Η ταλαντούχα συγγραφέας Κάτια-Μυλωνοπούλου Δελή μιλά στην Σταυρούλα Βενιέρη για το νέο της έργο και τα σχέδιά της

Η χαρισματική συγγραφέας, Κάτια Μυλωνοπούλου-Δελή μας δείχνει φανερά πόσο πολύ αγαπά αυτό που κάνει! Το κυριότερο συστατικό που πρέπει να έχει ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων είναι να ταυτίζεται με τους μικρούς μας αναγνώστες, να μπαίνει στη θέση τους και να ερμηνεύει τον κόσμο τους, κάτι που η ίδια  η συγγραφέας το καταφέρνει άψογα!

Σ.Β. Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Κ. Μ. Έχω μιλήσει τον τελευταίο καιρό αρκετές φορές για το βιογραφικό μου. Θεωρώ ότι θα πω πράγματα τετριμμένα και θα γίνω γραφική. Θα σας πω μια ιστορία. Πώς δημιουργήθηκε το όνομα Δελή. Ήταν 14 Μαρτίου του 1979. Καλεσμένοι στο event των γενεθλίων μου οι καθηγητές  μου, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Ήταν ο Ντίμης Δαβίρας με τη σύζυγό του, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα που μόλις είχε φέρει στον κόσμο, την μικρή Κατερίνα, όπου είχε βαφτίσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Εκείνη την βραδιά που έσβησα τα κεράκια της τούρτας μου ο Ντίμης μου είπε: 

Έχεις πια μια ευρύ δημοσιότητα που η φήμη σου φτάνει στο εξωτερικό, θα ήταν καλό να αλλάξεις το όνομά σου από Κάτια Μυλωνοπούλου σε Κάτια Δελή δισύλλαβο και εύχρηστο όνομα. Τον άκουγα με μεγάλη προσοχή και από εκείνη την ημέρα ήταν ο πνευματικός μου νονός στο καλλιτεχνικό μου στερέωμα.  Αργότερα συνεργάστηκε με την Greca Film και σκηνοθέτησε την ταινία που είχε γράψει «Τις φυλακές ενηλίκων» που είχε γράψει ο σεναριογράφος  Γ. Μυλωνάς και έπαιξα ως Κάτια Δελή που με καθιέρωσαν ανάμεσα στους παγκόσμιους ηθοποιούς. Αυτή ήταν μια μικρή ιστορία, ίσως μου δοθούν και άλλες ευκαιρίες να σας διηγηθώ και άλλες ιστορίες, από το μικρό ταξίδι στην έβδομη τέχνη του κινηματογράφου. Είμαι της θεωρίας ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Σ. Β.  Αντιλαμβάνομαι πως είστε άτομο με ευαισθησίες! Τι σας λυπεί περισσότερο στην σημερινή κοινωνία; Και τι σας  χαροποιεί ιδιαίτερα;

Κ. Μ. Με λυπεί το γεγονός ότι στη σημερινή κοινωνία τα νέα παιδιά της πατρίδας μας, αξιόλογα μυαλά, το άνθος της φυλής μας, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή γιατί πιστεύουν ότι η πατρίδα μας δεν  μπορεί να τους προσφέρει την ποιότητα και την ασφάλεια. Με χαροποιεί το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι με νέα μυαλά έχουν ορκιστεί να οδηγήσουν την πατρίδα μας σε χρόνια δόξας και μεγαλείου μετά από σκοτεινές, οικονομικές εποχές της πατρίδας που πέρασε (μνημόνια κλπ), με καινοτομίες και άλματα προόδου σε όλους τους τομείς. Τους εύχομαι εν όψει των εκλογών καλή δύναμη για μια καλύτερη Ελλάδα.

Σ. Β. Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάτε περισσότερο και ποιο βιβλίο είναι το αγαπημένο σας;

Κ. Μ. Ένα από τα μαθήματά μου που έχω σπουδάσει είναι η Παγκόσμια Λογοτεχνία. Είμαι επίγονος του καθηγητή της νομικής του μαθήματος της λογοτεχνίας κ. Π. Παναγιωτούνη. Ροφούσα ολοκληρωτικά το πνεύμα του κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του και αποκόμισα της πνευματικής τροφής, που μου πρόσφερε κατά την διδασκαλία του. Αγαπημένο μου βιβλίο είναι  «ο Επαναστατημένος άνθρωπος του Albert Kami».

Σ.Β. Θεωρείτε ότι κάθε βιβλίο πρέπει να μας προσφέρει έναν  διαφορετικό τρόπο σκέψης από τον δικό μας;

Κ. Μ. Θεωρώ όταν αρχίζουμε σε νεαρή ηλικία και διαβάζουμε τα πρώτα μας βιβλία στην λογοτεχνία, μας προσφέρουν τις πρώτες συλλογικές σκέψεις. Με την πάροδο του χρόνου οι σκέψεις με τα βιώματα και τις εμπειρίες που έχουμε λάβει από την θεωρητική πλευρά της ζωής ενός βιβλίου αλλάζουν ανάλογα με την πρακτική πλευρά της ζωής  εμπειρίες.  Διαμορφώνουν δηλ. σταδιακά τις σκέψεις μας. Κάθε νέα ιστορία ενός βιβλίου σίγουρα μας προσφέρει διαφορετική σκέψη. Το πάντρεμα της θεωρητικής πλευράς του βιβλίου με την εφαρμογή στην ζωή μας φέρνουν τον ιδανικό, διαφορετικό τρόπο σκέψης. 

Σ. Β. Ειλικρινά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει για εμάς να μάθουμε πώς αισθάνεστε όταν γράφετε παραμύθια

Κ.Μ. Νιώθω εγώ παιδί, ζω σε κόσμο παιδικό, αγνό αθώο και γεμάτο φαντασία και ότι κι αν πω και ότι κι αν γράψω δεν θα παρεξηγηθώ. Παιδική ομορφιά της ψυχής, όλα αυτά και άλλα πολλά συναισθήματα που αφορούν τα παιδιά που είναι το άνθος της φυλής, όπως είπε και ο Αδαμάντιος Κοραής.

Σ. Β. Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του νέου σας παραμυθιού: Τα Ψέματα (Νεράιδες και Αμαζόνες) και τι σας πυροδότησε για τη συγγραφή του;

Κ.Μ. Με το παραμύθι Ψέματα (Νεράιδες και Αμαζόνες) ήμουν επηρεασμένη όταν το έγραψα από τη ζωή της μητέρας μου στο Χελυδόρι Ευρωστίνης στην Κορινθία που ζούσε με την οικογένειά της και μετά περιήλθε στα χέρια του ξεναγού πατέρα μου, όπου η Παναγία της χάρισε τέσσερα όμορφα γερά παιδάκια και δημιούργησε για αυτά μέχρι την Δύση της ζωής της. Το παραμύθι γράφτηκε επί εποχής καραντίνας συγκεκριμένα όταν ήμουν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συναισθηματική διαταραχή λόγω covid τον Ιούνιο του 2020. Τέλος καλό όλα καλά!

Σ.Β. Θα θέλατε να μας πείτε τα μηνύματα που προσπαθείτε να περάσετε μέσα από το συγκεκριμένο σας παραμύθι;

Κ.Μ. Ένα βιβλίο με μηνύματα ουσιαστικά και με περίτεχνο τρόπο θίγει το θέμα της ειλικρίνειας οι δυο πρωταγωνίστριες η Ελενίτσα και η Έλσα βιώνουν μια αναπάντεχη περιπέτεια. Θα συνειδητοποιήσουν την αξία της αλήθειας. Πως άραγε θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται; Ένα ψέμα μπορεί να μας φέρει σε αδιέξοδο; Τι υπόσχεση θα δώσω στο τέλος; Είναι ένα παραμύθι με μαγεία θεραπευτική, που προτρέπει τα παιδιά να τολμούν, να ανακαλύπτουν και να διαμορφώνουν σωστή προσωπικότητα μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Σ.Β.  Ποιος ήταν ο πρώτος που διάβασε το νέο σας παραμύθι και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του;

Κ. Μ. Η πρώτη που διάβασε το νέο μου παραμύθι ήταν η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των Εκδόσεων ΚΟΥΡΟΣ κα  Σταυρούλα Βενιέρη, δηλ. εσείς. Θυμάμαι πολύ καλά την αντίδρασή σας. Ήταν θετική, και η κριτική σας για το παραμύθι ήταν ότι  πλημμυρίζει μικρούς και μεγάλους με απαράμιλλα συναισθήματα και είναι γεμάτο ευαισθησία και φαντασία. Ενδυναμώνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των μικρών παιδιών, τους καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση και στέλνει μηνύματα αγάπης, σεβασμού και ειλικρίνειας και σας ευχαριστώ γι’ αυτό!

Σ.Β. Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι της Στέλλας Μάντακα, που κατά τη γνώμη μου είναι έξοχη! Πιστεύετε ότι συμβάλλει στην ανάδειξη του βιβλίου σας;

Κ.Μ. Σήμερα ένα καλό εικονογραφημένο παραμύθι συμβάλλει στην παιδική σκέψη, στην παιδική φαντασία και μετέπειτα με τη σειρά τους στην ανάδειξη του παραμυθιού.

Σ.Β. Το συγκεκριμένο παραμύθι γνωρίζω ότι εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ  του κ. Δημήτρη Φύκιρη. Μείνατε ικανοποιημένη; Κι αν ναι,  για ποιους λόγους;

Σ.Β. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ με εκδότη, τον κ. Δημήτρη Φύκιρη, την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, κα Σταυρούλα Βενιέρη, την εικονογράφο, κα Στέλλα Μάντακα, την φιλόλογο, κα Ασημίνα Μπαζοπούλου γιατί αγκάλιασαν το παραμύθι μου σαν δικό τους κτήμα και η συνεργασία μας ήταν άψογη. Ο τρόπος ο οποίος κατασκευάστηκε το παραμύθι ήταν άριστος. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου!

Σ. Β. Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων για να αγαπήσει περισσότερο ο κόσμος τα παραμύθια;

Κ.Μ. Πρώτα από όλα για να αγαπηθεί το παραμύθι πρέπει να γίνει promotion. Να γνωριστεί, να διαβαστεί και τέλος να αγαπηθεί.

Σ.Β. Να περιμένουμε να σας δούμε σε νέες συγγραφικές δραστηριότητες  τον προσεχή χρόνο;

Κ.Μ. Ναι, ετοιμάζουμε το τρίτο παραμύθι μου από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ. Ο τίτλος είναι “Διαστημική βόλτα”. Θα είναι έτοιμο τέλος Ιουλίου και θα εκδοθεί. Μέχρι σήμερα έχω γράψει 21 παραμύθια. 

Σ.Β. Σας ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση και σας εύχομαι κάθε όνειρό σας να γίνεται ήλιος λαμπερός, το αξίζετε άλλωστε!

14.7.2023