, η αναθεώρηση στοχεύει στη διασφάλιση ότι ο Οργανισμός διαθέτει τους επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων.
Επόμενα βήματα
Αυτή η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο (ΕΜΑ) και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομική-γλωσσική αναθεώρηση.
Φόντο
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα δημιουργήθηκε το 2002 , στο πλαίσιο του πακέτου Erika II για την ασφάλεια στη θάλασσα που ξεκίνησε μετά από ναυτικά περιστατικά τη δεκαετία του 2000. Ο οργανισμός, με έδρα τη Λισαβόνα (Πορτογαλία), απασχολεί πάνω από 290 υπαλλήλους και είναι κυρίως υπεύθυνος για την υποστήριξη των κρατών μελών και της Επιτροπής στη διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ζητήματα βιωσιμότητας, τις δραστηριότητες της ακτοφυλακής, τη θαλάσσια επιτήρηση και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.
Η προσωρινή συμφωνία για τον EMSA ολοκληρώνει το νομοθετικό έργο για τη λεγόμενη δέσμη μέτρων για την «θαλάσσια ασφάλεια» , η οποία επίσης επικαιροποίησε τις διατάξεις για τον έλεγχο του κράτους σημαίας και του κράτους λιμένα, αναθεώρησε τους κανόνες για τη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και αυστηροποίησε τους κανόνες για τη ρύπανση από πλοία. Αυτές οι τέσσερις οδηγίες είχαν ήδη εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2024.
Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν σημαντική σανίδα σωτηρίας για τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα νησιά της και τις περιφερειακές και θαλάσσιες περιοχές της, καθώς το 75% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης . Παρόλο που η ασφάλεια στη θάλασσα στα ύδατα της ΕΕ είναι επί του παρόντος πολύ υψηλή, με λίγους θανάτους και καμία πρόσφατη σημαντική πετρελαιοκηλίδα, εξακολουθούν να αναφέρονται περισσότερα από 2.000 θαλάσσια ατυχήματα και συμβάντα κάθε χρόνο.
20.5.2025